Last news in Fakti

2 Юни, 2024 13:23 3 003 4

4 ключови хранителни вещества насърчават отслабването

  • хранителни вещества-
  • витамини-
  • метаболизъм-
  • отслабване-
  • витамин d-
  • йод-
  • магнезий-
  • омега-3 мастни киселини

Това са витамин D, йод, омега-3 мастни киселини и магнезий

4 ключови хранителни вещества насърчават отслабването - 1
Снимкa: Shutterstock

Отслабването е комплексен процес, който зависи от множество фактори - храненето, физическите упражнения и метаболитното здраве. Някои вещества и витамини са от съществено значение за този процес, като подпомагат активирането на метаболизма, балансирането на хормоните и подобряването на общото здравословно състояние. Четирите основни хранителни вещества, които стимулират отслабването, са витамин D, йод, омега-3 мастни киселини и магнезий.

Витамин D

Наричан още "слънчевият витамин", витамин D е изключително важен за здравето на костите, имунната система и метаболитните функции. Изследвания показват, че витамин D играе важна роля в регулирането на теглото. Неговият недостиг, който е разпространен особено в области с малко слънчева светлина, се свързва със затлъстяването, вероятно поради влиянието му върху хормона лептин, който контролира чувството на ситост. Адекватните нива на витамин D могат да увеличат окисляването на мазнините и да намаляват образуването на нови мастни клетки, допринасяйки за контрола на теглото. Витамин D се намира в слънчевата светлина, мазната риба, обогатените храни и добавки.

Йод

Йодът е съществен за производството на хормоните на щитовидната жлеза, регулиращи метаболизма. Недостигът на йод може да доведе до хипотиреоидизъм, състояние, което забавя метаболизма, води до увеличаване на теглото и умора. Адекватният прием на йод подпомага здравословната функция на щитовидната жлеза и стимулира ефективния метаболизъм. Източници на йод са йодираната сол, морските дарове, млечните продукти и някои зеленчуци.

Омега-3 мастни киселини

Известни с противовъзпалителните си свойства и ползи за сърдечно-съдовата система, омега-3 мастните киселини също така участват активно в регулирането на теглото. Те могат да подобрят метаболитния профил, увеличавайки нивата на адипонектин и подобрявайки инсулиновата чувствителност, което спомага за използването на глюкозата от организма и предотвратява натрупването на мазнини. Тези киселини се съдържат в рибеното масло, лененото семе и орехите.

Магнезий

Магнезият е минерал, който участва в над 300 биохимични реакции, включително тези, свързани с производството на енергия и метаболизма. Той помага за регулирането на кръвната захар и инсулиновата чувствителност, важни за управлението на теглото. Магнезият също така подпомага мускулната функция, необходима за физическа активност, и може да намали стреса и да подобри съня, което е важно за поддържането на здравословно тегло. Източници на магнезий са зелените листни зеленчуци, ядките, семената, пълнозърнестит храни и бобовите растения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Око рентген

    2 2 Отговор
    Баламурничките и баламурниците ги познавам от 200 километра
  • 2 Владетел

    0 0 Отговор
    Хубаво е човек да знае къде да надига глава , и кога да е по нисък от тревата 🤭
  • 3 Соваж бейби

    6 0 Отговор
    От опит какво насърчава отслабването ,зимата всеки напълнява някое килце студено ,по малко движение разходки на вън и ядеш ли ядеш. Спира се консумацията на хляб и тестени неща ,пържено и готвене с много олио също се забравя,зеленчуци варени който е градски няма градина има в плик моркови,грах,картофи,зелен боб фин вариш и ядеш ,броколи ,ориз ,пилешко месо ,и морски неща, яйце ,кис.мляко ,сирене,плодове .Спрях и бирата и ядки ,кока кола и газирано също ,вода малка чашка червено вино .За един месец свалих 7 кила преди месец не можах си вляза в летните дрехи .Адаптирах се не съм предполагала колко вредно е тестото наистина ,бирата и пържено,фритюрника го хвърлих също
  • 4 Печелете, докато харчите

    3 1 Отговор
    Или отслабвайте, докато плюскате! Някой да е виждал снимка на дебел концлагерист?