Необходими продукти:
- арабски питки;
- агнешко месо - 800 г (може и телешко или пилешко);
- млян карамфил - 3 с.л.;
- лук - 3 - 4 глави;
- млян кардамон - 1 ч.л.;
- растителна мазнина - 1 ч.ч.;
- оцет - 1/2 ч.ч.;
- домати - 3 бр.;
- маруля;
- сол - на вкус.
Начин на приготвяне:
Нарежете агнешкото месо на тънки лентички и го прехвърлете в купа. Смесете скълцания лук с подправките, оцета и залейте месото. Леко го объркайте и оставете покрито за през нощта да се маринова на хладно място.
На следващия ден сложете месото да се изпече в тава във фурната или върху плоча заедно с едро нарязания домат.
Арабските питки също запечете върху намазнената плоча или тиган. Във всяка сложете парченца домат, маруля, а отгоре разпределете агнешкото. Също така може да добавите скълцано зеле или краставица.
Традиционно шаурмата се поднася с таханов сос, хумус, табуле, фатуш салата, пише gotvach.bg.
Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Цар Симеон
Коментиран от #4
10:12 15.07.2024
2 ЪфтУрке
10:15 15.07.2024
3 Храна
Коментиран от #15
10:15 15.07.2024
4 Цар плъх си ти!
До коментар #1 от "Цар Симеон":
е що да ядем овесена каша и елда като рушляците? Ъ "герой"???Коментиран от #8
10:17 15.07.2024
5 Пилотът Гошу
Коментиран от #7, #12
10:20 15.07.2024
6 Механик
И дано някой арменец не прочете рецептата, че са много отмъстителни!
п.п.
Може да се каже, че шаурмата е арменски/еврейски прочит на дюнера, но дано и мен не ме прочете накой армянин. Ще каже, че дюнера е арабски прочит на шаурмата.
В същност дюнера, шаурмата, мексиканския "такос" и много други подобни, не са рецепта а технология на приготвяне. По цял свят се ядат подобни закуски. Трудно е да се каже кое е първообраза. Дали кокошката или яйцето.
10:24 15.07.2024
7 Механик
До коментар #5 от "Пилотът Гошу":
Правилното е ШАУРМА. Думата "шаверма" е руски прочит на оригиналната дума.10:25 15.07.2024
8 Механик
До коментар #4 от "Цар плъх си ти!":
Руските си ядат шаурма, чебуреки, блинчики, пелмени, пончики и пр.Овеса го ядете вие под формата на модерното за шилетата "мюсли". (МЮСЛИ- майчице каква християнска дума)
п.п.
Ларвите и брашното от тях ги ядеме пак ние и то задължение от Европейската Комисия. Може да отидеш на сйта им и да прочетеш колко такива "протеини" е задължително да се добавят в храната ни. Има го официално.
Коментиран от #10, #16
10:29 15.07.2024
9 хахахахаха
10:31 15.07.2024
10 Яж ми..уро т.пак
До коментар #8 от "Механик":
Като всеки неуп п..ро..стак с огромно самочувствие! Добър апетит!10:32 15.07.2024
11 Професор
10:43 15.07.2024
12 Студопор
До коментар #5 от "Пилотът Гошу":
Всъщност арабите май го произнасят "шаОрма" с ударение на О-то.11:06 15.07.2024
13 спилий
11:12 15.07.2024
14 Тиквоний Велики
11:26 15.07.2024
15 Защо си мислиш че
До коментар #3 от "Храна":
щом е арабин е мюсюлманин? На времето работех в много голяма и мн.богата м–у народна търговска ф–ма арабска. Шефовете първо влизат в офиса целуват иконата кръстят се и след това добро утро..... Офиса беше "скромен" етаж от блок с двайсетина стаи. Беше на ул."Кукуш"№1 софиянци знаят! Говорил съм с тях за свинското ядът го повече от любопитство избягвали го заради жегата при тях.11:40 15.07.2024
16 Скакауец
До коментар #8 от "Механик":
Дай джокер, оти не го намирам?12:03 15.07.2024