15 Юли, 2024 10:05 2 303 16

Рецепта на деня: Традиционна арабска шаурма

  • шаурма-
  • арабски питки-
  • дюнер-
  • агнешко месо-
  • какво да сготвя

Вижте как можете да приготвите любимата "улична" храна у дома

Рецепта на деня: Традиционна арабска шаурма - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • арабски питки;
  • агнешко месо - 800 г (може и телешко или пилешко);
  • млян карамфил - 3 с.л.;
  • лук - 3 - 4 глави;
  • млян кардамон - 1 ч.л.;
  • растителна мазнина - 1 ч.ч.;
  • оцет - 1/2 ч.ч.;
  • домати - 3 бр.;
  • маруля;
  • сол - на вкус.

Начин на приготвяне:

Нарежете агнешкото месо на тънки лентички и го прехвърлете в купа. Смесете скълцания лук с подправките, оцета и залейте месото. Леко го объркайте и оставете покрито за през нощта да се маринова на хладно място.

На следващия ден сложете месото да се изпече в тава във фурната или върху плоча заедно с едро нарязания домат.

Арабските питки също запечете върху намазнената плоча или тиган. Във всяка сложете парченца домат, маруля, а отгоре разпределете агнешкото. Също така може да добавите скълцано зеле или краставица.

Традиционно шаурмата се поднася с таханов сос, хумус, табуле, фатуш салата, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цар Симеон

    6 3 Отговор
    Да свиква раята... До къде се докарахте, българи

    Коментиран от #4

  • 2 ЪфтУрке

    3 4 Отговор
    Агнешкото е месо, а пилИшкото само химия. Или някакво "месо" да е?? Сигурно и със скакалци ще ти се получи!
  • 3 Храна

    7 2 Отговор
    А защо не добавите и свинско все пак това няма да се продава на арабите хм

    Коментиран от #15

  • 4 Цар плъх си ти!

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Цар Симеон":

    е що да ядем овесена каша и елда като рушляците? Ъ "герой"???

    Коментиран от #8

  • 5 Пилотът Гошу

    5 1 Отговор
    Шаварма Венелино, не шауарма ….

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Механик

    6 3 Отговор
    Шаурмата не арабска, ами е арменска/кавказка. И се прави не с арабски питки, а с арменски "лаваш".
    И дано някой арменец не прочете рецептата, че са много отмъстителни!
    п.п.
    Може да се каже, че шаурмата е арменски/еврейски прочит на дюнера, но дано и мен не ме прочете накой армянин. Ще каже, че дюнера е арабски прочит на шаурмата.
    В същност дюнера, шаурмата, мексиканския "такос" и много други подобни, не са рецепта а технология на приготвяне. По цял свят се ядат подобни закуски. Трудно е да се каже кое е първообраза. Дали кокошката или яйцето.
  • 7 Механик

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пилотът Гошу":

    Правилното е ШАУРМА. Думата "шаверма" е руски прочит на оригиналната дума.
  • 8 Механик

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Цар плъх си ти!":

    Руските си ядат шаурма, чебуреки, блинчики, пелмени, пончики и пр.
    Овеса го ядете вие под формата на модерното за шилетата "мюсли". (МЮСЛИ- майчице каква християнска дума)
    п.п.
    Ларвите и брашното от тях ги ядеме пак ние и то задължение от Европейската Комисия. Може да отидеш на сйта им и да прочетеш колко такива "протеини" е задължително да се добавят в храната ни. Има го официално.

    Коментиран от #10, #16

  • 9 хахахахаха

    1 0 Отговор
    тука му викаме дюнер…и всички си мислят че идва от турция
  • 10 Яж ми..уро т.пак

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Като всеки неуп п..ро..стак с огромно самочувствие! Добър апетит!
  • 11 Професор

    5 1 Отговор
    Арабите да си седят у Арабия не ни трябва нито шаума нито нещо друго арабско. Само шкембе чорба с много чесън и оцет, ракия, кюфтета и кебапчета от свинско месо както и боб яхния с люта чушка и шопска салата после студена бира.
  • 12 Студопор

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пилотът Гошу":

    Всъщност арабите май го произнасят "шаОрма" с ударение на О-то.
  • 13 спилий

    1 0 Отговор
    същият дюнер боклук нищо ново
  • 14 Тиквоний Велики

    3 1 Отговор
    На тая пак арабски карабини и са в главата…. Все нещо арабско да лапа иска :)
  • 15 Защо си мислиш че

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Храна":

    щом е арабин е мюсюлманин? На времето работех в много голяма и мн.богата м–у народна търговска ф–ма арабска. Шефовете първо влизат в офиса целуват иконата кръстят се и след това добро утро..... Офиса беше "скромен" етаж от блок с двайсетина стаи. Беше на ул."Кукуш"№1 софиянци знаят! Говорил съм с тях за свинското ядът го повече от любопитство избягвали го заради жегата при тях.
  • 16 Скакауец

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Дай джокер, оти не го намирам?