Last news in Fakti

25 Март, 2024 10:32 890 4

Установиха как се раждат сините свръхгиганти - най-ярките и горещи звезди в Космоса

  • космос-
  • звезди-
  • сини гиганти-
  • свръхгиганти

Сините свръхгиганти са поне 10 000 пъти по-ярки и 2-5 пъти по-горещи от Слънцето

Установиха как се раждат сините свръхгиганти - най-ярките и горещи звезди в Космоса  - 1
Снимка: Shutterstock

Международен екип от астрономи под ръководството на специалисти от Института по астрофизика на Канарските острови, Испания, откри как се раждат някои от най-ярките и горещи звезди във Вселената - сините свръхгиганти, пише сп. "Астрофизикъл джърнъл летърс".

Сините свръхгиганти от тип В са много ярки и горещи звезди. Те са поне 10 000 пъти по-ярки и 2-5 пъти по-горещи от Слънцето, а масите им са от 16 до 40 пъти по-големи от слънчевата. Доскоро оставаше загадка откъде се появяват подобни обекти и защо те се срещат сравнително често в Космоса, пише БТА.

Астрономите са използвали симулации на нови звездни модели и анализ на голяма извадка от данни за Големия Магеланов облак - галактика-спътник на Млечния път, за да достигнат до доказателства, че повечето сини свръхгиганти могат да се образуват от сливането на две звезди, свързани в една и съща система.

"Моделирахме сливането на еволюирали звезди-гиганти с техните по-малки звездни спътници в широк диапазон от параметри, като взехме предвид взаимодействието им по време на сблъсъка. Установихме, че новородените звезди съществуват като сини свръхгиганти през цялата втора фаза, т.е. до изчерпването на хелия в ядрата им", пишат в изследването си учените.

В бъдеще екипът възнамерява да проучи как сините свръхгиганти взаимодействат с неутронни звезди и черни дупки.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кърканарски острови

    2 3 Отговор
    Ако слънцето не беше жълто, а синьо, нямале да се вижда на небето.
  • 2 Открили сте криви краставици

    2 0 Отговор
    Това само Създателят го знае.
  • 3 плевен

    2 1 Отговор
    "Моделирахме", означава че са си играели на компютрите. Нагласяли са резултатите до там, до където им е трябвало. Което няма да им пречи догодина да кажат обратното. Важното е отнякъде да дойде финансиране.
    И вижте как единствената думичка,която Събка е прибавила от нея си, обръща статията до комичност. ОТКРИ ! Никой сериозен учен не би я използвал за нещо толкова недоказуемо.

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "плевен":

    За всяко вчерашно откритие днес казват "Доскоро се смяташе, че....... А, сега стана ясно, че......".