Last news in Fakti

17 Януари, 2023 12:15 37 132 22

Консумацията на сладководна риба е равносилна на месец пиене на замърсена вода

  • риба-
  • сладководна риба-
  • замърсена вода-
  • невидими химикали-
  • pfas

Невидимите химикали, наречени PFAS, са разработени за първи път през 40-те години на миналия век, за да устояват на вода и топлина

Консумацията на сладководна риба е равносилна на месец пиене на замърсена вода - 1
Снимка: Shutterstock

Изяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро, е равносилно на пиенето за един месец на вода, замърсена с токсични "вечни химикали", се казва в ново изследване, предава БГНЕС.

Невидимите химикали, наречени PFAS, са разработени за първи път през 40-те години на миналия век, за да устояват на вода и топлина, и сега се използват в изделия като незалепващи тигани, текстил, пожарогасителни пяни и опаковки за храни. Но заради неразрушимостта на PFAS, пер- и полифлуороалкилните вещества се натрупват с течение на времето във въздуха, почвата, езерата, реките, храните, питейната вода и дори в телата ни. Нарастват призивите за по-строго регулиране на PFAS, които са свързани с редица сериозни здравословни проблеми, като увреждане на черния дроб, висок холестерол, намалени имунни реакции и няколко вида рак.

За да установи замърсяването с PFAS в местно уловена риба, екип от изследователи анализира над 500 проби от реки и езера в САЩ в периода 2013-2015 г. Според новото проучване, публикувано в списание Environmental Research, средното ниво на PFAS в рибата е било 9500 нанограма на килограм. Близо три четвърти от откритите "вечни химикали" са PFOS - един от най-разпространените и опасни от хилядите PFAS.

Изчисленията на изследователите показват, че изяждането само на една сладководна риба се равнява на пиене на вода с PFOS в концентрация 48 части на трилион в продължение на един месец.

Миналата година Американската агенция за опазване на околната среда понижи нивото на PFOS в питейната вода, което смята за безопасно, до 0,02 части на трилион. Общото ниво на PFOS в сладководната риба е 278 пъти по-високо от това, което е установено в продаваните в търговската мрежа риби, се казва в проучването.

Дейвид Андрюс, старши научен сътрудник в нестопанската организация Environmental Working Group, която ръководи изследването, заяви пред АФП, че е израснал, като е ловил и ял риба.

"Вече не мога да погледна риба, без да си помисля за замърсяването с PFAS", каза Андрюс, един от авторите на изследването.

Констатациите са "особено тревожни поради въздействието върху общностите в неравностойно положение, които консумират риба като източник на протеини или по социални или културни причини", добави той. "Това изследване ме кара да бъда невероятно ядосан, защото производствените компании, които използват PFAS, са замърсили земното кълбо и не са подведени под отговорност."

Патрик Бърн, изследовател в областта на замърсяването на околната среда в британския университет "Ливърпул Джон Мурс", който не участва в изследването, заяви, че PFAS са "вероятно най-голямата химическа заплаха, пред която е изправена човешката раса през 21-ви век".

"Това проучване е важно, защото предоставя първите доказателства за широко разпространено прехвърляне на PFAS директно от рибата към хората", каза той пред АФП.

Андрюс призова за много по-строго регулиране, за да се сложи край на всички несъществени употреби на PFAS.

Проучването идва, след като в петък Дания, Германия, Нидерландия, Норвегия и Швеция представиха предложение за забрана на PFAS пред Европейската агенция по химикали на ЕС. Предложението, което е "едно от най-широкообхватните в историята на ЕС", идва, след като петте държави установиха, че PFAS не се контролират адекватно и е необходима регулация в целия блок.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясно

    94 11 Отговор
    Янките вече не искат и риба да ядем.

    Коментиран от #6, #18

  • 2 Студопор

    87 1 Отговор
    По принцип не е така. Просто вече реките и езерата ни са помийни ями.
  • 3 Механик

    107 6 Отговор
    Яденето на ГМО и хормони е много полезно.
    Яденето на хлебарки и мухи е подмладяващо и дава "крила".
    подпис: Урсула
  • 4 В-к Стършел 🐝

    85 7 Отговор
    Знаех си аз не трябваше да я чета тая публикация, още като прочетох заглавието ми стана ясно, че ще поредната боза ама пустото му любопитство, язък че си загубих времето.

    Коментиран от #7

  • 5 Крилце или кълка и малко шаран

    84 9 Отговор
    Яжте само месо и риба "произведени" в епруветки в заводите на Бай Дън!
  • 6 За протокола

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно":

    И сусам и сусам! Очаква се пълна забрана на сусама, явно им трябва за нещо друго, но за какво не е ясно още?

    Коментиран от #9

  • 7 Рибарче

    50 2 Отговор

    До коментар #4 от "В-к Стършел 🐝":

    И аз станах пишман като видях снимката с живарника и уловените червеноперки така ми се прияде прясна риба и утре вземам въдиците и отивам да ловя на реката вкусна риба а костите ще ги пратя на Божидарчето Найденова да ходи да ги изследва за наличност на химикали.
  • 8 1111

    30 3 Отговор
    Със соленоводната нещата стоят още по-зле.
  • 9 хе хе

    26 1 Отговор

    До коментар #6 от "За протокола":

    Или пък има полезни свойства, които предпазват от заболявания?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пешо кукичката

    26 1 Отговор
    Аз па шсиям рибка,пържена,па кой го страх-...я да ми изде.
  • 12 Факман

    37 0 Отговор
    По добре ли е пшеницата пръскана с какво ли не и обработвана с какви ли не химикали още като зърно преди да се посее.
  • 13 Венета Новакова

    14 2 Отговор
    Хванах една риба, ама се загуби у темната дупка
  • 14 Да Не

    46 1 Отговор
    Сигурно месото от Кауфланд е по-полезно!
  • 15 ЛЕЛЕЕЙ

    14 1 Отговор
    Сигурно съм ял много риба,. вечерта нямаше ток по тъмното стълбище, вдигнах едната си длан и сявелина, вдигнах и другата,..станаха като ел.фенерче или фосфорофицираха, но стана слтло по стълбите и без да се спъна се прибрах в къщи.Утре отивам пак за риба, но ще се обадя в работата, че отивам за риба, да не би някой колега да е прочел статията и да се притеснява за мен
  • 16 По голяма глупост не можахте ли да измис

    7 2 Отговор
    По голяма глупост не можахте ли да измислите
  • 17 Трънчанин

    5 0 Отговор
    Тия дето провеждат подобни изследвания и пишат такива глупости сигурно са акционери в големи компании за морски риболов. Затова аз им вЕрвам безкрайно клонящо към нула
  • 18 Демократ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ясно":

    Не ,не сте разбрали правилно. Искат. Ама да си я купим от тях. "Само тогава" ще да е годна за консумация. А и тяхната си е "най-демократична" все пак.
  • 19 Стария дедо

    5 0 Отговор
    Жалко за заглавието замърсена риба.А сто годишно свинско месо и салами пълни с буламач и жито радиоактивно и фалшиви мисирки и пуяци и два литра безалкохолно колкото един кубик вода цена е и фалшиво евро което ще затрива 140 г.лев!Тотал измами?
  • 20 Ветеринар

    3 1 Отговор
    Бъдете внимателни прочетете за конския косъм
    паразит как се е обособил в скакалци и богомолки!Крият диверсията доставена!Запада да си хапват скакалци и мухи скоро ще ги няма!
  • 21 Стария дедо

    4 0 Отговор
    Жалко за заглавието замърсена риба.А сто годишно свинско месо и салами пълни с буламач и жито радиоактивно и фалшиви мисирки и пуяци и два литра безалкохолно колкото един кубик вода цена е и фалшиво евро което ще затрива 140 г.лев!Тотал измами?
  • 22 Еволюция

    4 1 Отговор
    Няма проблем... Ще останат най-приспособимите на химикали, радиация и тн. Естествен подбор...!