Last news in Fakti

29 Октомври, 2023 10:05 2 859 0

Рецепта на деня: Сеченица

  • сеченица-
  • баница-
  • питка-
  • тесто-
  • какво да сготвя

Хем е баница, хем е питка

Рецепта на деня: Сеченица - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 550-600 гр.брашно
  • 200 мл хладка вода
  • 20 гр. прясна мая
  • 1 ч. л. захар
  • 5 с. л. олио (50 мл)
  • 2 яйца
  • 1 пълна чаена лъжичка сол (зависи от сиренето, на вкус)
  • 100 г масло или маргарин
  • 250 г твърдо сирене
  • кисело мляко за намазване и сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се слагат 200 мл хладка вода, 20 г прясна мая, 1 ч.л. захар и малко брашно. Разбъркайте, за да се смесят съставките, след което оставете на топло място за около 10 минути, за да се активира маята.

В активираната мая добавете две яйца, 50 мл олио, 1 чаена лъжичка сол или според солеността на сиренето (ако не е достатъчно, добавете още половин чаена лъжичка сол).

Разбъркайте до изравняване на съставките, след което постепенно започнете да добавяте 550-600 г брашно. Разбъркайте тестото първо с лъжица, а след това на ръка, докато спре да лепне. Омесеното тесто се оставя покрито да почине 10-15 минути.

Разтопете 100 г масло и натрошете на ситно 250 г твърдо сирене. След 10-15 минути разделете тестото на 10-12 топки. Всяка топка разточете на кора с големината на тавата, намажете я с разтопено масло и поръсете със сирене.

Поставете нова топка на плота и повторете процедурата. Всеки път, когато слагате нова кора върху другите, притискайте малко краищата, а след това цялата питка. След това разточете леко получения диск от кори. Последната кора не намазвате с мазнина, уточняват от gotvq.eu.

Намажете тава с диаметър № 32-34 с масло, след което прехвърлете тестото в него и го намажете още малко, като го потупвате с длани. Нарежете на кубчета или триъгълници. Покрийте го и го оставете да почине за 15 минути.

След това намажете с кисело мляко и отгоре поръсете със сусам. Пече се около половин час в загрята фурна на 200 градуса до приятен загар.

Може да приготвите сеченицата и без сусам, не е по-малко вкусна, пише jenata.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА