Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 09:47 1 005 7

Откриха околозвезден диск около звезда, по-голяма от Слънцето, в една от най-близките ни съседни галактики

  • магеланов облак-
  • диск-
  • космос-
  • звезда

Околозвездните дискове дават знания за звездообразуването в различни галактики, казват изследователите

Откриха околозвезден диск около звезда, по-голяма от Слънцето, в една от най-близките ни съседни галактики - 1
Снимкa: Shutterstock

Нашето слънце и други звезди се образуват, когато плътна купчина междузвезден газ и прах се срива под собственото си гравитационно привличане. След като звездата се роди в центъра на такъв облак, останалият материал образува около нея въртящ се диск, който подхранва звездния растеж и често води до появата на планети, съобщава NOVA.

Новородените звезди с такива околозвездни дискове са наблюдавани от астрономите само в нашата галактика Млечен път - досега. В сряда изследователите съобщиха, че са забелязали такъв диск около звезда, по-голяма и по-светла от Слънцето, която се намира в една от най-близките ни съседни галактики - Големия Магеланов облак.

Звездата, която расте и привлича материал от заобикалящия я диск, е около 10 до 20 пъти по-масивна от Слънцето и може би 10 000 пъти по-светъл.

Тъй като гравитацията привлича материал към формиращата се звезда, той се сплесква във въртящ се диск. Новонаблюдаваният диск е с диаметър около 12 000 пъти по-голям от разстоянието на Земята до Слънцето, или около 10 пъти по-голям от този, който е обграждал Слънцето, когато то се е формирало преди около 4,5 милиарда години.

Звездата, която също така изхвърля голямо количество материал в космоса, се намира на около 160 000 светлинни години от Земята. Светлинната година е разстоянието, което светлината изминава за една година - 9,5 трилиона километра.

"Това е много вълнуващо", казва астрономът Анна Маклауд от университета Дърам в Англия, водещ автор на изследването, публикувано в списание Nature.

"Въпреки че знаем за много звезди като тази, които се формират в Големия Магеланов облак и други галактики, никога досега не сме наблюдавали околозвезден акреционен диск извън Млечния път, главно поради липса на технологии. Наблюдението на тези дискове в други галактики е много важно, тъй като ни разказва за това как се формират звездите в среда, различна от тази на Млечния път", добавя Маклауд.

Откритието е направено с помощта на телескопа ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в чилийската пустиня Атакама. Досега околозвездни дискове бяха откривани само на около 6500 светлинни години от Земята.

Големият Магеланов облак се счита за галактика-спътник на разрастващия се Млечен път, както и друга галактика, наречена Малък Магеланов облак. И двете са по-малки от нашата галактика и предлагат различни галактически условия. Големият Магеланов облак има по-малко прах от Млечния път и по-малко съдържание на така наречените от астрономите метални елементи - тези, които са различни от водорода и хелия.

Изследователите се радват на безпрепятствена гледка към звездата.

"Звездата е видима чрез оптични вълни, докато всички известни звезди в Млечния път, които са като тази - по отношение на звездна маса и наличие на акреционен диск - са скрити от оптичните телескопи, тъй като все още са силно забулени от газа и праха, от които се формират", казва Маклауд.

"Предполагаме, че това, че звездата е видима в оптичния спектър, се дължи на различните свойства на галактическата среда, в която се намира звездата, в сравнение с Млечния път."

Масивните звезди се формират по-бързо и имат по-кратък живот от по-малко масивните звезди като Слънцето.

"Формирането на звезди с голяма маса озадачава астрономите от десетилетия, така че наблюдението как това се случва при различни физически условия е както важна стъпка, така и изключително вълнуващо", казва астрономът и съавтор на изследването Джонатан Хеншоу от Университета "Джон Мурс" в Ливърпул.

Дискът изглежда е доста стабилен и не се фрагментира, както би могло да се случи при подобни структури.

"Не знаем дали дискът някога ще образува планети, но това е малко вероятно, като се има предвид, че те би трябвало да се образуват във враждебната среда на звезда със силна радиация", каза Маклауд.

Маклауд изрази надежда, че ще открие и други околозвездни дискове в Големия Магеланов облак и може би в по-далечния Малък Магеланов облак.

"С всеки един от тях ще можем да научим повече за звездообразуването в различни галактики и условия", каза Маклауд.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шам фъстък

    3 1 Отговор
    Кога ще идем до там,за да ги разгледаме? Да си носим ли бутилки с вода и манджи?

    Коментиран от #3

  • 2 Хмм

    4 0 Отговор
    Там 100% живеят извънземни. Много по-напреднали от нас Земляните.
  • 3 Ми да

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "шам фъстък":

    И задължително няколко глави чесан !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Храна за медузи

    3 1 Отговор
    Ша ми вервате като Ви шумолим истините си ! Който не вярва, че написаното е истината и самата истина да отиде и провери !
  • 6 явер

    3 0 Отговор
    Как виждат в други галактики, а най-близките планети и звезди нищо не виждат.
  • 7 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Как им завиждам приятелски на извънземните че виждат тези неща и знаят повече .Земляните сме най зле ,като моят тераиум с капак само гадем и няма излизане ,когато си го гледам ,поливам,чистя...точно това си мисля