1 Април, 2023 16:55 2 891 11

Как лесно и бързо да разпознаете прясно ли е агнешкото месо, което купувате?

  • агнешко месо-
  • прясно-
  • замразявано-
  • качествено

Вижте съветите на проф. Костадин Василев от Катедрата по месо и риба на Пловдивския университет за хранителни технологии

Как лесно и бързо да разпознаете прясно ли е агнешкото месо, което купувате? - 1
Снимкa: Shutterstock

Цветът на прясното агнешко месо и натискането му с пръст са двата белега, по които може много лесно и бързо обикновеният човек да разпознае дали става дума за прясно агнешко, което не е замразявано и после размразявано. Това каза проф. Костадин Василев от Катедрата по месо и риба на Пловдивския университет за хранителни технологии.

Цветът на прясното агнешко месо трябва да е розово-червен, без никакви белези на посивяване, още по-малко пък да е почнало да става зеленикаво или кафеникаво. Не трябва да е почнало да потъмнява и тези характеристики важат за всички части на агнешкото трупно месо.

Другият важен признак дали месото е прясно може да се установи само с пипане – когато го натиснем с пръст и след това го махнем, колкото мястото по-бързо възстанови първоначалната си форма, толкова по-прясно е агнешкото, каза проф. Василев.

Ако агнешкото има син печат, това е белег, че е произведено в България. Червеният печат означава, че е внесено от чужбина.

Понякога на пазара се появява и внесено от по-далечни държави агнешко месо, което неизбежно е било замразявано и след това е размразявано преди да се изложи в хладилната витрина. Това според проф. Василев все още не означава, че месото не е годно за ядене, нито дори, че е изгубило твърде много от вкусовите си качества.

"При замразяване и размразяване обаче има промени в хистологичната структура на мускулната тъкан. Тя задържа все по-трудно вода. Такова месо се познава по това, че отделя лесно трупен сок. Това важи не само за агнешкото, а за всички видове пресни меса", поясни той, цитиран от "24 часа".

Според него в особени различия във вкусовите качества на агнешкото между различните български породи няма. Това, което вероятно кара много да смятат, че породите се различават, е, че агнетата се заколват на различен етап от развитието им, а храната, която са поемали, също неизбежно се отразява на вкуса на месото.

Много трябва да се внимава обаче да не ни пробутат ярешко месо за агнешко. Закланото ярешко се различава от агнешкото само по опашката, която при малкото на козата стърчи нагоре, както и по една вдлъбнатина на челото. Много кулинари всъщност смятат месото на ярето за по-изискано, диетолозите го определят дори като по-здравословно.

Агнешкото по принцип е най-слабо консумираното месо от българите според статистиката. То се слага на трапезата по-скоро като празничен ритуал, свързан с християнската обредност, и има сезонен характер.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 месаря

    18 1 Отговор
    ако до преди малко е лаело - прясно е
  • 2 Алиса

    31 7 Отговор
    Какво агнешко, аз едвам си позволявам буркан с лютеница че е станала 7 лева и вечерям филийки с лютеница няколко дена, кой може да си позволи агнешко.

    Коментиран от #5, #8

  • 3 мдда

    22 1 Отговор
    няма да купувам агнешко!
  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    16 2 Отговор
    "само с пипане – когато го натиснем с пръст и след това го махнем, колкото мястото по-бързо възстанови първоначалната си форма" - това може да се приложи и за жена, да познаем, дали е млада или не 😧💥
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 един

    17 1 Отговор
    Агнешкото месо е скъпо за повечето българи,затова и не се консумира много.Освен това,агнешкото трудно се разфасова на по-малки части от трупа,а не всеки има възможност да си купи разфасофка от 2-3 кг. че и нагоре!
  • 7 Ти си

    11 0 Отговор
    "Питай непипай" , стои по сергии и витрини !
    Кой ще ти даде да пипаш и мачкаш месото от витрината - знаеш ли къде са били ръцете на клиента преди това ....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кой

    5 0 Отговор
    купува тази мърша за 30лв. килото?
  • 10 Няма

    1 0 Отговор
    нужда - не ям агнешко, защото ми пресяда и трябва да пия много вода (студена).
  • 11 Като

    1 0 Отговор
    бях малка всяка седмица ядях агне или яре (прадядо ми гледаше овци и кози) - нищо особено, миришат кофти. Но по отношение на месото съм си взела своето. Сега си гриза зеленчуци и ядки и ми е добре.