Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 12:45 1 979 6

Археолози разкриха 20-метров кладенец в древна крепост край Златоград

  • археолози-
  • древна крепост-
  • кладенец-
  • златоград-
  • родопи

Такива водоснабдителни съоръжения досега не са регистрирани в Източните и Средните Родопи

Започнаха археологическите проучвания на древната крепост на връх „Св. Неделя“, която се намира на живописен връх между градовете Златоград и Неделино, съобщи проф. Николай Овчаров. Извършваните от археолозите проф. Николай Овчаров и д-р Николай Бояджиев разкопки се финансират от общините Златоград и Неделино, пише още БТА.

През първите дни от разкопките са установени ранновизантийски градежи от 5-6 век, информира д-р Николай Бояджиев. Започнало е проучване на източната крепостна стена и разкриване на терена около нея. Стената е с дебелина 1,30 м, градена с камъни и хоросан. Според д-р Бояджиев е възможно да се разкрие и средновековен период на крепостта, с която са свързани много легенди в района.

„Народната памет е запазила спомена за героичната отбрана на тукашните крепости в драматичните времена на османското нашествие в този край. Именно на едно такова място през следващите три седмици ще се проведат археологическите проучвания“, заяви проф. Овчаров. Той уточнява, че при строежа на параклис на върха през 1916 г., от земята са извадени цели две големи делви и фрагменти от други питоси, които се датират в ранновизантийската епоха – 5-6 век.

От древната крепост в момента личат нищожни следи, но впечатлява запазеният дълбок кладенец, иззидан прецизно с обработени камъни, обяснява проф. Овчаров. Кладенецът е изкопан в скалата на видима дълбочина не по-малка от 20 м. Няма съмнение според проф. Овчаров, че кладенецът е бил създаден в древността, за да дава вода за крепостта при обсада от врагове. Такива водоснабдителни съоръжения досега не са регистрирани в Източните и Средните Родопи, допълва археологът. Наред с археологическите разкопки, през следващите седмици кладенецът ще бъде изцяло изследван и ще бъде замерена истинската му дълбочина, каза проф. Овчаров. Той смята, че това ще бъде уникален пример за подобно водоснабдително съоръжение в целия район на Родопите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдьо

    6 1 Отговор
    Тъй като го гледам, чини ми се македонски требе да е. Все пак, само Слънцето е по-старо от Македония и всички македонци са произлезли от татарите.
  • 2 Хорейшио

    6 2 Отговор
    Аууу какво "велико" откритие! Хората преди около 1500 години също пиели вода и имали кладенци! Подобни открития са типични за набедения велик археолог професор Овчаров По правило те винаги се обявяват малко преди зимата, когато сезонът за археологически разкопки вече свършва. Така те имат повод да искат още пари от държавата за разкопки и следващата година..
  • 3 22222

    2 2 Отговор
    Ами че този кладенец си е стоял,не е било нужно да се разкрива ,вижда се колко е чист. И сега Овчаров изведнъж го откри.Тази година и щерната от Перперикон също Овчаров я презентира.Май е кладенчова година.Всичко е най -голямото.Шумим брат,шумим.
  • 4 Град Симитли

    1 2 Отговор
    Има ли фекална вода, бай Овчар да полее тиквата на Тиквата?
    Както правеше проф. Божо...
  • 5 Стършели

    2 2 Отговор
    проф. Николай Овчаров Ни смята за овце. “Голямо откритие”! Може и в Гинес да попадне като голяма 20 метра глупост.

    Коментиран от #6

  • 6 Иииии.....

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Стършели":

    Е нали човека е взел пари за това от две общини ,трябва да направи някое откритие за да може и догодина пак да вземе паричка.Той просто се е превърнала в печелбар.Независимо какво открива той го провъзгласява за Велико и най-голямо и печели пари.Евалла!