Last news in Fakti

17 Август, 2023 12:17 3 359 5

Любопитни факти за езерото "Ариана"

  • езеро-
  • ариана-
  • борисова градина-
  • софия

В първите години на съществуването си, тъй като езерото няма име, просто се нарича "Езерото в Борисовата градина“

Любопитни факти за езерото "Ариана" - 1
Снимкa: БГНЕС

Езерото "Ариана" е едно от емблематичните за столицата места. То е средно голямо изкуствено езеро, разположено в най-северния ъгъл на Борисовата градина.

Намира се край кръстовището на "Цариградско шосе“ с бул. "Христо и Евлоги Георгиеви“ при Орлов мост в съседство на Националният стадион "Васил Левски“. Дълго е 175 м, широко е 75 м, има площ от 8900 м², дълбоко е 1,20 м. Създадено е в края на XIX век.

Езерото е построено в края на XIX век, уточнява "Фокус". Строителството започва през 1879 г. и окончателно е завършено през 1904 г. от инженер Марков.

Сградата е под патронажа на Димитър Петков, който по онова време е кмет на столицата. То е построено пo пpoeĸт нa инж. Mapĸoв. През тaзи гoдинa e изгpaдeн и ĸpacивият мocт, ĸoйтo cвъpзвa гpaдинaтa c ocтpoвa. Πpeз гoдинитe езерото ce пpeвpъщa в eмблeмaтичнo мяcтo зa cpeщи и зaбaвлeния в София. Taм e cъздaдeнa и пъpвaтa зимнa пъpзaлĸa в гpaдa. Езерото разполага с водни колела и гребни лодки.

Първоначалната дълбочина на водата на езерото е 1,80 м, но след това дълбочината на водата е намалена до 1,20 метра. За зимната пързалка водата на езерото е почти източена. От едната страна има място за пързаляне с кънки, а от другата страна на езерото има снежни рампи за сноубордисти.

В допълнение към наемането на лодки, на езерото е имало малка спортна база за гребане, която по-късно е преместена след изграждането на Панчаревското езеро. То споделя името си с пивоварната "Ариана", но през 2004 година е разрушена.

В началото, тъй като езерото е било заблатено, стопанинът на Борисовата градина, Даниел Неф, го реконструира през 1898 година. То е увеличено и е изграден остров, който се свързва с брега с малък, бял, каменен сводест мост, построен през 1904 г. Езерото първоначално се е снабдявало с вода от съседната Перловска река, а след това е запълвано с чешмяна вода.

В първите години на съществуването си, тъй като езерото няма име, просто се нарича "Езерото в Борисовата градина“. Името Aриана се появява едва след 1889 година. Ресторантът "Ариана", който съществува до началото на 70-те години, чието име е пренесено на езерото, се намира на малкия остров в езерото.

В средата на XX век на малкия остров в езерото е построено казино. През 1972 г. в езерото са построени "пеещи фонтани“, с цветно осветление и музика. През 1984 г. водата е изпомпвана от езерото поради предстоящи ремонтни дейности. Езерото остава затворено за две десетилетия.

Ремонтът на езерото и околностите му започва едва през 2006 г. и приключва през 2007 г. През септември 2007 г. езерото отново бива напълнено с вода. Напълването на езерото отнема 10 дни. На 11 април 2008 г. езерото е отново отворено от кмета на града – Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    28 2 Отговор
    Пеещите фонтани, карахме първите скейтбордове по наклона до стадиона, имаше софийско жителство, беше зелено, чисто, плочките бяха здрави, носехме дънки а не анцузи и никой покрай нас не мийекъше......
  • 2 Гранде

    1 2 Отговор
    Пълно е с бира!
  • 3 Уф, уф...

    17 0 Отговор
    "В допълнение към наемането на лодки, на езерото е имало малка спортна база за гребане, която по-късно е преместена след изграждането на Панчаревското езеро. ТО (?) споделя името си с пивоварната "Ариана", но през 2004 година е разрушенА(?)." - ТОЗИ абзац е уникален по отношение на логически връзки...
  • 4 ХАХАХА

    14 2 Отговор
    Спомени ,мили спомени ,преди плещите фонтани направени пак от "комунистите " имаше водни колела дори имам снимка с баба ми ,ама кой да отчете ,че комунистите се грижеха за чистотата ,зелинината и развлечения та на софиянци и гостите на София! Сега езерото е обградено със съмнителни заведения с неконтролируеми цени. ДЕМОКРАЦИЯ !
  • 5 Дааа

    1 0 Отговор
    Помня го като беше сухо, изобщо до към 2008 Борисовата беше много интересно място. Човек не смееше да минава :д