Last news in Fakti

24 Март, 2023 11:16 1 610 4

Телескопът Джеймс Уеб засече далечна планета с две слънца (СНИМКИ)

  • джеймс уеб-
  • телескоп-
  • екзопланета-
  • две слънца

Известна като VHS 1256 b, екзопланетата е на около 40 светлинни години от Земята

Телескопът Джеймс Уеб засече далечна планета с две слънца (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА засече вихрови облаци прах на далечна планета, която обикаля около две звезди, съобщи CNN, предава meteobalkans.com.

Известна като VHS 1256 b, екзопланетата е на около 40 светлинни години от Земята и е в орбита на голямо разстояние от своите звезди, идеални условия за фино наблюдение с телескопа, според Британи Майлс, сътрудник в Университета на Аризона и съавтор на новите изследвания.

„VS 1256 b е около четири пъти по-далеч от своите звезди, отколкото Плутон е от нашето Слънце, което я прави страхотна цел за Webb“, каза Майлс в съобщение за новините на CNN. „Това означава, че светлината на планетата не се смесва със светлината от нейните звезди.“

Вихровите облаци съдържат по-големи и по-малки зърна силикатен прах и облаците непрекъснато се движат. Облаците също са изключително горещи - достигат 1500 градуса по Фаренхайт (830 градуса по Целзий).

„По-фините силикатни зърна в атмосферата на планетата може да приличат повече на малки частици в дим“, каза съавторът на изследването Бет Билър, професор в Университета на Единбург в Шотландия. „По-големите зърна може да приличат повече на много горещи, много малки пясъчни частици.“

Изследователският екип също прогнозира, че силикатите, които се въртят в тези облаци, периодично стават твърде тежки и падат като валеж в атмосферата на планетата.

VHS 1256 b има сравнително ниска гравитация, което означава, че нейните силикатни облаци остават по-високо в атмосферата, където е по-лесно за Webb да ги регистрира.

Друга причина небето да е толкова бурно е младата възраст на планетата - 150 милиона години. За справка, Земята е на 4,5 милиарда години.

Екипът е използвал за наблюдения два инструмента на борда на Webb, близо инфрачервения и средно инфрачервения спектрографи.

Тъй като планетата обикаля на толкова голямо разстояние от своите звезди, изследователите са успели да я наблюдават директно, вместо по-често използваната транзитна техника. Това е моментът, когато една планета минава пред своята звезда, затъмнявайки нейната светлина, което позволява на астрономите да определят характеристиките на екзопланетите.

„Никой друг телескоп не е идентифицирал толкова много характеристики наведнъж за една цел“, каза съавторът на изследването Андрю Скемър от Калифорнийския университет в Санта Круз в съобщението за новините. „Виждаме много данни в един спектър от Webb, които детайлизират динамичните облачни и климатични системи на планетата.“


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те и мойте са две

    5 0 Отговор
    Съпругата Живка ги засече без телескоп.И не само тя..
  • 2 и ние си имаме

    11 0 Отговор
    И при нас е така - едното слънце е Кирчо ,другото е Кокорчо ,имат си и луни - една с голяма планина по средата - Ици и една много мъничка - г-н Омчо. ПП. Имаме и една голяма комета - ЕугЛена ,която лети по парапетна траектория (обикаля около рогатата планета Миро и слънцето Кирчо).
  • 3 интересно

    2 2 Отговор
    руснаците доста изостанаха в космоса,а иначе си наричат силите космически
  • 4 ГРАФ КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    Откриха Планетата Татуин!?