Last news in Fakti

12 Юли, 2023 13:45 1 898 0

Завещание на Арета Франклин, написано на ръка, бе признато за валидно

  • арета франклин-
  • завещание-
  • ръкопис-
  • синове-
  • спор

Решението на съдебните заседатели е решаващ обрат в спора, който настрои трима от синовете на певицата един срещу друг

Завещание на Арета Франклин, написано на ръка, бе признато за валидно   - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Документ, написан грубо на ръка от Арета Франклин, който възпламени спорове между наследниците ѝ, представлява валидно завещание на световноизвестната певица. До това решение стигнаха съдебните заседатели от съдилище в Мичиган, предаде Асошиейтед прес.

Документът, написан от Арета Франклин с неравен почерк и много задрасквания през 2014 г., бе намерен под възглавниците на дивана в дома ѝ след нейната смърт през 2018 г. Решението на съдебните заседатели е решаващ обрат в спора, който настрои трима от синовете на певицата един срещу друг.

Това е победа за Кекалф Франклин и Едуард Франклин, чиито адвокати твърдяха, че документът от 2014 г. трябва да отмени друго завещание от 2010 г., което беше открито по същото време в заключен шкаф в дома на Кралицата на соула в предградията на Детройт.

Съдебните заседатели заседаваха по-малко от час след кратко изслушване, което започна в понеделник. След прочитането на решението внуците на Арета Франклин пристъпиха напред от първия ред в залата, за да прегърнат Кекалф и Едуард.

„Аз съм много, много щастлив. Исках само желанието на майка ми да бъде спазено“, каза Кекалф Франклин и допълни: „Ние просто искаме да си отдъхнем в момента. Това бяха дълги пет години за моето семейство, за моите деца“.

Арета Франклин беше световна звезда в продължение на десетилетия, известна най-вече с хитове като „Think“, „I Say a Little Prayer“ и „Respect“. Когато почина преди пет години на 76-годишна възраст, тя не остави след себе си официално завещание, написано на пишеща машина.

Но документи с драскулки и трудни за разшифроване пасажи се появиха през 2019 г., когато племенницата на звездата претърси дома за документи.

В заключителните си аргументи адвокатите на Кекалф и Едуард Франклин заявиха, че фактът, че документите от 2014 г. са намерени в тетрадка във възглавниците на дивана, не ги прави по-малко значими.

„Можете да вземете завещанието си и да го оставите на кухненския плот. То все още е вашето завещание“, заяви Чарлз Маккелви пред съдебните заседатели.

Друг адвокат, Крейг Смит, посочи първия ред на документа, който беше показан на четири големи плаката пред съдебните заседатели. „Точно тук пише: „Това е моето завещание“. Хора, тя говори от гроба“, каза в пледоарията си Смит.

Кекалф и Едуард се бяха обединили срещу брат си Тед Уайт II, който предпочиташе завещанието от 2010 г. Адвокатът на Уайт, Кърт Олсън, отбеляза, че по-ранното завещание е било под ключ. Той допълни, че то е много по-важно от документите, намерени в дивана.

„Бяхме тук, за да видим какво ще отсъди журито. Ще го преживеем“, каза Олсън след произнасянето на присъдата.

Съдебните заседатели установиха, че версията от 2014 г. е подписана от Арета Франклин, която е поставила усмихнато лице в буквата „А“.

Олсън заяви, че все още може да има дискусии със съдията относно това дали някои разпоредби на завещанието от 2010 г. трябва да бъдат изпълнени.

Управителите на имуществото на Франклин плащат сметки, уреждат данъчни задължения за милиони и генерират приходи от авторски възнаграждения за музика и друга интелектуална собственост. Спорът за завещанието обаче е недовършена работа.

Има разлики между версиите от 2010 г. и 2014 г., въпреки че и в двете изглежда е посочено, че четиримата синове на Франклин ще си поделят доходите от музика и авторски права.

Но според завещанието от 2014 г. Кекалф Франклин и внуците му ще получат основната къща на майка си в Блумфийлд Хилс, която е оценена на 1,1 млн. долара, когато тя умира, но днес струва много повече.

В по-старото завещание се казва, че 53-годишният Кекалф и 64-годишният Едуард Франклин „трябва да посещават бизнес курсове и да получат сертификат или диплома“, за да се възползват от наследството. Тази разпоредба не е включена във версията от 2014 г.

Уайт, който е свирил на китара с Арета Франклин, свидетелства срещу завещанието от 2014 г., като казва, че майка му обикновено е оформяла важните документи „конвенционално и законно“ и с помощта на адвокат. Той не направи незабавен коментар след произнасянето на присъдата.

Най-острите забележки по време на процеса бяха отправени от адвокат Смит, който представляваше Едуард Франклин. Той заяви пред съдебните заседатели, че Уайт „иска да лиши от наследство двамата си братя. Теди иска всичко за себе си“.

Кекалф Франклин седял близо до Уайт по време на процеса, но двамата не изглеждали да си говорят, пише още БТА.

„Обичам брат си с цялото си сърце“, каза Кекалф извън съда, когато го попитаха дали има разрив.

Арета Франклин има четвърти син, Кларънс Франклин. Той живее под попечителство в център за възрастни хора и не участва в процеса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА