12 Януари, 2024 13:45 2 881 14

Колко градуса трябва е чаят, преди да добавим мед и лимон

  • чай-
  • мед-
  • лимон-
  • мляко-
  • ч-
  • захар

И още интересни факти за добавките към чая

В сезона на настинките и грипа все по-често пием чай. Към него добавяме мед и/или лимон, за да засилим здравословния ефект, но често допускаме грешка. Добавяме ги, докато чаят е горещ.

Правилото е, че медът трябва да се добави, когато чаят изстине до 40 градуса. И без това горещ чай не можем да пием. При по-висока температура медът губи полезните си ензими и антиоксиданти.

Същото важи и за лимона. При висока температура се унищожава така ценният витамин С.

Колко мед можем да приемаме?

Ежедневната доза не трябва да надвишава 1-2 супени лъжици. Това е количеството, даващо енергия на организма и бодрост за целия ден. Ако надвишавате тази норма, има риск от напълняване, тъй като медът съдържа не само фруктоза, но и около 40% глюкоза.

Как стои въпросът със захарта?

Според някои изследвания черният чай не трябва да се комбинира със захар, защото увеличава риска от рак.

При зеления чай е обратното – със захар лечебните му свойства се увеличават, защото катехините се усвояват по-добре.

Да добавяме ли мляко?

Счита се, че млякото намалява антиоксидантните свойства на чая, но ако така сте свикнали да го пиете, не е проблем. По-добре е да пиете чай с мляко, отколкото изобщо да не пиете чай.

Източник: ladyzone.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345678

    1 5 Отговор
    10 градуса

    Коментиран от #12, #13

  • 2 глоги

    2 3 Отговор
    Колко градуса трябва е ТОПЪЛ чаят, преди да добавим В НЕГО мед и лимон?
  • 3 инж технолог по хранене

    4 1 Отговор
    Една пълна лъжица мед и малко лимонена киселина на вкус сложете в чашата чай на сутрешната си закуска. Това ще ви държи свежи през целия ден.
  • 4 13,2 градуса

    1 6 Отговор
    Иначе става вреден за пиене.
  • 5 Селянин

    5 8 Отговор
    Нали всички производители го нагряват за да могат да го работят по лесно по тенекий и буркани. Да не мислите, че някой го чака да капе.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Фичо

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Селянин":

    35градуса е максимума при който се разтапя мед,иначе става канцерогенен.

    Коментиран от #8

  • 7 един от стадото

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Селянин":

    медът се загрява, а не нагрява, и само ако е захаросан. И на водна баня, като крем карамел. И до телесна температура, не повече. Да му мислят тия с тоновете, две тенекии ги разливам по буркани още края на лятото. И винаги оставям и на пчеличките да се облажат
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пловдив

    0 0 Отговор
    Микровълновите фурни трябва да бъдат забранени.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.