Last news in Fakti

24 Юни, 2023 13:40 3 593 9

Природен феномен в Рила: "Камик вода пуща!"

  • феномен-
  • рила-
  • камък-
  • вода

Той е открит от четирима планински спасители от Дупница преди две години

Природен феномен в Рила: "Камик вода пуща!" - 1
Снимкa: Shutterstock

Интересен природен феномен се крие в Рила, близо до пътека по която минават много туристи.

На 15-тина минути от хижа „Иван Вазов“ в посока от връх Върла към местността Малко Пазар дере се намира камък, който пуска вода.

Той е открит от четирима планински спасители от Дупница преди две години.

Докато обикаляли чули рев на мечка, която вероятно е надушила кучетата им. Забързали се по чукарите, защото допускали, че това е мецана, заснета наскоро с двете си малки мечета.

На 15-тина минути от хижа „Иван Вазов“ в посока от връх Върла към местността Малко Пазар дере се натъкнали на водния камък.

Той бил извън пътеката и вероятно затова дотогава не са го виждали. Огледали мястото, но не видели никакво поточе или вада, а водата си извирала.

„Камик вода пуща“, пошегували се спасителите, които установили, че тя е и много чиста и приятна за пиене. Те обмисляли дали да не направят пътека до мястото, за да може да достигат повече хора до камъка, който „пуска вода“.

Хижа „Иван Вазов“ една от най-хубавите във високата част на Рила. Построена е през 1940 година в местността Пазардере на 2300 м н.в. между върховете Отовишки и Калините.

През годините е била многократно преустройвана, понастоящем представлява двуетажна постройка с две общи помещения (столови) и спални помещения събиращи общо 73 души. Отвън има 6 малки и 3 големи бунгала, в които също се настаняват туристи.

Удобни изходни пунктнове са хижа „Пионерска“, Зелени преслап, Рилски манастир и ЦПШ “Мальовица.

Най-лесният вариант започва от долната станция на седалковия лифт за хижа „Рилски езера“ (намира се малко над хижа „Пионерска“).

До нея може да се стигне с кола от Сапарева баня. Според това колко бързате и какви са разбиранията ви за ходене в планината, можете да използвате лифта или да тръгнете пеш по маркираната пътека, която започва в началото на поляната при станцията, пише pochivka.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 щурецъ

    5 1 Отговор
    Природен феномен в Рила: "Камик вода пуща!" и не плаща такси за нито 1 кубик на ВиК-то. 45 години стигат! Времетоо е наше!
  • 4 смок

    1 1 Отговор
    В местността Малкото дере на Джансу се намира камък, който пуска вода.
  • 5 Зеленски съм - пахнещ шмръкльо

    2 2 Отговор
    Тоз феномен ни го знам.
    Но, като се отвори дума за камъни, съм чувАл от старите хора за друг феномен...от камък да е, дупка да е...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ром Бакарди

    0 1 Отговор
    Аферим- чак и под налягане са фърга таз вода. Или е някуй пудводен извор, дет е намерил място или кухина вав камика и тече навън, щот е лесно камика да са мръдне и скива ко става отдоло, или някуй тарикат е напрайл джумбуш- пробил тоз камик и утдоло пъхнал идна тръба дет тече вода по нея от билото на планината. Сига требе да напраят идна утъпкана пътека до туй чуду, идна беседка, идно барбикю, та хората да сядат, кльопат, шорат и да са кефят на туй нещо.