Last news in Fakti

13 Юли, 2023 12:15 945 6

Неродена планета може да е виновник за метеора

  • метеор-
  • небесно тяло-
  • видин-
  • неродена планета-
  • анализ

Астрофизикът Владимир Божилов и проф. Христо Пимпирев с анализ за небесното тяло над Видин

Неродена планета може да е виновник за метеора - 1
Снимка: Facebook/ УНР Видин

Падналото небесно тяло над Видин със сигурност е метеор, съобщи астрофизикът доц. д-р Владимир Божилов от Софийския университет. Според него, ако подобен фрагмент достигне Земята, тогава той става метеорит, защото не е напълно изгорял в атмосферата. В повечето случаи те остават незабелязани, защото попадат в океани или морета.

Във Видин няма данни за намерени фрагменти, възможно е напълно да е изгорял, но може и да е няколко десетки сантиметра – отбелязва Божилов. - Примерно Челябинският бе с диаметър около 15 м, защото не изгоря напълно, имаше счупени стъкла, и причини сериозен стрес. Така че сегашното събитие е свързано с много по-малък обект, едно нормално природно явление, което периодично се случва.”, обясни Божилов пред 24 часа.

Химичният състав на метеоритите е различен. Известно е, че легендарният нож на Тутанкамон има извънземен произход и за времето си е бил изключителна ценност. В случая той е бил изкован от метеорит с метално съдържание, но някои имат силициев произход.

На този етап не можем да кажем нищо по този въпрос, някои се дължат на комети, които оставят фрагменти, други – на астероиди, чиито останки изгарят като падащи звезди”, казва Божилов. На въпрос дали при изгарянето може да се усети някакъв мирис, той казва, че единственото, което е установено, е лекото съскане.

Дължи се на бързата скорост, с която тялото навлиза във въздуха, възможно е да се чуе гръм, за миризма нищо не мога да кажа, защото те изгарят на достатъчно голяма височина”, отбелязва още той.

Подобно е мнението и на полярния изследовател Христо Пимпирев. Той също е запознат метеорите и метеоритите, защото Антарктида е известна като Белият Марс – там изследователите най-лесно намират тези извънземни тела, защото лесно се забелязват на снежната повърхност. Колежката му Росица Янева отбеляза пред „24 часа”, че най-големият метеорит, падал на Антарктида е бил 7 кг. Самият проф. Пимпирев е участвал в няколко експедиции за търсене на тези небесни тела на Ледения континент.

„Зависи от големината на метеорита, по-скоро се чува свистене, дори може да се чуе удар, защото се движи с космическа скорост и е съвсем нормално при навлизането в атмосферата да има звук – коментира той пред „24 часа”. - За мирис не знам, защото, ако човек е близо, това е доста опасно. Представете си какво е да ви удари камък от Космоса – ще е смъртоносно, добре, че вероятността е нищожна. Метеорите в повечето случаи изгарят и си остават метеори, а тялото, което пада на Земята вече е метеорит.” Според него, ако е астероид в Слънчевата система, примерно между Марс и Юпитер, тогава размерите му могат да достигнат до няколко стотин километри.

Тези останки са от една нереализирала се планета преди 4,5 млрд. години и някои от тях напускат този пояс – разказва той. - Ако по-големи фрагменти бъдат привлечени от Земята, това може да има и катастрофални последици. Смята се, че загиването на динозаврите в края на мезозойската ера е предизвикано от огромен метеорит в Мексиканския залив. Дали той ще е железен, дали ще е желязнокаменен, няма значение.” Според него в сегашния случай няма нищо уникално.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грегоар

    3 0 Отговор
    камъните падат от купола..
  • 2 ами,

    4 0 Отговор
    Не само,че не е паднало,а не е било изгоряло в атмосферата над Видин а на територията на Румъния.
  • 3 дръгела

    5 0 Отговор
    неродена мома е направила взрива и наште астрофизици са наточили дрътите телескопи
  • 4 Жмръц

    8 1 Отговор
    Айде още един нешлифован "астрофизик" се изпляска...Над У райна летят метеорити,нали?Замерят се с руснаците.А този е бил бая заблуден.Даже миришел на барут,казаха едни румънски рибари.А ние си пасем кротко трева и ви верваме.
  • 5 бомбата

    1 0 Отговор
    Неродена планета може да е виновниЧКА за метеора. КАК НЕЩО,КОЕТО Е НЕРЕАЛНО,ДА Е ВИНОВНО?
  • 6 Никой

    2 1 Отговор
    Нашите родни пишман анализатори коментират нещо като падащ светещ субект. Интересното е ,че няма коментар от румънска страна. Никой дори не проявява интерес какво се е случило там. Дори не се цитират румънски медии,айде те нашите отдавна са само едни фейсбук разпространители. Не искам да влизам глупаво в конспирации ,но на там умишлено ни тикат.