Last news in Fakti

30 Март, 2023 08:31 2 437 4

Родиха се 4 гепардчета десетилетия след изчезването на вида

  • гепард-
  • бебета-
  • индия-
  • намибия

Местните очакват раждането на още бебета

Родиха се 4 гепардчета десетилетия след изчезването на вида - 1
Снимкa: Shutterstock

Индия обяви, че женска, която е сред осемте гепарда, "командировани" от Намибия, е родила четири малки. Гепардчетата се появяват на бял свят десетилетия след като през 1952 г. видът им е обявен за изчезнал в страната, предаде France Press, цитирана от БТА.

Министърът на околната среда на Индия Бхупендер Ядав публикува в Туитър снимка и видео на малките гепарди, окачествявайки събитието като "съществено".

Премиерът Нарендра Моди също използва социалната мрежа, за да приветства "прекрасната новина".

Според съобщения в местни медии се очаква в скоро време да роди втора женска от пристигналите от Намибия гепарди, които бяха повторно въведени в Индия миналата година. В началото на тази година още 12 гепарда пристигнаха от Южна Африка, за да попълнят първия "набор".

Съобщението за раждането на четирите гепардчета идва няколко дни след смъртта на един от намибийските гепарди в Националния парк Куно - природен резерват на 320 километра южно от Делхи. Животното почина от бъбречна недостатъчност.

Азиатският гепард е обявен официално за изчезнал в Индия през 1952 г. Смята се, че махараджа Раманудж Пратап Сингх Део е убил последните три екземпляра, отчетени при преброяване в Индия в края на 40-те години на миналия век. Малък брой представители на този подвид, който някога е бродил из Близкия изток, Централна Азия и Индия, днес се срещат в Иран. Изчезването на гепарда в Индия се дължи главно на ловците, поблазнени от ценната му светлокафява козина с характерни петна, но също така и на загубата на местообитание.

Гепардът фигурира като "уязвим" в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    11 0 Отговор
    " Смята се, че махараджа Раманудж Пратап Сингх Део е убил последните три екземпляра"
    Така става когато на неадекватник му се падне да има божествена власт.
    Същото се отнася за ония от Давос. Готови са да унищожат живота на земята, понеже са дърти и ги чака естествения изход от тоя живот. Щом за тех няма да има живот, за какво изобщо да има живот?-така расъждават те.
  • 2 СЗО

    9 0 Отговор
    От заглавието се подразбира, че гепардите са изчезнали като вид. А всъщност са изчезнали само в Индия.....пак клик ту бейт от Факти.
  • 3 Последният софианец

    3 0 Отговор
    Хубави котки са, взел съм две да пазят балите със сено на село.
  • 4 Зевс

    2 0 Отговор
    Уж гепардчета, а на снимката към статията са леопардчета, поне видеото е правилно.