Last news in Fakti

14 Октомври, 2023 10:05 2 593 2

Рецепта на деня: Тарт "Татен" с ябълки

  • тарт-
  • татен-
  • десерт-
  • сладкиш-
  • ябълки-
  • какво да сготвя

Класически френски десерт

Рецепта на деня: Тарт "Татен" с ябълки - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 250 г брашно
  • 170 г краве масло
  • 50 г пудра захар
  • 2 бр. жълтък
  • 1 щипка сол
  • 1 ч.л. заквасена сметана
  • 800 г ябълки
  • 100 г захар
  • 0.25 ч.л. канела
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Брашното се сипва в голям съд. Слага се нарязаното на кубчета студено масло (120 г) и с пръсти се претрива с брашното, докато се образуват трохи. Прибавят се жълтъците, сметаната и ако има нужда, малко студена вода. Тестото се меси за кратко, само колкото да се обединят всички съставки, след което се оформя на топка, завива се в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 20 минути.

Фурната се загрява на 180 °C.

Ябълките се измиват, обелват се и се режат на четвъртинки, семките се отстраняват. Останалото масло и захарта се слагат в по-голям тиган и се загряват на умерен огън. След като маслото се разтопи и захарта се разтвори, се прибавят нарязаните ябълки. Разбъркват се, поръсват се с канела, прибавя се лимоновият сок и се готвят за 5 минути, или докато се карамелизират. Дърпат се от огъня, прибавя се ванилията и се разбъркват.

Ябълките, заедно с отделилия се сироп, се подреждат във форма за пай или в кръгъл огнеупорен съд. Тестото се разточва според големината на съда за печене и се поставя внимателно върху ябълките.

Сладкишът се пече за 30–40 минути. Изпеченият тарт се изважда от фурната, но се оставя във формата да почине за около 30 минути. Върху формата се поставя голяма чиния и се обръща, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко речи?

    1 4 Отговор
    Рецепта на деня: Фарт "Тътен" с (дри)сливи.
  • 2 Това е пай с ябълки.

    2 0 Отговор
    Това не е рецепта за Тарт Татен (наречен на името на две сестри , които първи го направили в един френски хотел), а за пай с ябълки. Проверявайте си източниците