13 Май, 2024 10:05 7 644 8

Рецепта на деня: Пай с кайма и картофи

  • пай-
  • тесто-
  • кайма-
  • картофи-
  • какво да сготвя

Вкусно и засищащо ястие

Рецепта на деня: Пай с кайма и картофи - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

  • 400 г брашно;
  • щипка сол;
  • 200 г масло;
  • 3-5 с.л. студена вода;
  • 1 яйце;
  • 1-2 с.л. прясно мляко.

За пълнежа:

  • 1 с.л. зехтин;
  • 1 глава лук;
  • 1 скилидка чесън;
  • 750 г телешка кайма;
  • 2 с.л. брашно;
  • 400 мл телешки бульон;
  • 2 с.л. доматено пюре;
  • 1 с.л. сос Уорчестър;
  • 2 големи картофа;
  • 1 с.л. нарязан магданоз;
  • сол и черен пипер.

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното в голяма купа и добавете щедра щипка сол към него. Добавете нарязаното на малки кубчета масло (със стайна температура) и с пръсти смесете продуктите, докато се получат маслени трохи. Добавете вода на струйка и омесете, докато се получи топка. Извадете тестото върху набрашнен плот и леко го омесете. Оформете на диск, увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 20 минути.

2. За пълнежа загрейте зехтин в дълбок тиган и в него запържете нарязания на ситно лук за около 4-6 минути, докато започне да омеква. Добавете настърганата скилидка чесън и каймата. Запържете за 5-6 минути, като разделяте каймата на песъчинки. Добавете доматеното пюре и брашното. Запържете за 2-3 минути. Добавете сос Уорчестър, налейте телешкия бульон. разбъркайте. Добавете обелените и нарязани на малки кубчета картофи, разбъркайте и гответе на умерен огън 10 минути. Накрая овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания магданоз.

3. Разточете 2/3 от тестото върху набрашнен плот, в правоъгълна форма (35х25 см). Прехвърлете тестото в дълбока тавичка и притиснете към дъното и стените. Изрежете излишното тесто с помощта на нож. Изсипете изстиналия пълнеж върху тестото и го разпределете равномерно. Разточете останалото тесто и покрийте тавичката. По краищата притиснете с вилица. Ако желаете, направете декорация от останалото тесто. Намажете тестото отгоре с разбито яйце с прясно мляко. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 30-40 минути.

4. Сервирайте парче от пая с гарнитура от варени до хрупкавост броколи и зелен фасул. Полейте със сос, пише 24kitchen.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мммммм вкусно

    2 7 Отговор
    а увито като дюнер в турско хлебче се казва Дюнер . Слага се малко настъргано зеле и моркови , а картофките се пържат .
  • 2 Мое мнение,

    4 5 Отговор
    тестото е излишно. Има хиляди начина да се замени със зеленчуци (без картофи).
  • 3 Мнение

    10 7 Отговор
    Алоооу дзурналята атлантически, тук е България и пай НЕ се яде от обикновения българин!
    Наблегнете на традиционното, стига с чуждите празници и ястия!

    Като дойдат чужденците и пробват баница, шопска салата, сирене, кашкавал и мн други, им падат ченетата, че храните могат да имат толкова приятни вкусове!

    Лазанята, пая и другите там холивудски буламачи, си ги яжте на жълтите павета, докато защитавате тройната коалиция герб, ппдб и дпс!!!

    Коментиран от #8

  • 4 Пирог

    6 4 Отговор
    Едно време се наричаше пирог(на повечето славянски езици), сега е пай. С тази рецепта на тестото ще е абсолютна подметка.

    Коментиран от #5

  • 5 Никога

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пирог":

    никой в България не е казвал "пирог"! В Русия е пирог!
  • 6 за любителите на суровоядството

    3 2 Отговор
    като се лапне това и 2 дни неможе друго да се яде . суров бъдещ пайо-пирог . 1,5 кг мазно . Несравнимо с друго .
  • 7 ха, ха

    6 4 Отговор
    Мусака в тесто-бърррррр....правя такова нещо с две кори-долна и горна но винаги с пълнеж зелении-праз,киселец,спанак +яйца и сирене.Това с картофи и кайма е много тежко като храна.
  • 8 김참시오

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Верно ли?! От кои вкусове? Мазната "Софийска" баница, тебеширеното сирене в което има всичко друго освен мляко или онова дето му викат кашкавал, че не му знаят точното наименование? Само устите големи. Я направо си изпей болката - кажи за обичтта си към Майчица Русия. Остави тея локуми с гозбите!