8 Януари, 2024 10:05 12 350 4

Рецепта на деня: Казан диби - прекрасен турски десерт

  • казан диби-
  • десерт-
  • оризов пудинг-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Перфектно допълнение към чаша кафе

Рецепта на деня: Казан диби - прекрасен турски десерт - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • прясно мляко - 1 литър;
  • оризово брашно - 50 г;
  • царевично нишесте - 60 г;
  • захар - 200 г;
  • масло - 50 г;
  • канела - на прах;
  • пудра захар - 2 с.л.

Начин на приготвяне:

  • Отделете 1 ч.ч. от млякото и размийте в него оризовото брашно и царевичното нишесте. Разбъркайте до еднородност.
  • Загрейте останалото мляко заедно със захарта. Прибавете на тънка струя брашното и нишестето. Бъркайте непрестанно до сгъстяване на крема. Охладете за кратко и прибавете размекнатото масло. Разбъркайте с миксер до поемането на маслото.
  • Намажете дъното на малка тавичка с масло. Поръсете с пудрата захар и карамелизирайте, като сложите тавичката на котлона.
  • Охладете карамела. Изсипете крема в тавичката и го охладете. Върнете тавичката на котлона и оставете на тих огън 3-4 минути, докато започнат да се образуват балончета.
  • Отстранете тавичката от котлона и охладете. Сложете тавичката в хладилника и оставете поне 2 часа, за да се стегне.
  • Готовият оризов пудинг изсипете в подходяща чиния и поръсете с канела.
  • Преди поднасяне нарежете готовия Казан Диби на парчета, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Не ме

    11 8 Отговор
    вдъхновява хич !
  • 3 С най-голямо удоволствие

    10 7 Отговор
    няма да го сготвя.
  • 4 Фин сладкиш

    4 2 Отговор
    Доста изтънчен сладкиш! Но пудингите са много капризни и на мен не ми се получават. Жалко.!