Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 12:32 1 592 6

След 37 г. зад решетките невинен затворник ще получи 14 милиона долара обезщетение

  • затвор-
  • присъда-
  • оневинен-
  • невинен-
  • обезщетение-
  • съд

Робърт Дюбоа лежа 37 години в затвора за изнасилване и убийство, които не е извършил

След 37 г. зад решетките невинен затворник ще получи 14 милиона долара обезщетение - 1
Снимка: Shutterstock

Властите в град Тампа в щата Флорида в САЩ ще платят 14 милиона долара морално обезщетение на 59-годишния Робърт Дюбоа, който прекара 37 години в затвора за изнасилване и убийство, които не е извършил, информира Associated Press.

Дюбоа беше осъден по обвинение в убийство през 1983 г. на 19-годишната Барбара Гремс. Въпреки че нямa преки доказателства срещу него и мъжът не познава жертвата, той се оказа единственият заподозрян по случая.

Причината за това е, че съдебните лекари приемат неправилно рана на бузата на жертвата за ухапване. Медиците са направили отливка с пчелен восък и след това са взели отпечатъци от ухапване от няколко мъже. Впоследствие съдебният зъболекар постановил, че ухапването на Дюбоа е идентично с това, намерено върху тялото на починалата.

Това заключение се оказало достатъчно за съда, за да осъди Дюбоа на смърт. По-късно присъдата е заменена с доживотен затвор.

През 2018 г. мъжът, с подкрепата на неправителствена организация, успява да изпрати случая си за преразглеждане. Извършен е ДНК анализ, проби от който има по тялото на убитата. Резултатите му показали, че Дюбоа не е замесен в престъплението, а двамата истински убийци в момента са в затвора за други престъпления, предава Блиц.

Несправедливо обвиненият мъж бе освободен през 2020 г. като след това подаде съдебен иск срещу града, полицаите, които го разследват, както и зъболекаря, който по-късно заявява, че вече не вярва, че отпечатъкът може да бъде съпоставен със зъбите на конкретен човек.

Сега Градският съвет гласува единодушно да се плати на Дюбоа обезщетение в размер на около 14 милиона долара. Членът на общинския съвет Луис Виера каза, че се надява парите да помогнат за "малко утеха" на мъжа, изгубил 37 години от живота си.

„За мен това означава, че всичко най-накрая приключи. Радвам се, че вече не трябва да губя години от живота си за това. Пари, къщи, коли – те никога няма да могат да възстановят това, което изгубих. Но аз не се чувствам огорчен. Не искам да си губя времето в огорчение и самосъжаление", коментира Дюбоа решението.

Мъжът каза още, че в момента работи като директор по поддръжката в клуб.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    13 3 Отговор
    Така е амер-овци, защото правосъдната ви система е идиотска! Може ли 12 случайни човека, които нямат и представа от улики, доказателства, и въобще от съд и съдебна система - да бъдат съдии?
    Естествено че не може и не е редно и не е правилно!
    Само във вашата безумна държава - може!

    Коментиран от #3

  • 2 е..........

    5 4 Отговор
    Сега с част от парите да построи една обществена тоалетна ,та да му пикая на късмета!
  • 3 Пешо

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мъдрият":

    Какво са 14млн. ?! Пропуснал е 90те милениума. И.. половин човешки живот. А огорчението , че е невинен?! А страданията в затвора?!
  • 4 стават грешки

    3 2 Отговор
    рядко . за 150 години са около 140 подобни случая . много пари са му дали . ако е бил внушавал че е бандит са му повярвали . да ги вземат парите от шерифите . И сега да замажат очите на хората осъждат някой . ако е невинен . Пари не му дават . Справедливост . Гришам такива бестселъри пише . съдята лъжец , шерифа лъжец ,прокурора лъжец и заседателите лъжци . като са го измамили са приели облаги огромните си заплати , също замитат едно престъпление от 2 престъпници . Цялата система участва , хората вярват . няма господ и е осъден невинен . След 36-37 години идва освобождаване и премия огромна . Несправедливост .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сещаш ли се..

    0 1 Отговор
    Кого бих вкарал вътре, с част от парите..?