Last news in Fakti

12 Юни, 2024 15:57 1 121 4

Без алкохол и сън по време на полет. Ето защо

  • полет-
  • самолет-
  • алкохол-
  • сън-
  • спане-
  • пиене

Рискът от проблеми със сърцето в самолета е особено висок за хората, които пият и след това заспиват

Без алкохол и сън по време на полет. Ето защо - 1
Снимка: Shutterstock

Ако имаме страх от летене или просто искаме да разпуснем леко напрежението и да се подготвим за предстояща почивка, вероятно ни е минавала през ум идеята да пием една-две чашки алкохол преди полет и след това да си наваксаме със съня на борда на самолета, особено ако полетът ни е бил рано сутрин. На пръв поглед може да ни звучи като добър план, но, оказва се, може да бъде много рисково от здравословна гледна точка.

Според немски учени, комбинацията от консумиран алкохол и налягането в кабината на самолета може да окаже негативен ефект върху сърцето и сърдечно-съдовата система.

Установено е, че при хората, които спят след пиене в условията на ниско атмосферно налягане, има спад на нивата на кислород в кръвта и ускоряване на сърдечната дейност, пише lifestyle.bg.

Tези промени се наблюдават дори при здрави и млади хора, а авторът на изследването д-р Ева-Мария Елменхорст ги определя като "силен ефект" и го сравнява с повишения риск от влошаване на симптомите при пътници със сърдечни проблеми поради намаленото налягане в кабината. Затова и препоръчва да не пием алкохол нито преди, нито по време на полет, цитират я от Sky News.

Докато при здравите хора рискът от по-сериозни последици е по-малък, също е важно да се отбележи, че и при тях комбинацията от алкохол и ниска концентрация на кислород на голяма надморска височина не само намалява качеството на съня, но и е голямо предизвикателство за сърдечно-съдовата система, защото води до продължителна ниска концентрация на кислород в кръвта. А това, ако се случва често, може да има продължителен негативен ефект.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2007 година ходих до Карибите,

    2 0 Отговор
    ударих половинка уиски и не разбрах кога минаха 14 часа!
  • 2 Механик

    5 0 Отговор
    Интересна констатация.
    Значи в самолетите се предлага алкохол, а не си изисква медицинско?
    Хахахаха!
    В "кабината" на самолета се поддържа нормално атмосферно налягане и температура. "Кабината" е херметическа и в нея куп съоръжения се грижат за микро климата.
    Когато "кабината" се разхерметизира или въпросните съроръжения дадат дефект, тогава алкохолът ще ви е най-малкия проблем.
    п.п.
    "Кабината" се нарича "САЛОН", а "Кабината" на пилотите - "кокпит".
    Ай, чал, чи имън да бела чушки!

    Коментиран от #3

  • 3 Боро

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Виж сега, статията сигурно е от 1930 година. Тогава нямаше херметизация на самолетните кабини и кокпити. Температурата в тези помещения беше равна на външната, обикновено около -35 градуса по Целзий, но през лятото се покачваше до -28. Пиеше се основно уиски с лед. От къде лед ли? Стюардесата изкарваше кофа с вода през някой илюминатор и след 2-3 минути имаше на разположение цели 10 кила лед. Аза спането .... Ами иди в Сибир през зимата о се опитай да спиш под открито небе...
  • 4 Стига бе

    0 0 Отговор
    Някои полети са над 10 часа. Можеш да се накъркаш и да го проспиш, освен ако не си от пилотите.