Last news in Fakti

27 Юни, 2023 09:41 1 585 3

Пропускането на вечерята увеличава риска от ранна смърт

  • хранене-
  • вечеря-
  • диетолог-
  • ранна смърт-
  • здравословно

Намаляването на броя на храненията може да съкрати продължителността на живота

Пропускането на вечерята увеличава риска от ранна смърт - 1
Снимкa: Shutterstock

Ново проучване от 2022 г., проведено съвместно от изследователи от Медицинския колеж "Тонгджи", Университета за наука и технологии "Хуажун" в Ухан, Китай, и Държавния университет в Айова, САЩ, установи, че трите хранения на ден не могат да бъдат пренебрегвани. Намаляването на броя на храненията може да съкрати продължителността на живота, съобщава китайският "WeChat", цитиран от actualno.com.

В проучването са участвали 24 000 души. Изследователите установяват, че в сравнение с хората, които се хранят три пъти дневно, при тези, които се хранят само веднъж дневно, рискът от преждевременна смърт по всички здравословни причини е с 30% по-висок, а рискът от смърт от сърдечносъдови заболявания - с 83% по-висок. Участниците, които са пропускали едно хранене, са били изложени на 7% по-висок риск от смъртност поради всички причини и на 10% по-висок риск от смъртност от сърдечносъдови заболявания.

И така, кое пропускане на хранене е "фатално"?

Пропускането на закуската увеличава риска от ранна смърт по всички причини с 11%. В сравнение с тези, които закусват редовно, при тези, които пропускат първото хранене, рискът от преждевременна смърт по всички причини е с 11% по-висок, а вероятността да умрат от сърдечносъдови заболявания - с 40%.

Пропускането на обяда увеличава риска от преждевременна смърт по всички причини с 12%. В сравнение с хората, които редовно се хранят на обяд, при тези, които пропускат това хранене, рискът от преждевременна смърт по всички причини е с 12% по-висок, а рискът от смърт от сърдечносъдови заболявания - с 15% по-висок.

Пропускането на вечерята увеличава риска от ранна смърт по всички причини с 16%. В сравнение с хората, които вечерят редовно, при тези, които пропускат това хранене, рискът от ранна смърт по всички причини е с 16% по-висок, а вероятността да умрат от сърдечносъдово заболяване - със 17%.

"Златното съотношение" от три хранения на ден

Както се казва в една поговорка: "Закусвай като цар, обядвай като принц, вечеряй като бедняк". Средностатистическият възрастен мъж се нуждае от около 2250 калории дневно, а жената - от 1800 калории. В насоките за хранене на жителите на Китай от 2022 г. се препоръчва закуската да съставлява 25-30% от всички дневни калории, обядът - 30-40%, а вечерята - 30-35%. Въпреки че общият брой на дневните калории може да варира при различните хора, съотношението трябва да се поддържа в съотношение 3:4:3. С други думи, закуската е 30%, обядът 40% и вечерята 30% от всички дневни калории.

И така, как да се храните три пъти дневно?

Чжан Цин, диетолог в отдела по хранене на народната болница в Джънджоу, провинция Хенан, дава препоръки.

Четирикомпонентна закуска:

Здравословната закуска трябва да съдържа четири основни съставки, а именно:

  • - "Основни" - основни храни (зърнени храни и кореноплодни зеленчуци)
  • - "Жива" - животински храни (яйца, месо, риба)
  • - "Млечна" - мляко, соя и продукти от тях
  • - Вода - плодове и зеленчуци плод или зеленчук (например портокал или краставица).

Обяд в съотношение 1:2:3

Когато избирате продукти за обяд, е важно да помните съотношението 1:2:3, т.е. една порция месо, риба или яйца, две порции гарнитура (ориз, паста, хлебчета и други подобни) и три порции зеленчуци. По този начин се получава здравословно съотношение 1:2:3.

Вечеря по правилото "повече течност, повече фибри"

За вечеря по принцип трябва да избираме храни, които са с високо съдържание на течности. Те са богати на фибри и фитохимикали, така че дълго време след хранене няма да чувствате глад.

Няколко тайни на трикратното хранене на ден

Основни храни: Яжте повече "трансгранични" храни

Джан Тиан, клиничен диетолог в болницата за обща авиация към Китайския медицински университет, публикува статия през 2015 г., в която посочва, че хората с високи нива на кръвната захар трябва да избират основни храни с нисък гликемичен индекс, а именно варени пълнозърнести храни, ечемик и ръж, пшенични трици, паста от твърда пшеница и други подобни. Диетологът подчерта, че трябва да се консумират повече "трансгранични" храни като картофи, батати, корен от лотос и гъби.

Зеленчуци: предпочитайте повече листни и стеблени зеленчуци

През 2016 г. националният диетолог Хао Менгжун написа статия, в която отбеляза, че най-важният хранителен елемент за контрола на кръвната захар са фибрите. От зеленчуците стъблените и листните зеленчуци са най-богати на тях. Много от листните и стъблените зеленчуци не се дъвчат лесно, като това се дължи именно на наличието на диетични фибри. Най-добрите помощници срещу високата захар са зеленчуците като целина, броколи, аспержи, зеле, спанак и други листни зеленчуци.

Месо: "риба и ракообразни" е най-доброто

Ян Ренхуа, ръководител на отдела по хранене в Първа народна болница в Ханджоу, публикува резултатите от своето проучване през 2019 г., според които доброволците, които консумират повече червено месо и птици, са изложени на повишен риск от развитие на диабет, докато рибата и ракообразните нямат такъв ефект. Рисковете за първата група изследвани лица са намалели след преминаване от червено месо към риба и ракообразни.

Готвене: направете ястията "леки"

Ли Хонгмей, заместник-главен лекар на отделението по ендокринология в Първа асоциирана болница на университета Цинхуа, пише през 2016 г., че храната трябва да се приготвя повече на пара и по-малко да се пържи, както и да се консумират повече зеленчуци с ниско съдържание на захар. Най-добре е да ги сварим и да добавим малко подправки и сол, преди да ги консумираме. Ако имате високо кръвно налягане, можете да избягвате солта.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гечо

    3 1 Отговор
    Пропускане на всякакво ядене прави смъртта сигурна в много кратък период!
  • 2 Бързо хранене

    0 1 Отговор
    Някои започват да пият от рано следобед и така пропускат не само вечерята, но и закуската и обяда на другия ден.
  • 3 Циник

    3 1 Отговор
    Изследванията са от Ухан и САЩ, две места, където определено знаят как да ускорят смъртността сред човечеството.