Last news in Fakti

22 Юни, 2023 12:12 2 057 17

САЩ одобри продажбата на пилешко месо, отгледано в лаборатория

  • сащ-
  • пилешко месо-
  • лаборатория-
  • производство-
  • продажба

Началото на изцяло нова ера в производството на месо

САЩ одобри продажбата на пилешко месо, отгледано в лаборатория - 1
Снимка: Shutterstock

Американското министерство на земеделието и Агенцията по храните и лекарствата (АХЛ/FDA) одобриха продажбата на лабораторно отгледано пилешко месо в страната, предаде ДПА.

В сряда “Ъпсайд Фуудс” и “Гуд Мийт”, две калифорнийски компании, потвърдиха, че са получили зелена светлина да предлагат в САЩ "клетъчно култивирано" или "култивирано" месо, произведено без необходимостта от традиционно клане на животни, предава БТА.

От “Гуд Мийт”нарекоха одобрението за производство и продажба на култивирано месо в САЩ "преломен момент за разрастващия се сектор на култивираното месо, птиците и морските дарове, както и за световната хранителна индустрия".

“Ъпсайд Фуудс” нарече одобрението "исторически крайъгълен камък" и "началото на изцяло нова ера в производството на месо".

“Джойнт Баялоджикс”, компания, която си сътрудничи с “Гуд Мийт”, също получи разрешение за производство на тези иновативни продукти.
Култивираното месо се отглежда в стоманени резервоари, като се използват клетки, получени от живо животно, оплодена яйцеклетка или специализирана клетъчна банка.

“Ъпсайд Фуудс” произвежда големи листове от пилешки клетки, които след това се оформят в котлети и колбаси.
Въпреки че тези лабораторно отгледани продукти няма да се предлагат в магазините за хранителни стоки в САЩ в близко бъдеще поради ограничения в разходите и мащабирането, “Ъпсайд Фуудс” и ”Гуд Мийт” планират да въведат своите предложения в ексклузивни ресторанти.

Над 150 компании в света се фокусират върху производството на месо на клетъчна основа, което обхваща не само пилешко, но и свинско, агнешко, риба и говеждо месо, тъй като въздействието на традиционната консумация на месо върху околната среда е най-силно изразено при говеждото месо.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио Елто

    39 4 Отговор
    Това е Гмо Просто Химикали

    Коментиран от #2

  • 2 Разкрит

    2 26 Отговор

    До коментар #1 от "Радио Елто":

    От всичко разбираш синко!
  • 3 Голям зор

    9 18 Отговор
    Скоро близките 10-на години ще минем на изцяло изкуствено месо.
  • 4 флипп

    38 1 Отговор
    И после защо случаите на рак се умножават с милиони
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 3 Отговор
    Този продукт няма да се продава по магазините в САЩ,
    но за магазините в банановите РЕПУБЛИКИ 🤔🤔🤔🤔🤔

    Ще се предлага и във веригите като
    "Как драйф"- а ‼️‼️
  • 6 Соваж бейби

    18 2 Отговор
    После се чудят защо са на по 150 кг и + ,вече всичко трябва да си отглеждаме в къщи се връщаме в първобитната епоха само дето нямам смелост и нужната нечувствителност да коля животни .Собствениците на апартаменти на терасата или всички комшии задружно на покрива и на двора заграждения си отглеждат животни ,зеленчуци красотата и модата на цветните градини ще се замени,неприятно но възможно да се случи
  • 7 бушприт

    14 2 Отговор
    САЩ одобри продажбата на пилешко месо, отгледано в лаборатория. След това ще одобрят създаването на хора и отгледани в лаборатория. Отпечатани на 3Д-принтер.
  • 8 Пич

    24 3 Отговор
    Сатанистите живеят в САЩ ! Всички символи на тази държава са окултни ! Дори формата на сградите ! Не чакайте добро да дойде от там !!!

    Коментиран от #11

  • 9 123456

    19 0 Отговор
    Дяволе! Позапри се , защото Божията ръка се вдига !
  • 10 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    12 0 Отговор
    Луи дьо Финес - Крилце или кълка...
  • 11 Соваж бейби

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    Правило ли ти е впечатление че клуб М /милинери,милиардери../вип клиенти в хотели лукс им носят например риба,калмари прясна от ферми с хеликоптер с вода в сп. кутия живи на деня и се готви на момента когато седне човека на масата,с зеленчуците същата работа ,даже някой хотели/ресторанти с по голяма площ бере от градината персонал по малко да е току що откъснато сутрин,обяд ..и в предавания съм гледала милионери с басйн в двора казва на готвача си да извади колко риби и се готвят на момента -не са глупави не пазарува от магазина

    Коментиран от #12

  • 12 Пич

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Аз не се шегувам , като казвам , че обществото в САЩ се състои основно от сатанисти ! Всички знаят , че основните колонисти на тази територия , са били престъпниците. Но малцина се сещат , че най преследваните престъпници преди векове , са били преследвани от инквизицията. Затова вещици и магьосници са бягали възможно най делеч , тоест , в САЩ. А храната е много важно нещо. Тези знаят , че най полезна е храната , която е била най малко мъртва. Важи дори и за растенията. Спомнете си , че гръцките богове живеят вечно , заради храната - нектар и амброзия ! Следователно , ако тъмните искат да увеличат смъртността , и заболеваемостта сред човеците , единият от лостовете е храната !

    Коментиран от #16

  • 13 12"12

    9 0 Отговор
    Бербок получи дипломатически шамар в Бразилия, пише австрийският вестник Exxpress. Нито президентът на тази страна Лула, нито главата на бразилското външно министерство се срещнаха с нея. Според автора на статията това е «най-високата мярка на наказание» за германския министър.

    Превод от Exxpress, Австрия:

    Лула удари дипломатически шамар на "зелената" Бербок
    Аналена Бeрбок получи «най-висшата мярка наказание» за дипломат.

    По време на държавното си посещение в Бразилия тя имаше намерение да зарадва местните със „сътрудничество в областта на демокрацията“.

    Въпреки това нито президентът на Бразилия, нито външният министър Мауро Виейра отделиха време за среща с германския външен министър.

    За какво искаше да говори Аналена Бербок в Бразилия?

    На първо място, за опазване на околната среда и запазване на климата.

    А също и за това какви отношения трябва да имат бразилците с руския президент Владимир Путин във връзка с действията му в Украйна.

    Но, както се оказа, на най-високо политическо ниво в Бразилия никой не искаше да обсъжда тези теми с Бербок.

    Лула удари дипломатически шамар на "зелената" Бербок
    Президентът Лула имаше по-важни задачи, а външният министър изобщо не беше в страната.

    Затова сред високопоставените лица германският външен министър успя да се срещне само с президентския съветник по външната политика и заместник външен министър Мария Лаура да Роша (Maria Laura da Rocha). И това въпреки факта, че никъде по света, с изк
  • 14 матрицата

    2 0 Отговор
    Скоро и със сорс код

    Коментиран от #15

  • 15 12"12

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "матрицата":

    Спомени от бъдещето (по Деникен ама не съвсем)
    Будилникът звънна в 4.30. Р2Д10У25 стана и се приготви за началото на деня. Странното име му беше присъдено от изкуствен интелект с цел полова, класова и народностна неутралност. Тези, които го познаваха го наричаха ердвед с цел да намерят някакво произносимо име, което точно в този случай работеше. При други имена не толкова и там се мъчеха как да намерят нещо, за което да не ги обвинят в класова, социална, полова или расова омраза. Което също не винаги работеше - идваха полицаите и ги отвеждаха за принудителна евтаназия - приемаше се, че животът в разрез с изискванията на обществото причинява непоносими страдания на индивида. Освен това той нямаше нито майка нито баща - беше отгледан в изкуствена утроба от донорски яйцеклетка и сперматозоид от болничната автоматика и затова му беше издадено и такова име. Даже и в досието му пишеше, че са вкарали и гени на шимпанзе, хлебарка и кокошка заради някакви съображения, които така и не разбра. Той се разбърза да си спретне външния вид, да изяде закуската си от скакалци и да застане пред дистанционното работно място, контролирано от изкуствен интелект. Небръснат - наказателни точки, без вратовръзка - наказателни точки, закъснението се наказва с глоби и изкуствения интелект нищо не прощаваше. Ердвед се приготви за дългия работен ден под контрола на изкуствения интелект ... следва продължение
  • 16 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пич":

    Напълно съгласна яде се по малко и от там удоволствието ,да различаваш вкусови качества .Малките производители ферми наблюдавам има доста клиенти ,мляко ,яйца ...зеленчуци имаме едно семейство минава с микробус доставка на адрес ,телефон заявка .Все по малко неща купувам от магазина или помагам на свекъра земя бол не се бърка по наш избор какво искаме да сеем.Гледам и в големите градове си намерили начин малки ферми на покривите с зеленчук в България пък климата е още по хубав защото няма големи жеги от 40 ° нагоре по добра база за реколта.Лекарствата и козметиката от къде са нали пак от природата но умният човек го яде в натурален вид например любите ми Lambi вече и те ограничени дори забранени на места ?!това е и афродизиак за мъжете като виагра но и други свойства.Може да се стигне до там хората да напускат големите градове и да се връщат към провинцията ,села въпрос на лично схващане на човека към това което го заобикаля

    Коментиран от #17

  • 17 Пич

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    Точно затова обяснявам на нашего брата , че още сме богати! Все още имаме земя , която да ни изхранва физически. Хубаво е това , човек сам да се грижи за храната си. Българите винаги са имали предпочитания към домашната храна. И алкохол , ако щете. Може би сте чувала идеята на тъмните , за въглероден кредит на физическите лица ?! Например , всеки месец , към кредитната ви карта се закачат 1000 единици въглероден кредит , а килограм пържоли е 500 кредита ! Тоест , като си купите тези пържоли , картата ви отказа да плаща покупка на месо , и плаща само скакалци и синтетични храни ! Затова е много важно , да продължим да имаме земя! А точно това ще опитат да ни вземат. Ако сте запозната с целта на глобализацията , успехът на глобалните ще дойде тогава , когато цялата собственост на хората премине в ръцете на определени конгломерати , които срещу това " благородно " да се грижат за оцеляването на човека ! Считам ви за много интелигентна , за да мисля , че разбирате по нататък ! Не прекалявам , като казвам , че живеем в последните относително щастливи дни на човечеството ! Ако ние не водим борба , ще я водят нашите деца , или най късно - внуци! Дано не успеят да ги опростачат дотогава , защото видимо се опитват , и то - точно чрез образованието !