Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 15:58 874 2

Как да запазим косата здрава и силна при смяна на сезоните?

  • коса-
  • смяна на сезоните-
  • грижа за косата-
  • съвети-
  • фризьори-
  • коафьор-
  • трихология

Специалистите дават коректни насоки как да се грижим за косата при промените във времето

Как да запазим косата здрава и силна при смяна на сезоните? - 1
Снимка: Shutterstock

С настъпването на всяка нова промяна в сезона, не само цялостното ни здраве, но и косата се сблъсква с нови предизвикателства. От летния слънчев блясък до зимните студени ветрове, променливите условия изискват специфични грижи, за да запазим косата си здрава и блестяща. Водещи експерти и фризьори споделят най-добрите съвети за поддържане на здравето на косата през различните сезони.

Пролетно пробуждане: Възстановяване от зимните студове

След дългата зима, косата често остава суха и изтощена. Фризьорите препоръчват интензивни възстановяващи процедури. Пролетта е идеалният момент за хидратиращи маски и серуми, които да върнат живота в косата. Специалистите препоръчват продукти с натурални масла като арганово или кокосово, които дълбоко хидратират и подхранват.

Летни вълни: Защита от слънце и сол

Лятото носи своите предизвикателства с интензивното слънце и честите плажни разходки. Експертите са единодушни, че защитата от UV лъчите е ключова. "Търсете шампоани и балсами с UV защита и избягвайте прякото излагане на слънце в най-горещите часове," съветват коафьорите. Не забравяйте и шапките или ленти за глава като стилен и функционален аксесоар.

Есенна подготовка: Борба с косопада

Есента често се асоциира с повишено падане на косата, заради сезонните промени в организма. Трихолозите съветват да заложим на регулярни терапии за скалпа за стимулиране на кръвообращението и подхранване на корените. "Инвестирайте в продукти със зелен чай и женшен, които укрепват корените и стимулират растежа," казват те.

Зимни стратегии: Бариера срещу студа

Зимата изисква допълнителни грижи, за да се предпази косата от изсушаване и статично електричество. Тук специалистите съветват да използваме продукти, които създават защитна бариера. "Преди излизане нанасяйте леки олиа, които не утежняват косата, но предпазват от студа," съветват те. Също така, минимализирането на термичната обработка може да помогне за предотвратяване на допълнително изсушаване.

Общи съвети за всеки сезон:

  • Редовно подстригване: Подстригвайте краищата на косата си на всеки 6-8 седмици, за да предотвратите цъфтеж и да поддържате здрави краища.
  • Балансирана диета: Храненето играе ключова роля за здравето на косата. Включете храни богати на протеини, желязо, Омега-3 мастни киселини, и витамини А и С.
  • Минимизиране на химическите третирания: Възможно най-малко излагане на химически процедури като боядисване и изправяне, за да запазите косата си здрава.

Следвайки тези сезонни и общи съвети, можете да се насладите на здрава и блестяща коса през цялата година. Не забравяйте, че редовната грижа и адаптирането към сезонните нужди са ключът към красивата коса.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    0 1 Отговор
    Като си я мажете с народната рецепта.- мас, газ, оцет и яйце!И, ще имате хубава коса🤗
  • 2 От Симитли

    0 0 Отговор
    Имаше заметресение преди 5 минути....