Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 08:48 4 347 10

Не правете тези 4 неща по време на земетресение

  • земетресение-
  • подготовка-
  • багаж-
  • не правете

Да сте подготвени не значи да „дърпате дявола за опашката“

Не правете тези 4 неща по време на земетресение - 1
Снимкa: Shutterstock

Земетресенията, които са едни от най-силните и страшни природни явления на планетата, могат да възникнат навсякъде и по всяко време. Въпреки че има твърде малко начини за предсказване на предстоящо земетресение, знанието как да действате и какво да НЕ правите никога, може да ви спаси живота. Днес ще обърнем внимание на втората категория.

1. Не надценявайте бързите си реакции

Не, да сте подготвени не значи да „дърпате дявола за опашката“. Планирайки предварително, хората могат да бъдат готови за пожар, липса на комунални услуги и други потенциални рискове, пише trafficnews.bg.

Въпреки че не можем да спрем движението на земята, можем да направим разумен избор за това къде живеем, как е построен домът ни, как сме обзавели и комплектите за спешни случаи, които държим под ръка.

Според Червения кръст те трябва да съдържат задължително 2 бутилки вода, дълготрайна храна като ядки или барчета, фенерче - радио с батерии, комплекти за първа помощ, лекарства, многофункционален инструмент, копия на лични документи (подходяща медицинска информация, нотариален акт/договор за жилище, паспорти, удостоверения за раждане и застрахователни полици), мобилен телефон със зарядно, загряващо фолио.

2. Не се крийте под рамката на вратата и между високи мебели

Земетресението може да премести почти всичко, дори големи и тежки предмети. Повечето наранявания и щети са причинени от падащи или летящи предмети, а не от срутващи се сгради. Преместването на мебели като библиотеки далеч от легла, дивани и други места, където хората седят, спят или прекарват много време, може да предотврати проблеми.

3. Не тичайте навън

По време на земетресение спрете и се покрийте. Изследванията показват, че тичането навън е погрешно нещо, защото прозорците, фасадите и архитектурните детайли често са първите части на сградата, които се срутват. За да стоите далеч от тази опасна зона, останете там, където сте и се отдалечете от външните стени. Сядането на пода предотвратява риска от лошо падане.

4. Не се обаждайте по телефона

Освен при спешен случай, по-добре е да изпратите текстово съобщение, отколкото евентуално да прекъснете линиите, необходими за спешни повиквания. Все пак имайте план за спешни комуникации, преди да възникне извънредна ситуация.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изумен

    34 0 Отговор
    Понякога се чудя дали наистина авторите осъзнават на какво ниво са им статиите или просто ги адаптират към любителите на кулинарни предавания и зрителите на братя Халваджиян и Рачков ?!
  • 2 хмм

    16 2 Отговор
    Правете точно обратното което в написано в статията.
  • 3 Кажете сега

    15 1 Отговор
    Можем ли да играем кючек по време не земетресение? Ако ни удари в кръчмата де.
  • 4 куку

    15 0 Отговор
    Според автора трябва да стоим у дома и да седнем на пода и като падаме ще ни е меко...Това ми прилича на рубрики от типа..какво ще стане с тялото ви ако ядете всеки ден банани..Може би по-добре тука да пишат тези които действително преживели това ..
  • 5 след 8 по Рихтер

    6 3 Отговор
    Усещаш, че съседката е разчекната, а не можеш да идеш при нея.
  • 6 БСТ

    14 0 Отговор
    Хм тича се колкото се може по бързо на вън , добре е да не се ползва асансьора защото има опасност да спре тока , на вън по далече от всякакви сгради . Ей това трябва да се прави !
  • 7 ТкьЪф

    2 0 Отговор
    Най добре се телепортирайте в друго измерение .....със Старгейт .....
  • 8 Зевзек

    3 0 Отговор
    Едни "експерти" ти казват "Не се крийте под рамката на вратата", други "експерти" ти казват "крийте се под рамката на вратата". Едни експерти ти казват скрий се под масата, обаче те ти казват, че няма маса, която да издържи тежащата тонове Свят важи се от височина бетонна плоча на горния етаж

    Едни "експерти" ти казват не тичай навън, други "експерти" ти казват тичай навън. При земетресението в Турция, всички, които са изтичали навън са се спасили.

    Лично аз понеже живея в сграда построена след 2000 г. И гледах как я строят, знам, че стълбището там където живея е най-здравата част с най-много бетон и желязо. Но пък и с най-много стъкла, прозорците са от пода до тавана. И знам, че под касата на вратите не е сигурно място, защото тухлите над вратата се държат на магия.
  • 9 Най-сигурното

    5 0 Отговор
    Място, бе под касата на вратата, защото освен плоча и пояс, от железобетон имаше и Щутс от железобетон ! В новото строителство щуцът не е щутс а истените са подпъхнати под таваните, фиксирани паянтово
  • 10 Мандо

    4 1 Отговор
    Все повече се обеждавам ю че в този сайт работят бавноразвиващи се олигофрени !
    Сутринтта един беше написал , че Ким е направил ракета която лети с един милион километра в час и на 6 хиляди километра и сега този тъпоъгълник с тази статия