Last news in Fakti

16 Юли, 2023 10:54 4 959 11

Разбиха голям мит за олиото

  • олио-
  • зехтин-
  • диетолог-
  • вредно-
  • полезно

Всички растителни масла са полезни за човешкото тяло

Разбиха голям мит за олиото - 1
Снимкa: Shutterstock

Общоприето е, че слънчогледовото олио е вредно за здравето, а за готвене трябва да се предпочита зехтин.

Най-големият мит за олиото

Диетологът д-р Андрей Кабанов отбелязва, че всъщност всички растителни масла са полезни за човешкото тяло. Те водят до намаляване на "лошия" холестерол, намаляват вероятността от сърдечни проблеми и заболявания на кръвоносните съдове. Същевременно човек получава големи ползи за здравето си чрез балансираната консумация на тези продукти. Следователно и двата продукта могат безопасно да се използват по време на готвене - в случая не само зехтинът е полезен.

Диетологът говори по-подробно за слънчогледовото масло. Той припомня, че този продукт съдържа много витамини, антиоксиданта витамин Е и омега-6 мастни киселини. За сравнение, в зехтина доминират мононенаситените омега-9 мастни киселини, пише Actualno.com.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!


Поставете оценка:
Оценка 3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 9 Отговор
    Благодаря Ви Полезно е госпожо Маринова с
    Уважение
  • 2 Хаха

    29 3 Отговор
    Едно време като малък топях с хляб т.е. Циганска баница 🤪
  • 3 Мнение

    9 21 Отговор
    Олиото е полезно в салати, НО става вредно при пържене!
  • 4 Стършел

    23 8 Отговор
    Особенно ако е от украинските радиационни полета! Може направо светнете от ,,полезност"
  • 5 Ами аз

    24 3 Отговор
    От 60 готвя с и използвам олио и сега за пръв път чувам, че имало някакъв мит за него. Изглежда както винаги фактите във факти са факти. Естествено сензационни и измислени от патки.
  • 6 Бърбън Брадърс

    14 3 Отговор
    Отивам да скоча от прозореца на партера!ЗБОГУМ ПЪСТРИ ФАТКИ...
  • 7 БОЙКО САМО МАС ЯДЕ

    11 2 Отговор
    ЩОТО Е ТИКВА !
  • 8 майстор

    19 2 Отговор
    През социализма ни готвеха манджите и салатите само със слънчогледово олио. Зехтин нямаше толкова в магазините.И какво? Не станахме хора ли?
  • 9 всички растителни и животински

    22 0 Отговор
    мазнини са полезни в разумни количества приемани в суров вид, без загряване. За готвене, пържене, т.е. при термична обработка всеки сам може да прецени и да се образова. Време е да отделяме поне малко внимание какво и как наливаме в тялото си. Повечето хора са къде по-капризни какви масла слагат в автомобила си, но не и в организма си. Да се чуди човек...
  • 10 Абг

    6 1 Отговор
    60% от мазнините в слънчогледовото олио са омега 6. Когато се приемат много повече омега 6, отколкото омега 3, се причинява възпаление на организма и също така той започва сам да произвежда LDL(лош) холестерол в огромни количества. Омега 6 са провъзпалтелни, омега 3 са противовъзпалителни и се съдържат в големи количества само в рибата и водораслите. Оптималният вариант на прием омега 3 и 6 е 1:1.

    Коментиран от #11

  • 11 Не само

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Абг":

    Олиото е праработено и рафинирано за разлика от зехтитна ЕВ. Ако искате полезно, необработено сл. олио, се казва шарлан