Last news in Fakti

14 Март, 2023 12:58 2 453 13

Джейми Лий Къртис призовава за полово неутрални категории на "Оскарите"

  • джейми лий къртис-
  • актриса-
  • награди-
  • награди оскар-
  • оскари-
  • полово неутрален

Въпреки това актрисата, която се сдоби с първия си Оскар преди ден, отбелязва, че това ще затрудни още повече жените в киното

Джейми Лий Къртис призовава за полово неутрални категории на "Оскарите" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Холивудската ветеранка Джейми Лий Къртис спечели "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението си в нестандартния и на моменти озадачаващ абсурдитски филм "Всичко навсякъде наведнъж", очаровал Холивуд, съобщават световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Във филма на режисьорското дуо Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт 64-годишната Къртис се превъплъщава в образа на начумерена данъчна одиторка, с която се сблъсква героинята на Мишел Йео - американска гражданка от китайски произход и собственичка на пералня.

Това е първи "Оскар" от първа номинация за Джейми Къртис за 45-годишната ѝ кариера в Холивуд, стартирала с филма на ужасите от един от най-популярните франчайзи - "Хелоуин".

Две седмици по-рано Къртис спечели наградата за най-добра актриса в поддържаща роля на Гилдията на филмовите актьори. Тя каза в благодарствената си реч, че когато е получила покана за "странен" филм и е чула, че ще си партнира с Мишел Йео като изпълнителка на главната роля, е приела.

"Знам, че изглежда така, сякаш стоя тук сама, но не е така. Аз съм стотици хора", сподели Къртис, приемайки отличието си. Актрисата благодари на всички, които са работили над филма.

Джейми Лий Къртис е дъщеря на известните холивудски актьори Джанет Лий и Тони Къртис, но в Холивуд е известна с това, че не парадира с произхода си.

"Майка ми и баща ми са били номинирани за "Оскар" в различни категории. Аз току-що спечелих "Оскар", каза още Къртис със сълзи в очите, отправяйки благодарност към всички хора, подкрепили филмите, които е правила през годините. "Току-що спечелихме "Оскар" заедно", каза тя.

Освен в оригиналния филм "Хелоуин" (1978) и седемте му продължения, Джейми Лий Къртис е известна с ролите си в продукции като "Смяна на местата", "Риба, наречена Уанда", "Истински лъжи", "Шантав петък".

Къртис надделя за отличието "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля над смятана за фаворитка през по-голямата част от наградния сезон Анджела Басет за "Черната пантера: Уаканда завинаги", Хонг Чау за "Китът", Кери Кондън за "Баншите от Инишерин" и Стефани Хсу за "Всичко навсякъде наведнъж".

Джейми Лий Къртис изрази подкрепата си за премахването на полово разделените категории за актьорско майсторство, след като спечели наградата за най-добра актриса в поддържаща роля на Оскарите през 2023 г.

"Като майка на транссексуална дъщеря, напълно я разбирам", каза Къртис по повод въпроса за джендъризацията на категориите за най-добър актьор и актриса. "Във всички области, във всички клонове - не сме близо до това".

Къртис също така призна, че е трудно да се запазят възможностите за жените, докато се разширяват категориите, за да се включи по-широкият спектър от полове.

"Да се премахне полът на категорията, също така се опасявам, че ще намали възможностите за повече жени, което е нещо, за което аз също работя усилено", каза Къртис. "Така че въпросът е сложен, но мисля, че най-важното нещо е приобщаването и повече жени."


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    22 3 Отговор
    Първия такъв оскар да го дават на зеленското!
  • 2 Раданч Татлъту

    23 0 Отговор
    Значи тва са още 30 категории!Добре е!🦜🦜🦜🥳🤡👍
  • 3 д-р Хаус

    31 0 Отговор
    изтрещяването е пълно. Скоро ще има и специани награди за транс категория... Изобщо за всичко друго, само не и за стойностно кино
  • 4 ТаУмВзе

    29 0 Отговор
    До 1956та половата дисфория е третирана и лекувана като Заболяване. Сега е политика, мода и халтурка!

    Коментиран от #6

  • 5 Соваж бейби

    19 2 Отговор
    Повдига ми се от такива антиреклами като нещо нормално !Тази какъв човек е или постоянно на синтетична дрога ?Тя като майка как не е спряла майка на транссексуалната си дъщеря?!Къде са социалните ?!Вече има и малки деца подложени на този експеримент ?Как е възможно родители да пдкрепят таива зверства с децата си или са супер психопати !За такова с лопатата докато си заминат от този свят !
  • 6 Соваж бейби

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Живеем в лудница на свободен режим !Всички са много чувствителни дори и майка на транссексуалните ?

    Коментиран от #7

  • 7 ТаУмВзе

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    Програмиста написал Word за майкрософт е написал теория на мементичното влияние над Психиката. Накратко психически паразити, поддържани от критична маса изоглавени.

    Коментиран от #11

  • 8 Все повече се убеждавам, за съжаление,

    9 5 Отговор
    Че този свят ще се оправи единствено с ядрено оръжие !
  • 9 Лошото

    10 1 Отговор
    Тръгва от Америка и идва насам. Не е добре
  • 10 Прост Гост

    15 2 Отговор
    Скапан филм и Оскар, главна женска роля с Оскар да същия филм. На мен ли ми се струва, че Оскара е заради пропагандирането на безполовите същества. Ужас
  • 11 Соваж бейби

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Страхувам се децата и внуците ми ако не настъпи апокалипсис!Защото вече сме на максимума пред бум .Има само един смел човек който се осмели да излезе с истинска критика и молба да се спре с закон тази американска мода имало вече и клиника в която и 3 годишни деца се подлагат на този ужас !Случайно го чух от Земур следващия път ще гласувам за него с ръце и крака изобщо не ме интересува какво друго предлага този човек трябва да дойде на власт дано да разбираш езика
    Eric Zemmour : "Il faut arrêter de se soumettre aux injonctions abominables des militants LGBT"

    Коментиран от #12

  • 12 ТаУмВзе

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Четох тезиса на Земур, истински французин! За съжаление Франция има проблеми и със Халифата. Когато Нотр Дам се запали ислямистите празнуваха, докато французите плачеха. Не се страхувай!
  • 13 Ген. Гурко

    10 1 Отговор
    Тази я харесвах , но явно и тя откачи на стари години. Дотрук с харесването. Изобщо вече култура и изкуство в Холивудския бардак няма. Убиха го!