Last news in Fakti

10 Януари, 2024 09:46 1 075 9

Не давайте шоколад на кучета и котки

  • хранене-
  • кучета-
  • котки-
  • шоколад-
  • опасност

Вижте защо

Не давайте шоколад на кучета и котки - 1
Снимкa: Shutterstock

Храненето на кучета и котки с шоколад е потенциално опасна практика, която собствениците на домашни любимци трябва стриктно да избягват. Въпреки че шоколадът е възхитително лакомство за хората, той съдържа вещества като теобромин и кофеин, които могат да бъдат токсични за домашните любимци. Тези съединения принадлежат към класа на метилксантините и могат да доведат до тежки здравословни усложнения при кучетата и котките.

Теоброминът, присъстващ в различни количества в различните видове шоколад, стимулира централната нервна система и сърдечно-съдовата система при животните. Кучетата и котките метаболизират теобромина по-бавно от хората, което ги прави по-податливи на токсичните му ефекти. Черният шоколад, какаото на прах и шоколадът за печене съдържат по-високи концентрации на теобромин, което представлява по-голям риск за домашните любимци. Дори малки количества шоколад, погълнати от кучета или котки, могат да доведат до симптоми, вариращи от леки стомашно-чревни разстройства до животозастрашаващи проблеми.

Едно от основните опасения, свързани с токсичността на теобромина, е въздействието му върху сърдечносъдовата система. При кучетата и котките може да се наблюдава повишена сърдечна честота, аритмия и повишено кръвно налягане. В тежки случаи тези сърдечно-съдови ефекти могат да доведат до спиране на сърдечната дейност, което представлява непосредствена заплаха за живота на домашния любимец.

Освен това токсичността на теобромина засяга стомашно-чревната система, като причинява симптоми като повръщане, диария и дискомфорт в корема. С напредването на токсичните ефекти домашните любимци могат да проявят безпокойство, хиперактивност и некоординираност. В екстремни случаи могат да се появят припадъци и тремор, което показва остра нужда от незабавна ветеринарна помощ.

Кофеинът, друг компонент, който се съдържа в шоколада, засилва токсичните ефекти на теобромина. При поглъщане от домашни любимци кофеинът може да засили симптоми като безпокойство, ускорен сърдечен ритъм и нервност. Като се има предвид, че много шоколадови продукти съдържат различни количества кофеин, наличието му увеличава рисковете, свързани с поглъщането на шоколад от кучета и котки.

Собствениците на домашни любимци трябва да са наясно, че различните животни имат различна чувствителност към шоколад и дори малко количество може да бъде вредно. Изключително важно е всички шоколадови продукти, включително какаото на прах и печените изделия, да се съхраняват на недостъпни за домашните любимци места. Освен това при случайно поглъщане е необходимо да се действа бързо. Предизвикването на повръщане и незабавното търсене на ветеринарна помощ са важни стъпки за свеждане до минимум на последиците от токсичността на теобромина.

Консумацията на шоколад от кучета и котки може да доведе до сериозни здравословни усложнения, вариращи от стомашно-чревни разстройства до животозастрашаващи сърдечносъдови проблеми. За да се гарантира доброто състояние на нашите космати спътници, отговорното отглеждане на домашни любимци включва избягване на изкушението да споделят шоколадови лакомства и бдителност за това да се държат всички шоколадови продукти извън техния обсег, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 3 Отговор
    Аз неможем даси го позволим та ште го давам на кучето.
  • 3 До автора

    1 3 Отговор
    А шоколад за диабетици можели?

    Коментиран от #4

  • 4 Не.

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "До автора":

    Изкуствените подсладители също са вредни.
  • 5 Америка за бг , фондации и факти.бг

    1 2 Отговор
    Трябва да спрем оборотното момче , иначе ще ни засенче и ще обере плодовете в живота. Вече сме в 10 годишен ход.

    Коментиран от #6

  • 6 Росен от киев

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Америка за бг , фондации и факти.бг":

    Аз съм с вас и вие сте с мен , действаме заедно така сме татините синчета 🤭🤭🤭
  • 7 Венелина гяура

    1 4 Отговор
    Ща излиза на оборотното момче кафявата цифка
  • 8 СТИГА БЕ

    0 0 Отговор
    В сегашния шоколад има толкова какао, колкото мляко в сиренето... Вредата идва от захарта, тези животни са диабетици, даже и бучка захар е вредна за тях...Но, научно в статията сте обяснили всичко
    Яжте шАкУлад и пълнейте
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Котаракът ни кара 10година в страхотна формае и яде и наша храна...Яде маслини,яде и обича кюфтета без подправки,яде печен паламуд и от сладките неща яде Сметана и то доста.Единственно спрях да му правя одене при ветеринар и ваксинация,защото забелязах,че всичко е да ти вземат парите.От Време на време му слагам нещо за обезпаразитяване,нои това почнах да не слагам защото понякога го понася по тежко!