Last news in Fakti

13 Юли, 2023 07:33 2 790 5

Вечната икона за стил: Легендарният моден нюх на принцеса Даяна

  • принцеса даяна-
  • мода

Даяна успява да се задържи като може би най-актуалната модна икона в историята

Вечната икона за стил: Легендарният моден нюх на принцеса Даяна - 1
Снимкa: БГНЕС

Великата кралска особа, принцеса Даяна, щеше да навърши 62 години на 1-ви юли. Нека разгледаме защо тя винаги е била такова вдъхновение за дизайнерите.

Още като тийнейджърка принцеса Даяна се появява в публичното пространство и привлича легиони от почитатели, фиксирани върху безупречния ѝ стил.

На 1-ви юли щяха да се навършат 62 години от рождението ѝ, а наследството от безбройните и емблематични тоалети продължава да живее, благодарение на Z-поколението, пресъздаващо визиите ѝ под формата на милиони Tiktok видеоклипове, често озвучавани от хита на рапъра Ice Spice “Princess Diana”.

Близо 26 години след преждевременната ѝ смърт, Даяна успява да се задържи като може би най-актуалната модна икона в историята, а дизайнерите постоянно черпят вдъхновение от нея.

Съвсем наскоро Jacquemus показа в двореца Версай най-новата си колекция, наречена Le ChouChou, посветена на покойната принцеса. Дизайните в ревюто, ръководено от Саймън Порт Жакмус, бяха описани като любовно писмо до Даяна.

През цялото време на модния подиум имаше ясни препратки към стила на Даяна, включващи емблематични за 80-те години на миналия век мотиви.

Кендъл Дженър се разходи по модния подиум в ромпер, наподобяващ облак, който напомняше сватбената рокля на Даяна. Визията беше украсена с огърлица от перли и сапфири в стил "чокър" - ясна препратка към елемента, носен от принцесата.

Този тоалет често се споменава от модните и кралските експерти като най-добрата част от богатия гардероб на Даяна, както и като един от най-разпознаваемите от публиката.

„Даяна носи роклята през юни 1994 в галерия Серпентайн, същата вечер, когато (тогавашният) принц Чарлз призна за аферата си с Камила Паркър Боулс“, казва Докинс пред Euronews Culture и добавя: „Това не беше първият ѝ избор за тази вечер, тя щеше да носи Valentino, но изтече информация за това какво ще облече, затова Даяна избра да облече прословутата днес рокля на отмъщението, която беше проектирана от Кристина Стамболиан“.

Роклята постигна желания ефект, като се озова на първите страници на вестниците, съобщавайки новината за аферата на Чарлз.

Визията отдавна е пресъздадена от мнозина, включително от кралица Камила. През 1995 тя се появява на парти в „Риц“ в Лондон - първото ѝ излизане като официална приятелка на Чарлз, в почти идентична рокля с тази на Даяна.

Макар че Камила дори избира да я стилизира по подобен начин - с перлен чокър и характерния за Даяна черен чорапогащник, опитът е масово упрекван от модните критици и критикуван като слаба имитация на стила на Даяна.

Не само вкусът ѝ към официалните рокли обаче е превърнал Даяна в модна икона. Нейните визии са били и остават също толкова възхвалявани, дори когато се е обличала неофициално.

Идеален пример за това е пуловерът ѝ с черната овца. Някога той е бил част от ежедневния ѝ гардероб и ще бъде продаден на търг в Sotheby's в Ню Йорк през август тази година, като стойността му се оценява на 80 000 долара.

Пуловерът е на марката за Warm&Wonderful и е бил носен от Даяна на редица мачове по поло през 80-те и 90-те години на миналия век.

Въпреки че цената може да изглежда висока, освен обикновена дреха, това е и част от кралската история.

Даяна е била известна с това, че прави изявления чрез тоалетите си, и когато започват да се появяват слухове за трудности в брака с Чарлз, пуловерът с контрастна черна овца започва да се възприема като намек от страна на принцесата за това как тя се чувства в кралското семейство, а именно като „странната“.

Стилистката Бела Хигнет казва, че според нея плетивото заслужава да се продаде на цената, на която е оценено.

„Мисля, че пуловерът със сигурност ще се продаде за около 80 000 долара - това е толкова емблематично произведение, което продължава да се копира отново и отново“, казва тя пред Euronews Culture и добавя: „Дали пуловерът е имал скрито значение? Дали Даяна наистина се е чувствала като черната овца на кралското семейство? Мисля, че всички знаем отговора на този въпрос!“

Warm & Wonderful спира производството на „черната овца“ през 1994 г., но поради огромното си търсене той е пуснат отново през 2018 г., когато Джак Карлсън, творчески директор на американската марка за дрехи Rowing Blazers, се обръща към оригиналния дизайн на пуловера.

„Модните избори на Даяна не само за нея самата, но и за синовете и - принцовете Уилям и Хари, все още оказват влияние в днешния свят“, казва Лерой Докинс.

Пример за това са ботушите "Уелингтън" с жаби, с които Даяна обува Уилям и Хари през 80-те. Тази година британският дизайнер JW Anderson дебютира в сътрудничество с Wellipets и “Frog Clogs”, които имат жабешки лица, жълти очи и червени усти. Обувките украсяват краката на много стилни мъже и са знак за трайната популярност на модния вкус на Даяна.

Обувките “Frog Clogs”, които се предлагат в зелено, жълто и синьо, се продават на цена от 395 евро и се радват на постоянно търсене от момента на пускането им на пазара.

„Даяна беше икона, защото не се страхуваше да експериментира с модата и модните си решения, изящни елементи, смели цветове и послания, криещи се във визиите й“, казва Лерой Докинс и добавя: „Много от стила ѝ беше обмислен и съставен с цел“.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щурецъ

    9 5 Отговор
    Ако принцеса Даяна беше жива,щеше да е кралица Даяна и по света нямаше да има войни. Но... не така мислят ония кретени от Пентагонала. Нямаше кой да им купува железата и кинти в милиони и милиарди-нихт. Затова я убиха.
  • 2 Механик

    12 2 Отговор
    Погледнете тоя на снимката. Как ви се види? Красавец, а ?
    А викате на Лавров "коня". Че Лавров е като Елвис спрямо тоя, бе.
    п.п.
    Сетих се и за прякора дето лепнаххте на Путин. Викате му джудже, а Зеленски е по-нисък дори от Путин.
    Странна логика имате.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гого

    0 5 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Възпалена ушанка 😆😆😆
  • 5 Тя ако беше

    1 1 Отговор
    модна икона, никога нямаше да се омъжи за този рептил... все пак трябва да гледаш, не само как изглеждаш ти самия, а и как изглеждат близките ти хора...