Last news in Fakti

3 Септември, 2023 19:10 2 421 1

Откриха нов археологически обект от предиспанския период в северната част на Перу

  • археологически обект-
  • перу-
  • предиспански период-
  • археолози

Обектът е датиран между 800 г. и 1000 г.

Откриха нов археологически обект от предиспанския период в северната част на Перу - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Нов археологически обект от предиспанския период беше открит в северната част на Перу, съобщи Франс прес. Екип от перуански и японски археолози е идентифицирал мястото като свързано с култа към предците.

Обектът е датиран между 800 г. и 1000 г.

Древното светилище се намира на 900 км от Лима.

На мястото са открити черупки от мекотели и фрагменти от керамика. "Това е изключителна находка, тъй като археолозите търсеха останки от културата Уари", каза археологът проф. Шиня Уатанабе пред АФП, предава БТА.

Открити са също женски накити, музикални инструменти, съд за церемонии.

Тези открития спомагат да се разберат по-добре ритуалните практики на древните общества. Проучването е част от археологически проект, обхващащ площ от 24 ха. Министерството на културата на Перу обяви, че целта на разкопките е да се проучи по-добре социално-политическата система на културата Кахамарка (900-1000 г. сл. Хр.) и нейната връзка с културата Уари. Уари процъфтява в северната част на Перу между 7-и и 13-и век.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдю

    5 3 Отговор
    Тъй като го гледам, чини ми се македонски требе да е!