Last news in Fakti

25 Март, 2024 13:32 1 331 5

Яжте банани и варива срещу възпаление и стомашни проблеми

  • храносмилане-
  • възпаление-
  • банани-
  • бобови растения-
  • нишесте

Според учените храните, богати на нишесте са полезни за доброто храносмилане

Яжте банани и варива срещу възпаление и стомашни проблеми - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от университета за наука и технологии в Лил, Франция, са установили, че храните, богати на устойчиво нишесте като банани, бобови растения и други могат да намалят възпалението в организма и да подобрят храносмилателните функции, пише сп. "Фронтиърс ин нютришън".

Френските специалисти са направили научен преглед на изследвания, които разглеждат свойствата на устойчивото нишесте и влиянието му върху човешкото здраве. Този вид нишесте не се разгражда от панкреатичните ензими. Механизмът на действие на устойчивото нишесте е подобен на принципа на усвояване на диетичните фибри (влакнини). Когато попадне в дебелото черво, то се превръща в храна за полезните бактерии.

Направеният преглед показва, че положителният ефект на устойчивото нишесте върху чревния микробиом също така насърчава доброто храносмилане и намалява риска от запек и подуване на корема.

Според други изследвания, включени в обзора, консумирането на тези храни може да намали и възпалението в организма. Това най-вероятно се дължи на техните антиоксидантни свойства - способността да неутрализират окислителното и увреждащо клетките действие на свободните радикали и други вещества.

Богати на устойчиво нишесте са бананите, сладките картофи, бобовите растения, белият ориз, царевицата и кашуто.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор
    Е , па нали за бананите скачАха ‼️‼️
  • 2 химик

    1 1 Отговор
    Моята смуче банана,а не го яде. Цапа го с червило.
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    3 2 Отговор
    Нал искахте банани 89 и скачахте кат мамуни начело с црънен ваню.
    Ежте банани.......
  • 4 СОПчето Мара

    1 1 Отговор
    Чепката на бананата ми се навира между зъбите....
  • 5 в кратце

    0 0 Отговор
    ЯЖТЕ СИ УШИТЕ!