Last news in Fakti

13 Януари, 2014 14:44 1 538 0

КЗК спря търг за линеен ускорител във великотърновската онкология

  • линеен ускорител-
  • велико търново-
  • онкология-
  • кзк-
  • спря

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ отмени като незаконосъобразно решение, издадено от кмета на Община Велико Търново, за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка, монтаж на оборудване, машини, съоръжения и обзавеждане, въвеждане в експлоатация и обучение на персонала за работа с новите машини и апаратура за Комплексен онкологичен център - Велико Търново”.

КЗК намира за основателно твърдението на жалбоподателя „СОЛОМЕД” ООД, че поставените от възложителя изисквания в техническата спецификация към документацията за участие са в  нарушение на ЗОП, тъй като насочват към конкретен модел и производител на апаратурата и ограничават равния достъп на участниците в процедурата. Зададени са параметри, на които отговаря единствено линейният ускорител на „Вариан Медикъл Системс” САЩ.

Обстоятелството, че възложителят е задал и стойности на параметри, които не присъстват в каталозите или са неточно зададени, води до извода, че са заложени изисквания, които не са обосновани с конкретни нужди и необходимост за диагностичната дейност.

Възложителят освен това е въвел посочените изисквания като основание за допустимост, т.е. всеки участник, който представи апарат с технически параметри, различни от минимално заложените в техническата спецификация, подлежи на отстраняване от процедурата.

КЗК приема за основателни и останалите твърдения на жалбоподателя. Не е извършена корекция в новия образец № 9 „Списък на основните договори”, одобрен с промененото решение за откриване на процедурата. Също така е посочен грешно финансовия период, за който участниците следва да докажат наличие на икономически и финансови възможности съгласно изискванията на възложителя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА