Last news in Fakti

9 Март, 2024 16:24 1 588 24

Измамници въртят фалшива реклама с лицето на Марина Цекова и Румен Радев (ВИДЕО)

  • марина цекова-
  • румен радев-
  • измама-
  • дийпфейк-
  • фалшива реклама-
  • измамна схема

Видео, генерирано от изкуствен интелект, е измамило българи за десетки хиляди левове

Поредна измама се върти в социалните мрежи с известни лица на NOVA. Фалшив видеоклип рекламира измамни схеми за бързо забогатяване. Този път в изкривената реалност попадна и водещата на "Събуди се" Марина Цекова. Хакери преработват гласа ѝ, а веднага след нея в лъжливата реклама се чува и вижда и президентът Румен Радев.

Оказва се, че има хора, които са се поддали на измамата и са загубили десетки хиляди левове, казва с разочарования самата водеща.

"Нова платформа ще ви позволи да печелите стабилно и без риск. Това вече е тествано от обикновени хора, които за първия месец успяха да изкарат годишните си заплати, а някои дори и повече". Това са думи, изречени от генерирания от изкуствен интелект глас на Марина Цекова - уважаван публицист и водеща на "Събуди се", и целят да въвлекат жертвите си в измама.

Във фалшивото видеото е и лицето на президента на България Румен Радев. Но и думите на държавния глава в клипа са генерирани от измамници.

"Дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП ежедневно премахва подобни видеа. Или жертви на инвестиционни измами ни сигнализират, или хора, които са ги видели случайно. Това конкретно видео го докладвахме и се надяваме в близките час-два да изчезне", заяви главен комисар Владимир Димитров, "Киберсигурност" в ГДБОП.

Жертвите на престъпната схема

Изминаха 8 часа, след като ГДБОП докладва фалшивото видео на Facebook, но то все още е публично в социалната мрежа. Профилът на жертвите на измамите показва, че 90% от тях са мъже. Те са над 30-годишна възраст с добре платена професия и повече свободно време. Но измамниците зад клавиатурата не подбират.

"Само днес имаме две жалби от дами, които са загубили пари - едната 30 000 лева, другата над 80 000 лева в подобни инвестиционни измами. Тези измами продължават няколко месеца", пояснява за телевизията главен комисар Димитров.

Проверка на NOVA показва, че това е единственото видео във въпросната Facebook страница, която е създадена на 7 февруари. Има само 29 последователи, но фалшивата реклама е видяна от хиляди потребители. Описанието на видеото е на руски и гласи: “Уникални новини за гражданите”.

Кой създава дийпфейк измами с известни лица?

"Тези видеа се изготвят от организирани престъпни групи, които се занимават с инвестиционни измами. Ситуират своите кол центрове в държави като България, Молдова, Украйна, Беларус, Казахстан. От тези колцентрове се таргетират граждани на практика на територията на цял свят. Това не е само проблем за България", категоричен е главен комисар Димитров.

В края на всяко дийпфейк видео има призив жертвите да кликнат на линк, който ги отвежда към сайт, където им искат лични данни.

"Име, фамилия и телефон. В последствие с нея се свързват от този кол център да бъде назначен на жертвата персонален съветник, който да комиуникира с нея и да я подканва да вкарва пари в тази платформа. Някои от жертвите се приканват да вземат заем от техни приятели или бързи кредити, за да инвестират в така наречената инвестиционна платформа. Целта е да се въведе в заблуждение бъдещата жертва. Когато нещо се каже от обществена фигура - всички се надяват това да е истина. Ествествено това е дийпфейк видео, което е имамно. Това е идеята на престъпниците - лице, което е познато от телевизорите, да каже нещо подвеждащо", твърди експертът от ГДБОП.

Но дали подвеждащият изкуствен интелект, използван от престъпници, може да бъде използван и от разследващите в разкриването на престъпниците. "Има широко приложение, но човешкият мозък е незаменим. Каквото направи AI - ще трябва да има контрол от страна на човека. Използвали сме го за някои неща, но не се справи добре и в крайна сметка ние трябваше да си свършим работата", подчертава главен инспектор Димитров.

Тази игра на “дълбоката лъжа” все още няма правила. Докато законодателните органи измислят такива - съветът на експертите е, ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, то най-вероятно е измама.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    11 9 Отговор
    На Централна Гара София група роми лъжат пенсионери със заеми до самата жандармерия.
  • 2 Гост

    14 1 Отговор
    Някой хора робуват на реклами и това е резултата...
  • 3 Сатана Z

    4 8 Отговор
    Тая пача я виждам за сефте.Поредната глупост генерирана от естествен интелект.

    Коментиран от #11

  • 4 Неизвестна

    8 9 Отговор
    ми е тази госпожа Цекова , името го свързвам само с Цеко Сифоня !
  • 5 Дрън дрън та пляс

    13 1 Отговор
    Докато има слабоумници да се връзват, ще има и измамници
  • 6 Тъй ли?

    5 8 Отговор
    Че той Зеления Чорап излъга поне 1 милион гласоподаватели,притеснили се за некви интернет лапнишарани
  • 7 хххх

    4 1 Отговор
    Не са ли самите те- измамници?? Искате да противопоставите измамници на тях ли? СМЯХ!
  • 8 Софийски

    7 7 Отговор
    Вероятно тоалетна хартия продават, с лицето на Радев друго не се сещам да се продаде.
  • 9 Бегай !

    8 0 Отговор
    Колко трябва да си прост !!!??!
  • 10 Ломския

    6 0 Отговор
    Интересно дали 30 000.......80 000лв.Значи това са мръсни пари които искат да умножат.Не е престъпление да откраднеш от крадец.
  • 11 май ка ти

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    желира ли се вече?

    Коментиран от #19

  • 12 Клети нещастни копейки

    4 2 Отговор
    Измамниците търсят проZти и доверчиви за да ги измамят. Естествено, че ако си привърженик на националния предател умен кРадев отговаряш на условията .
  • 13 И двете лица са шайтански имат прилика

    3 2 Отговор
    Вгледайте се, дяволски лукави лица имат шайтан фатмака и маринката. А искуствения интелект като му зададеш да ти създаде измамен сценарий, той ти търси измамнически лища. Така че, шайтан фатмак и маринелка, искуствения интелект ги възприема за измамни лица
  • 14 факуса

    2 0 Отговор
    ами нали има данс,да спрат за малко да ловят шпиони
  • 15 Интересен факт

    3 1 Отговор
    Все русофиляшки фейсове ползват измамниците защо ли? Да развия ли тезата си, или русофилите ще си признаят че са си шарани
    /лесно се полират/.
  • 16 Последния Софиянец

    3 1 Отговор
    Кой брои за нещо рублопозорището крадеф!?
  • 17 Сатана Z

    4 2 Отговор
    Импийчмънт и затвор за фатмака продажен.
  • 18 ТаУмВзе

    3 2 Отговор
    Резидента трябва да е в затвора, нау!
  • 19 Ти остави майка му на човека може да е ♣

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "май ка ти":

    А ти чурузира ли се.
  • 20 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 1 Отговор
    ИZMAMHИЦИТЕ НЕ СА СГРЕШИЛИ С .............. ИZMAMHИКА (П)РЕZИДЕНТ ...........
  • 21 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 1 Отговор
    "АЙДУК" .............. ОТ "АЙДУК" НЕ КРАДЕ ............. (поговорка) .........
  • 22 Измамниците ползват измамни лица

    0 1 Отговор
    Шайтан фатмака измами милиони за да бъде избран за президент. Нормално е измамниците или искуствения интелект да изберат фейс на успешен измамник.
  • 23 ФАТМАКЪТ € ФАЛШИВ!

    1 1 Отговор
    ИМА ЛИ ОЩЕ НЯКОЙ В РБ(Р€ПУБЛИКА БАНАНОВА) , КОЙТО ДА НЕ Е РАЗБРАЛ, ЧЕ ФАТМАКЪТ € ФАЛШИВ
    (нато-БКП -УНИВ€Р$АЛНО М€К€Р€)?!
  • 24 ха, ха

    2 0 Отговор
    Не мога да повярвам,че все още има толкова прости хора да се връзват на реклами за бързи пари и разни други подобни.Всики които ти искат пари са измамник и нищо друго.