15 Май, 2024 16:15 3 339 9

3 неща, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате череши

  • череши-
  • плодове-
  • пазаруване-
  • качествена храна

Обърнете внимание на цвета

Черешите са фаворит сред любителите на плодовете. В най-добрия си вид те са сладки, сочни и ароматни. Въпреки това е възможно да се купят и доста разочароващи череши. Затова е важно да знаете какво търсите, когато ги купувате. Освен това, черешите влизат в графата на скъпи плодове, така че е още по-голямо разочарование, ако уцелите лоша партида. Ето какво трябва да знаете, преди да купите череши.

1. Избирайте череши с прикрепени дръжки

Трябва да се уверите, че дръжката е зелена и здраво закрепена, защото това е сигурен знак за свежест. Освен това, те издържат по-дълго в хладилника, ако ги купите с дръжки.

2. Обърнете внимание на цвета

Ако искате да си купите череши, които не са нито незрели, нито презрели, тогава трябва да обърнете внимание на цвета. По-наситеният цвят обикновено показва зрялост, но избягвайте череши, които са твърде тъмни, защото може да са презрели.

Но сортът череша също ще допринесе за оптималния цвят, пише iwoman.bg. Узрелите череши трябва да са наситено оцветени, вариращи от златисто до наситено червено в зависимост от сорта.

Повечето сортове, които се гледат в България, са червени, като изключение прави Райниер - сорт, създаден чрез кръстоска на сортовете Бинг и Ван. Той се отличава с едри жълтеникавочервени плодове и широкосърцевидна до кълбовидна форма.

3. Изберете плътни, твърди череши

Твърдостта е показател, че черешите са узрели. Когато започнат да презряват, те могат да се набръчкат или да започнат да изглеждат меки, а не твърди.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    15 0 Отговор
    Хахаха.....Само едно - гледайте да не са 300 лв килото !!!

    Коментиран от #2

  • 2 Сила

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Точно, обърнете внимание на цената...... Ако е над 5 лева се обръщате и си заминавате! Да си ги ядат сами!
  • 3 Сатана Z

    14 0 Отговор
    Това ръководство за дебили ли е писано ?
    А сливите как да ги избираме?

    Коментиран от #5, #6, #9

  • 4 един

    2 1 Отговор
    Фаворит според мен са ябълките,макар и да не се вдига много шум за тях както черешите!Черешите се консумират няколко месеца,а ябълката почти целогодишно което я прави далеч-далеч по-употребяван плод от черешата и от който и да е друг плод!
  • 5 Хммм

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    За сливите очаквайте нова инструкция. Там нещата са по сериозни и зависи много повече от сорта в зависимост дали са с костилка или без.
  • 6 Горе на черешата

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Хората са го написали, според дръжките. А за сливите, ако сините сливи са червени, значи още са зелени.
  • 7 Злогош

    1 0 Отговор
    Я череши не копувам , бере си ги от дърветата у дворо . Кое изядеме изядеме другото на сладко компот и ракия . Не продавам и не подарява
  • 8 да, бе, истина е

    1 0 Отговор
    "Повечето сортове, които се гледат в България ".......да, така си е. Просто ги гледаме.
  • 9 Жоро

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Аз за сливите гледам ергена там ще нучиш как да не избираш сливи