Last news in Fakti

23 Май, 2024 15:58 1 033 4

Учени изобретиха рецепта, която да направи шоколада здравословен

  • рецепта-
  • шоколад-
  • какао-
  • какаови зърна-
  • здравословно хранене-
  • полезно

Според учените може да се използва по-голямо количество от самото какао, за да бъде по-полезен шоколадът

Учени изобретиха рецепта, която да направи шоколада здравословен - 1
Снимка: Shutterstock

Учените направиха значителен пробив в откриването на нов начин как да направим яденето на шоколад много по-здравословно. Както знаем шоколадът се прави от какаовите зърна, като се извлича какаовото масло, а голяма част от самия плод не се използва.

Учени от Института в Цюрих решават да проверят дали могат да се използва по-голяма част от самия плод, като целта им е била да направят крайния продукт, шоколадът, много по-здравословен. За целта учените решават да работят с швейцарската компания за производство на шоколад "Фелчин", за да изработят нова и подобрена рецепта, пише Newsweek.

Целта е била да се използва по-голяма част от сърцевината на плода, тъй като тя добавяла повече фибри към крайния продукт и намалявала количеството наситени мазнини.

Учените казват още, че с новата рецепта нивата на кръвна захар няма да скачат рязко, както обикновено се случва и ще регулира дейността на черния дроб. Всичко това потенциално би могло да намали рисковете от сърдечно-съдови заболявания, предава Дарик.

За да разработят нова рецепта, изследователите се опитаха да обработят какаовите зърна с пулпата на плода, за да създадат вещество, подобно на гел. Те открили, че то е много сладко, което означава, че може да замени обичайната пудра захар, която обикновено се използва в шоколада.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    3 1 Отговор
    Сериозно ли Защо ли не Вярвам
  • 2 До сега се правеха пари !

    5 0 Отговор
    За сметка на здравето на хората ...

    Какао се слагаше само за цвят, останалото захар.
  • 3 Механик

    12 0 Отговор
    Шоколада и без допълнителна рецепта е здравословен.
    Друг е въпросът, това дето го ядем, то какво е? Щото шоколад не е.
  • 4 12345

    1 1 Отговор
    Шоколад ли ще бъде този мус с плод. Плодова салата.