Last news in Fakti

24 Март, 2023 16:49, обновена 25 Март, 2024 07:00 66 423 26

Засадете това растение на Благовещение, за да изгоните злите сили

  • благовещение-
  • 25 март-
  • босилек-
  • зли сили-
  • болести

Според народните вярвания цветята, засадени на 25 март, растат по-ароматни и красиви

Засадете това растение на Благовещение, за да изгоните злите сили - 1
Снимка: Shutterstock

Според народните вярвания цветята, засадени на Благовещение (25 март), растат по-ароматни и красиви. Това е така, защото, когато пред Дева Мария се явил архангел Гавраил с благата вест, че тя ще зачене от Светия Дух, той носел бяло цвете.

Според някои вярвания цветето било бял крин, наричан още и с народното име замбак. Затова на много икони архангел Гаврил е представен изправен пред Мария с бял крин в ръка.

Има и истории, според които цветето било не друго, а босилек – едно от най-любимите и почитани растения в българския фолклор. Босилекът се цени освен заради аромата си и заради вярването, че има силата да гони злите сили и болестите. Той се смята за Христово растение, пише iwoman.bg. Разказва се, че изникнал на Христовия гроб като небесно знамение.

По традиция на Благовец се сади босилек, та да мирише благо и да има по-голяма сила срещу злините или пък се носи в църквата, където попът го освещава.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 134 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти.БГ

    45 4 Отговор
    Браво! Много полезна статия, това не го знаех....но че се носи в черквата го знам, даже е хубаво от черквата да си вземете за вкъщи босилек, а за аромата да не говорим просто Божественяк....!
  • 2 Студопор

    40 3 Отговор
    Злите сили ги гоня аз на 2ри април...
  • 3 Соваж бейби

    15 3 Отговор
    Не е вярно това е бяла лилия !Има и диптих – рисуван с маслени бои върху дърво около 1511 г. с четири ръце от двама флорентински художници Мариото Албертинели и Фра Бартоломео.Ароматът на лилията е известна още в древен Египет като лилиево масло, което според Плиний Стари е един от най-известните парфюми на древността. Ако тогава лилията е можела лесно да парфюмира зехтина, който е служил за основа на древните парфюми, днешните парфюмеристи я смятат за "тъпо" цвете, защото е невъзможно да се извлече екстракт от него. Днешните парфюми, които миришат на лилии, са само умели химически формули!lilium candidum също е наричан "лилията на Мари" на български Мария.
  • 4 Идън

    25 5 Отговор
    Белият крин има упойващ аромат и е отровен.Нарича се още бял крем и лилиум. Имам и оранжев- наричали са го звезда на земята. Имам и лилав- нарича се Петров кръст и цъфти на Петровден.Босилек също имах- измръзна и го изгубихл Свещен босилек или тулси - използва се като джоджан- но ароматът му е по- близо до босилека . Прави се чай и помага в много случаи по- добре от скъпите модерни лекарства.

    Коментиран от #6

  • 5 Вазле космоса

    2 16 Отговор
    Вечерта е перфектна да ми се исцфайнцат в устата
  • 6 Соваж бейби

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    Не го знаех че е отровно не ми е от най любимото и по на светло сянка ,има го и хибрид много по малко на ръст например бяло с като напръскани точки черно,червено и в други варианти Lis hybride asiatique - Lilium Purple Eye най красивата версия ,връща се на пролет изобщо не са капризни.Фра Бартоломео - Благовещение картината и още няколко на други хидожници са пред Дева Мария, предлагайки й лилия. Това цвете е символ на чистотата и истината./но пък в България по различно не знам има разлика малка между католици и християни /
    Гавриил е ан/нен архангел, който ще придобие определен вид в зависимост от ситуацията. Неговият аспект, Ин, изпраща послания за безусловна любов вдъхнови с високи стремежи. В аспект Ян, главно да помогне в действие и решителност. Има го и в кораната само че с друго име.

    Коментиран от #9

  • 7 Зла сила

    4 7 Отговор
    Мухахаха....
  • 8 Иван

    7 17 Отговор
    Записано е в Библията:"не си прави идоли и не им служи".Уж сме християни/ да следваме примера на Исус Христос , а продължаваме със народните/ езически вярвания. Едно растение/ несъвършено ще гони злите сили/ могъщи демони. За нашия Създател, Бог Йехова това са отвратителни обичаи и вярвания. Записано е!!!

    Коментиран от #10, #25

  • 9 Идън

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    Наричат го и лилия- но се различава от водната лилия. Тя също като аромат присъства в парфюмерията. Всъщност все повече парфюмите вече не се правят от естествени суровини а са създадени химически формули.За цветето доколкото си спомням съм чела в книга на Дан Браун.Напоследък лилиуми се слагат при погребения вместо венец.ТОВА МЕ ОЗАДАЧИ МНОГО КОГАТО ГО ВИДЯХ И БЯХСЪС СМЕСЕНИ ЧУВСТВА- Т.Е.АКО ПОЧИНАЛИЯТ ПРИЖИВЕ Е БИЛ ЛОШ ЧОВЕК- НЕ СТОИ ДОБРЕ ДА МЕУ СЕ СЛОЖИ ТОВА ЦВЕТЕ- СИМВОЛ НА ЧИСТОТА И НЕВИННОСТ.

    Коментиран от #12

  • 10 Идън

    24 6 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Няма нищо отвратително врастенията и това да гисадиш и вярваш в тяхната сила. Това няма нищо общо с Христос и Бог.От древността са се използвали чимшир- здравец- дрян и др.Дори църковното миро се прави от 57 вида билки и зехтин. Отвратително е продажбата на осветени върбови клонкив църквите.
  • 11 Доротея

    13 0 Отговор
    Браво! Много компетентно коментирате за билката!
  • 12 Соваж бейби

    7 5 Отговор

    До коментар #9 от "Идън":

    Хи хи и аз се чудя на такива неща често се възмощавам на бизнеса който върти църквите.Особенно нашите като ц. .. сергия жената на попа наредила крътчета ,гривнички ,календари...ами изрязването на върбите по парковете ,вода от чешмата уж осветена/тука е без пари в църквата си измиваш ,мокриш лицето ако искаш,няма бизнес искаш свщ пускаш пари в една кутия и палиш наредени никой не ти дава/и после на опашка народа в България пали свещи и дава пари Великден ...Медальон само от свети храм имам осветен арх. Михаил и Девата,кръста не ми ..не го приемам за интересен.Тука още по голям кич в гробарските магазини всеки купува плоча и се пишат разни неща от теб за починалия и името от 400 евра на горе според грандоманията.Венците също с много красиви цветя които наистина нямат място на такива места става едно цветно дефиле като за сватба или друго весело мероприятие.

    Коментиран от #13, #19

  • 13 Идън

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    За босилека-символ на любовта. Имаше един парфюм- Бич може- беше божествен аромат на босилек- червено шишенце. После го развалиха.Босилекът като нотка на мъжките парфюми го има и дава усещането за спокойствие и уют.В кулинарията също- в боб. и леща.Чай от босилек е при високо кръвно и кашлица.Името му идва от Bassillios-царски- базилика.

    Коментиран от #14

  • 14 Соваж бейби

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "Идън":

    Тревите са за прекаждане имат много силно действие сухи прави се на фишек,вързва се и с перо от птица един от колегите на Зак Беганс в последните епизоди често прилагат с успех тази практика чувала съм тука от познати че и в исляма се ползват при обладани хора .Имат и шамани в САЩ за нещастие тука няма индиянци да го разбера напълно,харесва ми да опозная всички раси хора от няколко години теология,демонология ,паранормални явления са ми много интересни.Парфюма също има силно действие и този за свещите смесвам по няколко аромата само минимално не смея да навлизам дълбоко защото лесно може да направиш сакатлък да се отвори портал.Terre dHermès мъжкия с оранжевите букви направо ме опиенява супер спокойствие аромат пристрастена съм от аромата му има и парфюми които действат права си ,жалко че го няма като парфюм за свещи ароматизатор масло

    Коментиран от #15

  • 15 Идън

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Наистина не съм го срещала като аромат като други есенции и масла в концентриран вид. От тамян има.Някой е нащракал минуси на коментарите ни. Явно това е едничката му радост...

    Коментиран от #16

  • 16 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Идън":

    Да не ти пука не се пали мила има и такива ,какво нещо е елементарна психика все едно пари раздават за плюс и минус или тези блогерите с колко последователи и колко хора лъжат се правят на ма..ни все едно нямаш собствено мнение.Какво да ядеш,коя държава да посетиш или какво да облечеш?!Се водя по акъла на някой измислен никога дори не ги отразявам.
  • 17 Гушнат босилек

    7 0 Отговор
    Да, ама "злите сили" отиват в паркамента и общината, скед като ги изгоните.
  • 18 Гост666

    2 9 Отговор
    Религиозни глупости и безсмислици.

    Коментиран от #22

  • 19 Неграмотна како!

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    Сготвили на не..грото с което си лягаш??
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 лъжа !!!

    2 4 Отговор
    стига сте лъгали преди години се вързах на тази глупост но уви американците още ни управляват!!!

    Коментиран от #23

  • 22 Гост 111

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост666":

    Бабо Слафке, ти ли си? По-безсмислено нещо от теб България не познава!
  • 23 ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "лъжа !!!":

    Орки и фесофе ли искаш да те управляват?
  • 24 Благой от Софстрой

    2 3 Отговор
    Радостен съм в този ден благословен , че моята мисионерка , милионерка и милиционерка ме дари с " цветето " на Любен Каравелов . Чакат ни " бурни " дни , " леки " жени и охолен живот след този благовещен имен ден .
  • 25 Айде стига

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Нищо лошо няма в засаждането на растение. Растенията също са създадени от Бог.
  • 26 МОЛИ

    1 2 Отговор
    СПОРЕД НАРОДНИТЕ ВЯРВАНИЯ,РАНО СУТРИН ПОД ПЛОДНИТЕ ДРЪВЧЕТА СЕ ПАЛИ ОГЪН ЗА ДА СЕ ОПУШАТ.ОСВЕН ТОВА СЕ НАРИЧА ,ЗА ДА СЕ ИЗГОНЯТ ЗМИИ И ГУЩЕРИ.ДНЕС НЕ СЕ ШИЕ И НЕ СЕ ПИПАТ КОНЦИ.НЕ СЕРЕ И НЕ СЕ ЧИСТИ!!