Last news in Fakti

19 Януари, 2024 07:18 3 817 30

Кой забранява на Силвия Кацарова да пее хитовите си песни?

  • силвия кацарова-
  • дело-
  • авторски права

Дело прецедент срещу певицата

Кой забранява на Силвия Кацарова да пее хитовите си песни? - 1
Снимка: БГНЕС

Силвия Кацарова обяви, че не може да изпълнява песента си "Обещай ми любов".

"Имам запор за 6500 лв. авторски права. Ако получавах на година за цялото си творчество тази сума, щях да бъда спокойна за моите старини. Всеки недоумява, защото никой не може да си представи, че песните от Националния фонд, от Националното ни радио, някой може да посегне и да предяви, че има ексклузивни права при закупуването на правото на текста." Това каза певицата Силвия Кацарова в студиото на "Денят ON AIR".

"Пяхме "Огън от любов" с Ненчо Балабанов и той беше привикан на разпит. Където я пея, Влади ме следи, праща писма, че ще трябва да му плащат тези права. Пречи ми да работя. Законът сякаш е безсилен пред това младо момче, което се изправя срещу творчеството на 80-те. По неговата логика всеки, който пожелае, отива и плаща на поета 100 или 200 лв. и му казва: "Аз ще направя компактдиск с тази твоя песен". Така той може да забрани на всеки певец да изпее любимите песни", обясни Кацарова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Казуса обясни и адвокат Мария Янева.

"През 2022 г. срещу г-жа Кацарова беше заведено исково производство. Това дело е прецедент. Досега съдебната практика не се е занимавала с този въпрос. Въпросът е може ли авторът на текст на дадено музикално произведение да забрани на артиста да изпълнява това изпълнение, като се има предвид, че правата на автора са придобити много, след като е дадено съгласие", уточни Янева.

Кацарова обяви, че е получила подкрепа от 30 души от гилдията, има и подписана декларация.

"Явно съдията не е видял документа", добави тя.

Решение по делото има и предстои обжалване на съдебния акт, стана ясно от думите на адвоката.

"С моите колеги сме се обединили, че тълкуването на закона в случая е абсолютно превратно и незаконосъобразно. Артистът изпълнител не е ползвател по смисъла на закона. Ползвателят е юридическо лице, който може да има разрешение. Предстои да се подаде въззивна жалба и това решение да се преразгледа", коментира Янева.

Кацарова уточни, че първа е подала жалба, че въпросният човек продава нейни албуми, на която тя е продуцент.

"Една песен е между 3000-5000 лв. Той самият излиза и се хвали, че е продуцент на над 100 песни. Аз продължавам да си пея песните", посочи певицата.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    17 1 Отговор
    Може да е и по-лошо. Например някой да държи авторските ти права за ходене до тоалетната.
  • 2 Наблюдава се тенденция!

    19 5 Отговор
    Към известни,талантливи личности,като Силвия Кацарова,да се опитват да изпъкнат от нищото,техните деца...!Но на практика се получават само едни бледи копия...
  • 3 Страшен

    16 4 Отговор
    орунгел.
  • 4 Бай Гошо

    22 7 Отговор
    Другарке, време е цялата ви музикална гилдия да разбере, че трябва да се плаща, не сте събирателно дружество. Подобен е и въпросът ви с пенсиите. Трябва плащане, за да има взимане. Какви ли не ордени и парични награди не измислиха за заобикаляне на законите за вас. След като имате да плащате данък в края на годината над милион, значи сте получили доста през годината. А стига се оплаквахте.
  • 5 Перо

    15 6 Отговор
    Кой го интересува тази бабичка за да и забранява да пее! Минала хубост! Прави опит да си докарва нещо над пенсията и да си пробутва младото поколение!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Помня я тази

    13 6 Отговор
    от 80-те. И преди си беше същата стока каквато е сега. Хубава работа, ама…
  • 8 Топъл дъжд

    8 0 Отговор
    Топъл дъжд

    Коментиран от #14

  • 9 Идън

    12 0 Отговор
    Едно музикално произведение е в резултат на работата на текстописец- композитор и изпълниТЕЛИ.Всички те са съавтори на произведението и те имат авторските права. За да ги придобие друг всички съавтори трябва по някакъв начин да са му предоставили авторските права по някакъв начин. Иначе наследниците на авторите държат тези права 70 години след смъртта му. Текстът на песента,, Обещай ми любов,, e на Тодор Анастасов- музиката е на Тончо Русев.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 Най-много

    2 3 Отговор
    да вземе КултУРА ми Янко. Така я виждам перспективата.
  • 11 Идън

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Идън":

    А начините са- преотстъпване- дарение и продажба. Всяко едно от тях трябва да е направено по юридически издържан начин . Всеки един от начините е с участието на всички автори- т. е. всеки един от авторите не може да преотстъпи своите права без да има съгласието на останалите.Още повече след като произведението вече е придобило своята популярност.
  • 12 Перо

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Идън":

    Наследниците много пари ще получат от “заинтересовани” от творчеството на дамата и някои други, ако ще авторските права да ги направят за 150 г.! По-добре е широка и дългосрочна популяризация на песните със споменаване на авторите, а не административни пречки за плащане и потъване в забрава!

    Коментиран от #13

  • 13 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    Тази песен е класика и не се нуждае от популяризиране. Има и метъл вариант през 2014 год. На мен ми е любима . Иначе наследниците и музикантите от група LZ могат да се поинтересуват какво се случва..

    Коментиран от #15

  • 14 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Топъл дъжд":

    Една от любимите ми бг.песни и хубав глас има кака Силви !Но големият български проблем не само в чалгата много от мелодиите са закрадени от чужди песни за щастие популярни само в държавата иначе до сега щеше да последва цунами от дела към бг.аратисти.Другият им проблем колко авторски текст та дори и музика имат по отделно ?Един добър артист не чака само някой да му подхвърли текст и мелодия,работи ден и нощ в студиото си дава от душата си таланта на феновете.Гледала съм няколко муз.предавания ми там още на кастинга се явяваш с нещо твое текст,мелодия .После по време на състезанието пак авт.текст ,мелодия може и да ти се готова мелодия но текста е задължително твой и вече финалистите с тяхна идея и видео.Та къде е другия свят и за какво се бори българската звезда ?

    Коментиран от #16

  • 15 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Идън":

    Идън мисля че наследниците са прави за който и да е от певците щом не пеят лично тяхна авторска песен .Защо Металика и много други нямат такъв проблем ?Хората са работили а да пееш наготово е все едно да си заредиш магазин примерно с дрехи и ако е нещо евтино и хубаво да направиш добра печалба първите частници с идването на демокрацията ,НО не лична фабрика модел и шити разликата къде е

    Коментиран от #20, #21

  • 16 Идън

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    LZ e една от първите рок групи- 1974- 1990. Имахме невероятни такива- Кукери- Киора- Атлас- Фактор- Тангра- Импулс... после ФСБ- Сигнал- Щурците... Всички те си имаха свои песни- т.е сравнението с чалгата е недопустимо. Била съм много малка- когато радиото пускаше само българска музика и тези групи.
  • 17 СМЕХОРИИ

    6 2 Отговор
    Ами то аман от такива, пуснещ ТВ- те, отвориш хладилника - отново те. Спомних си за една госпожа дето искаше права за Златен Орфей, е и какво стана, оказа се , че и без него музикалната индустрия си върви. Така ще стане и с тази лелка, разни чичковци и т.н. Скоро никой няма даже и да ги коментира по форумите, а ако Радио и Телевизия не ни ги натрапват, ... ще тънат в забрава

    Коментиран от #18

  • 18 бай Даньо

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "СМЕХОРИИ":

    Абсолютно си прав. Даже и самият жанр музика която изпълняват вече не е модерна, да не говорим за сковаността им на сцената, да цитирам ли ДУА ЛИПА....
  • 19 МИНУВАЧ

    1 1 Отговор
    А нещо за ниската пенсия,... ами ако е правила вноски от хонорарите си преди, сега ще има миньорска пенсия, а не като леля ОТ село дето са я осигурявали на мин РЗ
  • 20 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Соваж бейби":

    Нищо не си разбрала- преосмисли написаното в статията. Някакъв си забранява на изпълнителката да пее своята- на Тончо Русев и на Тодор Анастасов и на музикантите от ЕлЗет песента... след като тя вече е популяризирана и той няма никакъв принос.
  • 21 Идън

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Соваж бейби":

    И сравнението с Металика е нелепо- нямаш представа какъв екип имат - като започнеш от стилистите и стигнеш до собствения им лейбъл. Нямат проблем защото няма толкова луд човек да открадне нещо от тяхното творчество- за най малкото ще бъде осъден за милиони.

    Коментиран от #22

  • 22 Соваж бейби

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Идън":

    Вярно е българското не може се сравни с никой,сама написа стилисти и т.н.т...Обаче не си права за другото защото в България сме научени на безплатно теглене и гледане на филми така и с музиката приятелко..дано ме разбереш и не си помислиш че те обиждам.Този текст е написан от някой с душата му неговият вътрешен свят и дарба все едно поезия ,другия с музиката ами същото е и за мелодии .А кака Силви е готовата продукция само пее следователно част от печалбата трябва да влиза в джоба на роднините пуснали делото.Ако беше твоят дядо нямаше ли да си търсиш правата не може само един да обира печалбата.Пак да кажа като заредиш магазин преди това нали плащаш стоката,плащаш и мито и данък и ток...заплати .Правя сравнение между артисти а нашите са певец ако щеш и ранг кареоке или кастинг търси се се талант изпято нещо само с твоят глас

    Коментиран от #23

  • 23 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Соваж бейби":

    Пак нищо не си разбрала...

    Коментиран от #24

  • 24 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Идън":

    Разбрах и още как тук е таква системата както ти обясних .Става на въпрос за колективна работа от които родните на човека писал текст и мелодия имат по големи права тя също колективен труд се казва но тежестта и правото е на автора и роднините им дори би трябвало да взима процент от продени албуми с тази песен ,на концерт процент от билетите ако е пята ....могат да и забрани и да я пее за в бъдеще,тя е само певицата .По ме шокира че съдебната система не е запозната в България уж сме в Европа?Ти напишеш стих и някой ти го харесва намерил го из нета го испял благодарение на твоя текст жъне успех -няма ли да си търсиш правата ?

    Коментиран от #25

  • 25 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Соваж бейби":

    Опитай пак и чети за какво става дума. Кога този се е сдобил с правата на текста и по какъв начин. Има ли право да забрани музиката на изпълнителката- музикантите в групата и най- вече да забрани музиката на Тончо Русев- Върху тях той няма права Права имат наследниците на композитора и музикантите популяризирали песента. Иначе всеки може да хареса някоя известна песен и да източва изпълнителя заради текст- ако примерно авторът е в напреднала възраст и без доходи- лесно ще продаде текста на всеки- но тук има СЪАВТОРСТВО- само от текста не става песен.

    Коментиран от #26

  • 26 Соваж бейби

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Идън":

    Аз тези неща ги разбрах тука искам да гледам филм с качество плащам цифрова ,Blu-ray,да слушам качествен звук си плащам на Spotify или да тегля ,купувам албум на любими артисти .Такива проблеми няма като нашите певци защото всеки е платен по договор дори и зв.агенция която ти прави запис и издава албум тя също има права.Така е Идън както казваш -всеки може да хареса някоя известна песен и да източва изпълнителя заради текст-...ако не е текста Силвото трябва само да танцува под фона на музиката,ако пък роднините на чивека писал мелодията имат и те проблем ?Силвито трябва само да рецитира без мелодия виждаш ли общото .Ако автор и и другия с мелодията са заедно против тя трябва да си мърда само устата без музика и текст .Защо дизайнери съдят фабрики с копия на дрехи ?другите шият наготово модели и продават същотото е шивачките само шият ...Защо децата и внуци на звезди примерно Боб Марлей,ако щеш и филм.артисти за снимки взима процент от печалбата за това че някой пуска по реклама авторска песен,употребява име ..лице ..Диор защо плаща на Ален Делон ,Джони Деп ....за соваж парфюма или за снимката на Ален Делон нали се иска съгласие и.т.н.т...Не можеш и ти примерно имаш идея за бижю или дреха да сложиш копчета на версаче нали или да смениш цвят но същия модел и да имаш претенция за дизайнер че ти си собственик на идеята само затова че си го ушила и закупила плат ,същото е примери много

    Коментиран от #28, #30

  • 27 Георги v.

    4 1 Отговор
    Този очевидно притежава правата върху текстовете и Кацарова няма какво да се оплаква. Има право да и забрани. Също така Кацарова и продуцентите нямат права върху текста и музиката. Не и прави чест , че се опитва да заблуждава аудиторията относно нейните права . Съдът правилно се е произнесъл. Такива като Силвия искат само да получават.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.