Last news in Fakti

28 Март, 2023 20:13 3 848 9

Диетолог посочи храните, които можем да хапваме късно вечер без да навредим на тялото си

  • храни-
  • диета-
  • вечер

Две са групите продукти, които са допустими вечер, но в малки количества

Диетолог посочи храните, които можем да хапваме късно вечер без да навредим на тялото си - 1
Снимкa: Shutterstock

Много експерти смятат, че не трябва да се яде късно вечер и през нощта. Има обаче продукти, от които може да хапнете преди лягане и в същото време да не навредите на тялото.

Диетологът Ирина Мансурова посочва кои са те. Според нея име едно правило - порцията не трябва да е по-голяма от юмрука ви.

Две са групите продукти, които са допустими вечер, но в малки количества, подчертава специалистът. Те включват храни, богати на триптофан и храни, съдържащи растителен аналог на мелатонина - това е основният хормон на епифизната жлеза.

Първата група включва ядки, банани, сирене. Втората – череши и вишни, овесени ядки, пуешко месо, чай от лайка и отново банани. Диетологът посочва, че основният хормон на епифизната жлеза е отговорен за регулирането на циркадния ритъм, процесите на стареене, имунитета и рисковете от развитие на рак. Триптофанът също има добър ефект върху качеството на съня и коригира нивото на кортизол (хормона на стреса).

Така можете предварително да комбинирате продукти за оптимално хапване в късните часове. Например можете да комбинирате банан и малко ядки, чаша сок от череши, отбеляза Ирина Мансурова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пищова

    21 2 Отговор
    Полезни са кибапчета , кифтетаа , сужуцииии.....а овеса да го яде магаретооо.....
  • 2 Който прави наздраве много

    4 2 Отговор
    И се радва на чуждо нещастие , в живота да му се падне две три чужди деца да гледа 🤣
  • 3 Гого

    5 2 Отговор
    За жените е полезно да ядат uiove
  • 4 Момчил

    5 2 Отговор
    Глупости! Ядките са си тежка храна за ядене вечер. Пробвайте след 8-9 вечерта да изядете 100 грама фъстъци и трудно ще спите.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Гого

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Момчил":

    Ти пробвай да изядеш 10 кифтета. Женчо!
  • 6 Механик

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Момчил":

    Момчиле, аз от 40 години вечер пия уиски или водка и ям ядки. Ти знаеш ли как са нещата с ядките, изобщо? Като почнеш да ги ядеш и трудно се спира. Даже пиенето си забравям.
    И да ти споделя, ама си спя като бебе.
    п.п.
    Моят съвет е да спреш да си бръснеш крачетата и по-малко да размазваш секрети по дисплея на телефона си. Бъди мъж и ще спиш правилно. Даже да си ял за вечеря шкембе с много чесън и чер пипер.
    п.п.
    Бъди мъж!
  • 7 Хъхъ

    5 2 Отговор
    А най полезно е да не плюскате вечер каквото и да е било. След 17.00 само водичка ….
  • 8 Биби

    8 1 Отговор
    Люскам кило вино с две пръжоле и навирвам търбуха нагоре.
  • 9 Да, бе - пуйка

    4 0 Отговор
    от 50 лв. /кг. и череши от по 100 лв. (най-вероятно тази година). Сън няма да ме хване, ако ги ям. Има други варианти. А може и ядене един път на 24 часа - евтино. Скоро ще ни принудят и да не ядем, но ще трябва да плащаме за въздуха.