Last news in Fakti

25 Май, 2024 12:58 1 511 11

Крал Чарлз III забогатя повече от майка си Елизабет II

  • крал чарлз трети-
  • крал-
  • кралица елизабет втора-
  • кралица-
  • смърт-
  • богатство-
  • пари-
  • кралство

Кралят значително е увеличил приходите си след смъртта на кралицата

Крал Чарлз III забогатя повече от майка си Елизабет II - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Крал Чарлз III измести покойната си майка по богатство. Монархът може да се похвали със значително състояние, впечатляващо дори и за кралска особа.

Класация на таблоида Sunday Times разкри с точност какви са финансите му и изчисли, че само две години след смъртта на майка си и след коронацията си, кралят вече може да се похвали с повече пари в сметката си от най-дълго управлявалия Великобритания монарх.

Парите си обаче оказва се Чарлз III не е натрупал само заради майка си. Във всичко пръст има дори покойната му бивша съпруга принцеса Даяна.

С какви средства разполага крал Чарлз III?

Крал Чарлз III вече е по-богат от майка си, покойната кралица Елизабет. Според списък на таблоида Sunday Times за най-богатите хора за 2024 г., личното богатство на британския монарх възлиза на 770 млн. долара, което го прави 258-ия най-заможен човек във Великобритания.

Бивш негов помощник е заявил пред изданието, че кралят е възстановил богатството си след развода си с принцеса Даяна през 1996 г., като е спестил печалбите, които е получил от херцогство Корнуол. "Той започна да прибира парите от херцогството", коментира запознатият придворен. "Тук не става дума за огромни суми - няколко десетки милиона, не повече. Появиха се предположения и че Камила е внесла доста пари в тяхната връзка, но това наистина не е вярно".

Херцогство Корнуол е имение на стойност 1 милиард долара, което включва земя, ферми, къщи и други активи. Херцогството отдава под наем и търговски имоти в Лондон, Милтън Кийнс и Корнуол. То генерира доходи, които подпомагат принца на Уелс, неговото семейство и благотворителните му дейности.

Принц Уилям наследи имението от баща си, след смъртта на кралица Елизабет през септември 2022 г. Според The Sunday Times Чарлз е увеличил годишната печалба на херцогството с 42,6% до над 31 млн. долара между 2011 и 2022 г., а той е получил над 268 долара от херцогството между 2012 и 2022 г.

В същото време изданието посочва имението Сандрингам в Норфолк и замъка Балморал в Шотландия като най-ценните активи на крал Чарлз, като стойността на първокласните земеделски земи около Сандрингам се оценява на над 360 милиона долара. Монархът притежава и други имоти, сред които имение в Глостършир и в Уелс, добавя jenata.blitz.bg.

Истинското богатство на британските кралски особи е изключително трудно да бъде изчислено, тъй като стойността на личните им бижута, подаръци и други предмети не е известна, а те притежават и една от най-големите колекции от произведения на изкуството в света.

Чарлз получава всяка година суверенна субсидия от правителството на Обединеното кралство, финансирана от данъкоплатците, за да покрие разходите за официални задължения и за поддръжка на домовете, включително Бъкингамския дворец.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ломския

    21 0 Отговор
    Колкото кралицата отнесе парите толкова и тоя ще отнесе на 2метра под земята.
  • 2 Мими Кучева

    11 0 Отговор
    А тея пари ще му помогнат ли да си излекува рака на простата?😎🙉😁🙉😎
  • 3 око рентген

    1 5 Отговор
    На хоризонта виждам уж любови ама всъщност врагове които искат да искарат негативната страна на човек.
  • 4 То и

    0 0 Отговор
    аз, така.
  • 5 много е

    11 0 Отговор
    работен този Чарлз, аз кога ще го стигна? Ама тя думата "крал" на български друго означава.
  • 6 Томи гън

    5 0 Отговор
    След погребението,ще е още по-богат.
  • 7 България

    4 1 Отговор
    Идва момент в който мислиш,че парите нямат никакво значение,още повече ако си болен като Чарлз
  • 8 Георги Георгиев

    13 0 Отговор
    От търговия с роби и пиратство е натрупано всичко.
  • 9 Биско Чекмеджето

    11 0 Отговор
    Аз до сега катафалка с ремарке не съм виждал.

    Коментиран от #10

  • 10 Веселин Мисирков

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Биско Чекмеджето":

    За какво му е това ремарке? В статията пише, че той е получил над 268 долара от херцогството между 2012 и 2022. 3-4 банкноти са това..

    Коментиран от #11

  • 11 Биско Чекмеджето

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Веселин Мисирков":

    Да си ги кара в гроба, защото и ковчег с джобове не съм виждал още