Общоприето е, че слънчогледовото олио е вредно за здравето, а за готвене трябва да се предпочита зехтин.
Най-големият мит за олиото
Диетологът д-р Андрей Кабанов отбелязва, че всъщност всички растителни масла са полезни за човешкото тяло. Те водят до намаляване на "лошия" холестерол, намаляват вероятността от сърдечни проблеми и заболявания на кръвоносните съдове. Същевременно човек получава големи ползи за здравето си чрез балансираната консумация на тези продукти. Следователно и двата продукта могат безопасно да се използват по време на готвене - в случая не само зехтинът е полезен.
Диетологът говори по-подробно за слънчогледовото масло. Той припомня, че този продукт съдържа много витамини, антиоксиданта витамин Е и омега-6 мастни киселини. За сравнение, в зехтина доминират мононенаситените омега-9 мастни киселини, пише Actualno.com.
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ
Уважение
10:57 16.07.2023
2 Хаха
11:12 16.07.2023
3 Мнение
11:18 16.07.2023
4 Стършел
11:23 16.07.2023
5 Ами аз
11:36 16.07.2023
6 Бърбън Брадърс
11:37 16.07.2023
7 БОЙКО САМО МАС ЯДЕ
12:26 16.07.2023
8 майстор
13:06 16.07.2023
9 всички растителни и животински
13:07 16.07.2023
10 Абг
Коментиран от #11
14:05 16.07.2023
11 Не само
До коментар #10 от "Абг":
Олиото е праработено и рафинирано за разлика от зехтитна ЕВ. Ако искате полезно, необработено сл. олио, се казва шарлан16:45 02.08.2023