Last news in Fakti

6 Юни, 2024 12:22 1 472 7

Мечките в Япония се пристрастиха към човешко

  • япония-
  • мечки-
  • нападения-
  • хора

Страховитите горски обитатели ловуват и диви елени

Нападенията на мечки върху добитък и хора в Япония нарастват, пише The Times.

Само през втората половина на май в страната са регистрирани три големи инцидента с мечки. На 21-ви на остров Хокайдо мечка нахлула в обор, нападнала четири телета и изяла вътрешностите им. Три дни по-късно хищник се вмъкна през нощта в дома на възрастна двойка на остров Хоншу и им нанесе тежки наранявания. По-рано през май в Хоншу в провинция Акита мечка уби 64-годишен мъж, който събирал бамбукови издънки. Когато полицаите пристигнала на мястото, животното се втурнало към тях и ги прогонило, пазейки жертвата.

Много експерти смятат, че през последните години мечките, които преди това са се опитвали да избягват населените места и са яли горска плячка, са „излезли извън контрол“ и са се пристрастили не само към месото от добитък, но и към човешката плът. „Лично аз видях около 40 мечки. Мечките са навсякъде. Те не си тръгват, дори ако задействаш фойерверк точно пред тях. Постоянно се скитат наоколо“, оплака се представител на властите в Акита.

От март 2023 г. до март 2024 г. в Япония са регистрирани 219 нападения на мечки срещу хора, което е най-големият брой, откакто се води статистика. През ноември 2023 г. хищник изяде студент, отишъл на планинарско пътуване до Хокайдо. Идентифициран е само чрез ДНК анализ. Само за една година мечки са убили шестима японци.

Както отбелязва изданието, мечките се хранят основно с насекоми, горски плодове и корени в гората. Въпреки това през 2023 г. страната претърпя проливни дъждове, а след това настъпи суша, което доведе до значително намаляване на броя на насекомите. Смята се, че това може да е причината за нападенията на хищници над хора.

През последните години в Япония се появиха много повече диви елени, тъй като има все по-малко професионални ловци. Според някои експерти мечките започнали да ловуват по-често елени и се пристрастили към месото. Освен това много ловци изоставят трупове в гората и те стават плячка за хищници. В същото време намаляването на броя на ловците не позволява ефективен контрол върху популацията на мечката.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раз

    2 2 Отговор
    Мечките в Япония се пристрастиха към човешко месо. Ще го ядат като сандвичи с буболечки на клечки.
  • 2 Акула

    3 1 Отговор
    Опасно и Страшно
  • 3 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    5 0 Отговор
    Тоя на снимката са го закърпили направо с такера по главата...

    Коментиран от #7

  • 4 Тушира Микура

    5 1 Отговор
    С това глобално затопляне и радиоактивното замърсяване от Фукушима, да се благодарят че още няма нападения от Годзили, не от мечки.
  • 5 анонимен

    3 0 Отговор
    Мечките са изпратени лично от Путин да тероризират японците. Натоварени са шлепове и нелегално
    прехвърлени в Япония.
  • 6 Роза

    2 0 Отговор
    Ами щом мечките са се настървили,да ги избиват!Хората ли са по-важни или мечките?!Никой не заслужава такава жестока смърт-да загине между зъбите на хищник!
  • 7 от самолет се вижда

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бойкот на алчните от О.Л.Х.":

    Някакъв любител се е учил на него.