Необходими продукти:
За тестото:
- 400 г брашно;
- щипка сол;
- 200 г масло;
- 3-5 с.л. студена вода;
- 1 яйце;
- 1-2 с.л. прясно мляко.
За пълнежа:
- 1 с.л. зехтин;
- 1 глава лук;
- 1 скилидка чесън;
- 750 г телешка кайма;
- 2 с.л. брашно;
- 400 мл телешки бульон;
- 2 с.л. доматено пюре;
- 1 с.л. сос Уорчестър;
- 2 големи картофа;
- 1 с.л. нарязан магданоз;
- сол и черен пипер.
Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете брашното в голяма купа и добавете щедра щипка сол към него. Добавете нарязаното на малки кубчета масло (със стайна температура) и с пръсти смесете продуктите, докато се получат маслени трохи. Добавете вода на струйка и омесете, докато се получи топка. Извадете тестото върху набрашнен плот и леко го омесете. Оформете на диск, увийте в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 20 минути.
2. За пълнежа загрейте зехтин в дълбок тиган и в него запържете нарязания на ситно лук за около 4-6 минути, докато започне да омеква. Добавете настърганата скилидка чесън и каймата. Запържете за 5-6 минути, като разделяте каймата на песъчинки. Добавете доматеното пюре и брашното. Запържете за 2-3 минути. Добавете сос Уорчестър, налейте телешкия бульон. разбъркайте. Добавете обелените и нарязани на малки кубчета картофи, разбъркайте и гответе на умерен огън 10 минути. Накрая овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания магданоз.
3. Разточете 2/3 от тестото върху набрашнен плот, в правоъгълна форма (35х25 см). Прехвърлете тестото в дълбока тавичка и притиснете към дъното и стените. Изрежете излишното тесто с помощта на нож. Изсипете изстиналия пълнеж върху тестото и го разпределете равномерно. Разточете останалото тесто и покрийте тавичката. По краищата притиснете с вилица. Ако желаете, направете декорация от останалото тесто. Намажете тестото отгоре с разбито яйце с прясно мляко. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 30-40 минути.
4. Сервирайте парче от пая с гарнитура от варени до хрупкавост броколи и зелен фасул. Полейте със сос, пише 24kitchen.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 мммммм вкусно
10:10 13.05.2024
2 Мое мнение,
10:17 13.05.2024
3 Мнение
Наблегнете на традиционното, стига с чуждите празници и ястия!
Като дойдат чужденците и пробват баница, шопска салата, сирене, кашкавал и мн други, им падат ченетата, че храните могат да имат толкова приятни вкусове!
Лазанята, пая и другите там холивудски буламачи, си ги яжте на жълтите павета, докато защитавате тройната коалиция герб, ппдб и дпс!!!
Коментиран от #8
10:30 13.05.2024
4 Пирог
Коментиран от #5
10:41 13.05.2024
5 Никога
До коментар #4 от "Пирог":
никой в България не е казвал "пирог"! В Русия е пирог!10:51 13.05.2024
6 за любителите на суровоядството
10:53 13.05.2024
7 ха, ха
11:45 13.05.2024
8 김참시오
До коментар #3 от "Мнение":
Верно ли?! От кои вкусове? Мазната "Софийска" баница, тебеширеното сирене в което има всичко друго освен мляко или онова дето му викат кашкавал, че не му знаят точното наименование? Само устите големи. Я направо си изпей болката - кажи за обичтта си към Майчица Русия. Остави тея локуми с гозбите!10:50 14.05.2024