22 Декември, 2023 11:05 2 465 2

Рецепта на деня: Пълнени чушки с ориз, булгур и кисело зеле

  • пълнени чушки-
  • кисело зеле-
  • ориз-
  • булгур-
  • постно-
  • какво да сготвя

Вкусно постно ястие

Рецепта на деня: Пълнени чушки с ориз, булгур и кисело зеле - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 2 стръка праз
  • 8 с. л. олио
  • 500 г кисело зеле
  • 200 г ориз
  • 200 г булгур
  • 1 бр. сушена люта чушка
  • 1 ч. л. сух джоджен
  • 20 бр. сушени чушки
  • 150 мл зелев сок

Начин на приготвяне:

Празът се наситнява и се запържва в олиото. Няколко листа от киселото зеле се заделят настрана, а останалото количество се наситнява и се добавя към запържения праз. След като и зелето се позапържи, се сипват оризът и булгурът.

Налива се около 1 ч. ч. вода, овкусява се със сол, черен пипер, накълцаната люта чушка и джоджена и щом течността се абсорбира, се дърпа от котлона.

Сушените чушки се накисват в топла вода за 10–15 минути. Пълнят се с оризовата смес и се подреждат в тава. Покриват се със заделените листа кисело зеле. Наливат се зелевият сок и част от водата, в която са били накиснати чушките, така че течността да ги покрие.

Съдът се похлупва и ястието се готви в загрята на 200 °С фурна с вентилатор за около 1 час или докато течността се абсорбира, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идън

    0 1 Отговор
    Зелевите листа са достатъчен похлупак за тава. Ако са в тенджера на котлона се похлупват. Може към плънката да се сложи и сладък червен пипер. Със същата плънка стават и сармите. Сухите чушки са много скъпи- 8 броя са над пет лева.
  • 2 Без джоджън

    0 0 Отговор
    той не се комбинира с ориз,запича допълнително.