Last news in Fakti

26 Юни, 2023 10:41 1 650 11

Куче кандидатства за кмет на Торонто (СНИМКИ)

  • куче-
  • торонто-
  • кмет-
  • избори

В бюлетината ще бъдат включени историческата бройка от общо 102 имена, включително кучето Моли

Куче кандидатства за кмет на Торонто (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Торонто скоро ще трябва да реши кой да бъде следващият му кмет, след като разкрития за извънбрачната връзка на дългогодишния лидер на града го изместиха от поста. Има толкова голям избор от кандидати, в бюлетината ще бъдат включени историческата бройка от общо 102 имена, включително кучето Моли.

Шестгодишното куче от породата вълк хъски и нейният собственик Тоби Хийпс обещават да спрат хвърлянето на сол по градските пътища през зимата.

Прекомерната употреба на сол по пътищата през зимата, твърди г-н Хийпс, може да нарани лапите на кучетата. Освен това кампанията му предлага решение на проблема с недостъпността на жилищата, повишаване на данъците върху бизнеси за милиарди долари и забрана на отоплителни системи с изкопаеми горива в нови жилищни и търговски сгради.

Ако спечеля, че ще назнача Моли за първия почетен кмет на града“, каза Хийпс.

Мисля, че кметството би взимало по-добри решения, ако в стаята има животно“, допълни той пред BBC.

Но заедно с желанието за промяна, г-н Хийпс каза, че тези избори са възможност, която той просто не може да си позволи да пропусне.

Това са първите междинни избори в историята на Торонто, откакто преди 25 години седем общини бяха присъединени града. Изборите бяха организирани след оставката на Джон Тори, кмет на Торонто през последните осем години.

Издигането на г-н Тори на власт през 2014 г. се възприело доста добре, тъй като кметът преди него - Роб Форд, влязъл в международните заглавия с признанието си, че е пушил крек, докато бил на поста си.

Но г-н Тори бил критикуван заради липсата на смислен план за развитие на Торонто и за задълбочаването на неравенството в един от най-скъпите за живот градове в света. Колонка на Toronto Star го описва като „рядко вдъхновяващ и твърде често прекалено предпазлив“.

Той също така е обвиняван за цялостното управление на Торонто, който все още е в криза. Градът продължава да се възстановява от пандемията Covid-19, осен това според мнозина има увеличаване на насилието, бездомността и цените на жилищата по време на неговия мандат, пише vesti.bg.

Въпреки тези критики г-н Тори е избиран три пъти, докато не избухна скандал, който го накара да напусне поста само няколко месеца след последното му избиране.

Февруарска статия в Toronto Star разкрила, че 68-годишният женен кмет е имал връзка с 31-годишен служител по време на пандемията Covid-19. Г-н Тори подал оставка няколко дни след публикуването на материала.

Условията за кандидатстване за поста са изключително малко. Трябва да се заплати такса от 250 канадски долара (189 долара) и да бъдат събрани 25 подписа - това е всичко, което един жител на Торонто има да направи, за да се кандидатира за кмет.

Фаворит в надпреварата е Оливия Чоу - политическата противоположност на Джон Тори, която е на държавен пост от 1992 г. и е вдовица на Джак Лейтън, най-известният лидер в историята на канадската лява Нова демократическа партия.

Но разнообразието от кандидати този път е много голямо - от кучето Моли до 18-годишно, току-що завършило гимназия момче.

С население от близо три милиона, включително много имигранти, Торонто е четвъртият по големина град в Северна Америка и постоянно назоваван като един от най-разнообразните градове в света. Но с всички тези хора от различни сфери на живота идват различни гледни точки, за това какъв град трябва да бъде Торонто.

Някои жители могат да си позволят имот, въпреки зашеметяващите цени, докато други наемат сутеренни апартаменти със съквартиранти. Има пътуващи, които живеят в покрайнините на града, борейки се с ежедневния трафик, а обитателите на центъра се борят за място в метрото. Тези различни възгледи са отразени и в набора от кандидати. Бившият началник на полицията Марк Сондърс обеща да увеличи бюджета на полицията в града за справяне с престъпността,докато г-жа Чоу съсредоточи обещанията си върху жилищната криза в Торонто, обещавайки да построи жилищни сгради върху земя, собственост на града.

Експерти и кандидати казаха, че наличието на повече от 100 кандидата в бюлетината може да бъде както положително, така и отрицателно нещо.

От една страна, това гарантира, че се чуват и включват различните гледни точки.

Но от друга страна това означава, че следващият кмет на Торонто вероятно ще бъде избран от много малък процент от населението.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван

    29 1 Отговор
    След като пакистанец е премиер на Англия, а индиец е кмет на Лондон, защо куче да не е кмет на Торонто?!
  • 3 Либераст

    23 0 Отговор
    Либерастите тотално изтрещяха!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 добре ли е

    6 0 Отговор
    какъв кмет само са имали … да си признае че пушил крек по време на поста си като кмет ?!?!?!?
  • 6 Гост 89

    7 1 Отговор
    Същото е и с мумията на сащ!
    Все интересни кандидатури!
  • 7 Булдог

    9 0 Отговор
    Ако се провали там, дайте го за кмет на София! Че като гледам кандидатите.......
  • 8 мъкаааа

    7 1 Отговор
    Тези хора са съвсем изтрещяли!
  • 9 Ван

    9 0 Отговор
    Едно време един римски император е направил коня си сенатор, защо се шашкаме за едно куче?
  • 10 Паулито Куельо

    2 0 Отговор
    Не одбрявам с тази снимка да се намеква за един бивш мин председател с канадско гражданство,че е на къса каишка.Наистина недобрявам
  • 11 Пипо

    2 1 Отговор
    Няма нищо лошо.Щом може Плевню-президент,защо да не може Моли-кмет?!