Last news in Fakti

26 Януари, 2024 14:15 1 166 24

Кои са по-емоционални: жените или мъжете?

  • мъже-
  • жени-
  • по-емоционални

Разберете как може да контролирате емоциите си

Кои са по-емоционални: жените или мъжете? - 1
Снимка: Shutterstock

Редица изследвания доказват, че жените са по-емоционални от мъжете и това е безспорен факт, независимо дали ни харесва или не. Въпреки че и жените, и мъжете изпитват едни и същи емоции със сходни честоти, и двата пола са наясно, че жените са по-емоционалните.

Изключително важно е да се изучат емоциите, защото психологическото напрежение повишава нивата на стрес, а мозъка при жените работи по-различно от този на мъжете. При изследвания с ядрено-магнитен резонанс се наблюдават по-големи мозъчни структури, фронтални области и лимбични системи при жените. А лимбичната система изразява емоциите, фронталните - управляват цялата умствена дейност.

Няма спор, че жените изразяват емоциите си по-често, докато мъжете предпочитат да ги задържат в себе си. Емоционалната интелигентност обаче се влияе от много външни фактори, а не от генетиката. Жената чувства, разпознава и разбира емоциите и желанията в хората, с които контактува. Момичетата развиват уменията да разбират събеседниците си, да усетят болката и радостите им - това са качества, които се носят от съпругата и майката - докато момчетата наблягат на това да покажат мъжественост, сила и решителност. Този план може да ги накара да имат не добра комуникация, липса на настроение, да се чувстват безпокойни, потиснати и да не могат да обяснят какво точно изпитват, докато жените успяват да намерят по-лесен начин да се справят с напрежението и да проведат положителни разговори.

При жените вероятността да действат, разбират, изпадат под влиянието на емоциите и да базират изборите си на тяхна база е много по-голяма, което също носи своите рискове. Емоциите следва да се познават, анализират, приемат, но овладяват.

Важно правило е преди да се действа, за да се получи правилна реакция при дадена ситуация, е първо да се помисли и след това да се действа. Както емоционалното потискане, така и доминирането на емоции в изразяването не биха довели до положителни резултати.

Има разлика в двете фрази “Разочарован съм” и “Чувствам се разочарован”. Първата фраза ни дава знак, че емоциите са оправдани, докато втората фраза предполага, но не категорично, че се прави избор на това как се чувстваме.

Как може да контролираме емоциите си?

  • Трябва да се наблюдава за спада и възхода на нашите емоции;
  • Колко време продължават;
  • Какво ги провокира;
  • Щастие или тъга се изпитва по-често?

Емоциите може да се появяват рутинно. Например какви емоции надделяват след тежък, уморен и дълъг работен ден. Това би могло да помогне за контрола на емоциите и да усъвършенства контрола им, пише puls.bg. Понякога отричането на това, което изпитваме би могло да попречи на това да живеем живота си пълноценно.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    6 8 Отговор
    Ако посмея да предположа , половете са еднакво емоционални! Разликата идва от реакциите ! Мъжете се контролират добре ! А жените - още по добре ! Изводът е , че жените използват емоционалното състояние като оръжие , с което да манипулират , контролират , вменяват вина , и пр. елементарни похвати , които самите жени считат за висш пилотаж !!!

    Коментиран от #3

  • 2 Потрес!

    2 2 Отговор
    Много зле, Божидарке!
  • 3 похват

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Ако използваш емоциите като оръжие, нормално е да мислеш, че и срещу теб ги използват като такова.

    Коментиран от #5

  • 4 Госあ

    4 0 Отговор
    Мъжете, разбира се ! Има ли две мнения по въпроса ? Нормално е. От праисторията е така.
  • 5 Пич

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "похват":

    Не обичам да съм откровен , защото никой не обича истината , но....... Тъй като настоявате , има и жени , които не използват емоциите като оръжие ! Те обаче трябва да се избягват повече от останалите , защото просто " не са на център " .....

    Коментиран от #6

  • 6 Идън

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Не са център на какво.?

    Коментиран от #8

  • 7 Дрънканици

    0 7 Отговор
    Моят е зодия Овен. Както казват, първо стреля, после мисли. Ама и аз отдавна му намерих лесното. Дума не казвам и рекордът ми е една седмица да не му говоря. Иначе с нищо не зарязвам ежедневните си дейности. Приготвям яденето, слагам, ядем в пълно мълчание. После поне месец ме гледа в очите и се опитва да отгатне какво искам. Следват догадките: искам ли това, искам ли онова. Нищо не искам. Искам първо да мислиш, после да стреляш. Толкова за емоциите и начина на изразяване.

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Пич

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "Идън":

    Обяснявам ! Когато жените използват емоциите си с някаква цел , това е нормално ! Когато се държат неадекватно безцелно , това е ненормално ! Но нямам предвид нормалната емоционалност , а нейното преекспониране !

    Коментиран от #12, #14

  • 9 Пич

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дрънканици":

    Вие в прав текст си признавате , че сте емоционална манипулаторка !

    Коментиран от #17

  • 10 БУК

    4 1 Отговор
    То няма вече мъже жени, така че и емоция няма!
  • 11 Идън

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дрънканици":

    Имаш грешен подход с мълчанието- той свиква с това и не се старае да се поправи. Седнете и разговаряйте. Иначе според мен е по- добре да избълва всичко- отколкото да го таи в себе си или да е фалшив. Има и такива- отвътре ври и кипи- а външно е спокоен и вежлив. Това е вредно и за двамата и може да избие в най- невероятна посока. Анализирайте причините за това поведение и дали си струва да губите ценно време в мълчание - вместо да си доставите приятни емоции. Включи го в приготвянето на яденето и подреждането на масата- миенето на чиниите- също. Добре е да правите нещата заедно у дома- независимо дали е вечеря- почистване или друго. Понякога е добре и да помълчите- но заедно.
  • 12 Идън

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    Емоциите са положителни и отрицателни. Използването и на двата вида с някаква цел е манипулация. прееспонирането е артистизъм- някои са добри артистки и манипулаторки- или същото в мъжки род Д а постигаш дадена цел използвайки своите или чуждите емоции е не е достойно- има и други начини. Емоционалната интелигентност е да разбираш своите и чуждите емоции . Някои емоции могат да нямат физическа проява.

    Коментиран от #15

  • 13 Тези

    3 0 Отговор
    Глупости може да ги видите в Бг Мама. Изпозарязани ...найсти път лелки дават съвети за категорично манипулаторство , а ако им върже някой посредствен алкохолик го представят като мъжът който цял живот са търсили.
  • 14 ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    Благодаря за тези коментари!👍 Те са илюстрация на това как на някои мъже никога не може да се угоди, защото са адекватни колкото ИИ, който не знае какво е емоционална интелигентност. За такива каквото и да направиш, все ще сгрешиш. И после жените не били "на център".
    😄😄😄😄😄😄

    Коментиран от #16

  • 15 Пич

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Идън":

    Точно артистизма за който говорите създава предпоставките , една добре започнала връзка да се превърне в комедия! Защото връзката започва заради представлението , но никое представление не се играе безкрайно. Другата бомба със закъснител , която залагат жените е това , което вие наричате " други начини ". Тоест , дори и да успеете , вие ще загубите , защото постепенно ще превърнете човека в който сте се влюбила , в човек когото непознавате !

    Коментиран от #19

  • 16 Пич

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха ха ха":

    Уточних , че говоря за преекспонирането на емоционалността , на за нейната нормалност! Дано да не сте го пропуснала нарочно , защото това ще означава , че сте изпаднала в емоционално състояние !

    Коментиран от #22

  • 17 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    Всички жени са такива, а силните мъже ги оставят да си мислят, че манипулират. Само че трябва да има ясна граница между симпатична манипулация и зловредно влияние…това е съществено.

    Коментиран от #18

  • 18 Пич

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Разбира се ! Разликата между лекарството и отровата , е мярката !
  • 19 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пич":

    Първата част на коментара е пърфект. За втората си в грешка. Първо- човек не се влюбва през целия си живот само в един човек. Второ- когато се влюбвам се доверявам на интуицията си. Никога не ме е излъгала. Трето- не се старая да променям човеците , в които се влюбвам- оставям ги да са си автентични -затова си се познаваме и няма никакви изменения с времето и от двете страни. И Имам открит характер- т. е аз съм това- което съм. Те също.

    Коментиран от #20

  • 20 Пич

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Идън":

    Разбира се , че ние се влюбваме в различни хора ! Но не може да бъдем с всички , в които сме се влюбили , защото трябва да бъдем до човека , с които сме в момента! Поведението на несериозност , ще доведе до несериозен имидж , а оттам , до несериозни контакти с несериозни хора. Относно вашата забележка , ако е вярно това , което казвате , то вие сте приятно изключение , а не основно правило!

    Коментиран от #21

  • 21 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пич":

    Недоверието поражда несигурността. Изгуби ли го човек- Винаги ще се съмнява- дори да няма повод. Затова -умната Беше ми драго.

    Коментиран от #23

  • 22 нямам проблем с това

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пич":

    Предпочитам емоционалното състояние пред липсата на емоции, защото трансхуманизмът нещо не ме влече.

    Коментиран от #24

  • 23 Пич

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Идън":

    Недоверието се поражда само от два фактора - фантазия ( ревност ) , и реалност ( констатация ) ! И двата са причинени от глупост! И аз благодаря за компанията !
  • 24 Пич

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "нямам проблем с това":

    Правилно предпочитате ! Живота без емоции не би бил пълноценен , въпреки че е възможен! Но скуката не е за всеки!