Last news in Fakti

29 Януари, 2024 16:15 1 943 11

Една от пирамидите в Гиза ще бъде възстановена в оригиналния ѝ вид

  • пирамиди-
  • гиза-
  • възстановяване-
  • оригинален вид

Амбициозният проект се очаква да продължи три години

Една от пирамидите в Гиза ще бъде възстановена в оригиналния ѝ вид - 1
Снимка: Shutterstock

Най-малката от трите пирамиди в Гиза - пирамидата на Микерин, ще бъде възстановена в оригиналния ѝ вид от египетско-японска археологическа експедиция, съобщи онлайн изданието “Иджиптшън стрийтс”, цитирано от БТА.

Амбициозният проект, който се очаква да продължи три години, е ръководен от генералния секретар на Върховния съвет за антиките на Египет Мустафа Уазири и известния японски египтолог и президент на Международния университет Хигаши Нипон д-пр Сакужи Йошимура.

Първоначално учените ще изследват падналите блокове от външната облицовка на пирамидата с технологии като фотограметрия и лазерно сканиране, а крайната цел е да ги поставят обратно на фасадата на хилядолетната постройка.

Пирамидата на Микерин или Менкаур е най-ниската от трите пирамиди на платото в Гиза. Тя е построена най-късно и е била гробница на Микерин - петия фараон от Четвъртата династия на Древен Египет, управлявал между около 2575 и 2465 г. пр.н.е. Във вътрешността ѝ е бил открит черния каменен саркофаг на владетеля, но е бил изгубен при превозването му по море до Англия през 1838 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А това възстановяване...

    6 0 Отговор
    ...,,в оригиналният вид",ще бъде извършено и то ли с ,,оригиналните методи"-ръчно...!
    Или ще се използват бръмчащи багери,кранове,самосвали...,с което ще се погуби чара на цялата презумпция...!
  • 2 Некой си

    13 0 Отговор
    Да дойдат да възстановят Плиска,че нашите айдуци не ги интересува нищо ,освен палатите им в чужбина.
  • 3 Маг

    8 1 Отговор
    Тези облицовки са били разрушени , а златните пирамидни премахнати по нареждане на фараоните , защото пирамидите осъществяват връзка с древното зло ! Сега неграмотни глупаци са решили да експериментират , и то не друго , а именно връзката с висшите същества , от които се надяват да научат нещо. А пирамидите че служат само и единствено на злото - вижте тези за които се знае нещо , индианските !

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Верно е !

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Маг":

    Египтяните са правили жертвоприношения с хора,хвърлящи ги на крокодилите ,тия в Латинска Америка и те-с изтръгване на сърцето.После им събирали черепите за трофеи.Кортес като отива в днешно Мексико е бил потресен от архитектурата и диващината.После "Светата"инквизиция копира простотията.

    Коментиран от #6

  • 5 Ей маг,

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Маг":

    Мн си тп, бе. Ама, много.
  • 6 Маг

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Верно е !":

    Това влечение към кръвта не е отникъде ! Може би знаете , че " боговете " са поддържали вечният си живот , чрез пиене на течности ( напр.амброзия в др. Гърция). Всъщност , това е било кръв от специално създадени генномодифицирани същества , които също живеели вечно , и били затворени в саркофази , за да не бягат. От своя страна , тези същества се хранели с кръвта на хората. Така че , освен за робство , сме били и за храна на тези. Оттук легендите за вампирите , и масовото проливане на кръв , за благосклонността на свръхсъществата !
  • 7 Не е така!

    6 0 Отговор
    Предназначението на пирамидите не е да са гробници.Престанете да заблуждавате любознателните.Няма нито едно доказателство,че това са гробници.Напротив-има други.
  • 8 Сфинкска мас

    3 2 Отговор
    А на Лили Иванова пирамидата, кога?
  • 9 Гост

    7 0 Отговор
    По европрограма ли ще ги санират или ще има и самоучастие на собствениците?
  • 10 Соваж бейби

    5 0 Отговор
    Няма да успеят да ги върнат в първоначален вид!Това са извънземна цивилизация и техните кораби,ние му викаме пирамида и си въобразяваме че са строени на Земята от човеци !Ако пък се огледа човек на няколко метра /килиометра от пирамидите и види къщите и хората какво ги заобикаля в кой изминал век са би се позамислил малко по сериозно?тези трябваше да са най умните архитекти на света
  • 11 ха ха

    1 0 Отговор
    Да я възстановят но по методите и сечивата за които твърдят някои археолози,че са построени пирамидите от древните египтяне а не със съвременна техника.