Last news in Fakti

23 Февруари, 2014 09:02 12 003 13

Войната за концерта на Пайнер

  • пайнер-
  • награди

Модерният фолк се изпълнява предимно от млади момичета, които, за облеклото си, следват световните тенденции и изявите на водещите световни звезди. Ще закриваме всички музикални канали ли?

"Този филм е стар и скучен" - това ни се иска да кажем, виждайки отново познатото писмо.

Това заявяват от музикалната компания „Пайнер“, пред Факти.бг по повод декларация на Гражданското сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град". Искането на майките е концертът по повод 11-те Годишни музикални награди на телевизия "Планета" да не се състои в сградата на в Националния дворец на културата.

В отговор на тази декларация от музикалната компания казват, че това се повтаря всяка година.

„Чели сме го преди година, че и преди две. Щом дойде време за Годишните музикални награди на телевизия "Планета" идва и тяхното време. Гражданското сдружение на майките срещу насилието вади старото писмо, освежава го и показва на света, че още ги има. Те искат забрана на онова, което не харесват. Първо в НДК, а после и изобщо.

Да се забрани достъп до сцената за български изпълнители, не е толкова сложно, но какво да се прави с гостуващите звезди от съседните държави, които изпълняват песни от този жанр и ги пеят в НДК? Ще забранят всички?

Модерният фолк се изпълнява предимно от млади момичета, които, за облеклото си, следват световните тенденции и изявите на водещите световни звезди. Ще закриваме всички музикални канали ли? Уви. Това със забраните сме го преживели. Не работи.

Има и един любопитен факт. Концертите в НДК са два пъти годишно: в края на месец ноември и в края на февруари. За първия концерт никога не е имало писма. Истеричната реакция винаги се е появявала само за концертите през февруари. Навярно причините са в някакво разномесечно настроение.

В България се слуша попфолк. Тази музика, както и да бъде наричана, има своите качества и се харесва толкова време на толкова много хора. Тя е част от българската музикална култура. Тази музика има своята уникална физиономия и е част от нашата визитна картичка за Европа. Но за да я оцениш, трябва да я послушаш.

За пореден път се сблъскваме с нашенския феномен "не слушам, не познавам, но мразя". Та докога ще се легитимираме с онова, което мразим? Защо да не се представяме с това, което харесваме? Може би, най-сериозният проблем, който имат те, е в комуникацията с децата. Но за агресията на децата причините най-често са в семейството, а не извън него.

В писмото на "майките" се долавя и страх, че ако послушат повечко попфолк, балканската им кръв ще заиграе и ще проличи колко им харесва.

И най-важното! Пазете чалгата. Грижете се за нея. Нека я има. Да твори и да се умножава… Защото идва рапът.

Чуйте какво слушат децата, които не слушат чалга. Няма да цитирам!? Това е, което не виждат сега, но което ще разберат утре. Дано не е късно.

Има и един съществен въпрос, който ако не е зададен в началото, трябва да бъде зададен сега. "Гражданското сдружение на майките срещу насилието" - що е то? Няма регистрация, никой не ги е виждал…

Очевидно един виртуален образ, скрит за умилителното "майки". Зад маската е просто поредния генератор на омраза. Явно концертът за Годишните награди на телевизия "Планета" им идва в повече и не могат да се устискат. Срещат се и такива в интернет.

За тези, които не я познават, трябва да поясним, че попфолкът е музика за реалния живот, за радостите, за вълненията, за чувствата - откровенно и достъпно показани. Нормално е. Както е нормално и името на майките да се свързва не с омраза, а само с обич, както е в попфолка", споделят в отговор от "Пайнер".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    4 1 Отговор
    стига с тая чалга бре хора държавата ни пропадна ало
  • 2 Споок Армин

    6 0 Отговор
    Точно в този „жанр” няма нищо истинско и естествено.Много бързо забравихте за „тигре тигре” и за „фанелките моряшки и сините прашки”.Това ли е цитирам : музика за реалния живот, за радостите, за вълненията, за чувствата - откровенно и достъпно показани ??? Или може би силиконовите кукли , приличащи на скелети от Бухенвалд?? Същите тези момичета с по сто кила грим се обличат като ефтини магистрални уличници по концертите, и дават пример за подражание на тинейджърите. Всички изглеждат еднакво – лъскави отгоре , ала кухи отвътре.Примери много.Погледнете един концерт на Камелия например и ще се уверите.Най-голямата тъпня от всичко е обаче да си покажеш задника в банята , лично заснет от позалязваща поп фолк „звезда” , и да го постнеш в мрежата.От това по долно няма на къде.Вярно е че фенове с лопата да ги ринеш – те за друго и не стават , но именно заради това сме такива неспособни.Нищо не ни е наред защото животът ни е една голяма чалга.Айде сега да видим с колко минусчета и кал ще бъда засипан.
  • 3 The Big Boss

    0 1 Отговор
    [youtube]http://youtu.be/uNFWulBVtvk[/youtube]
  • 5 The Big Boss

    0 0 Отговор
    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uNFWulBVtvk[/youtube]
  • 6 Николай Николов

    4 0 Отговор
    Така като ги гледам тези чалгаджийки всичките ми изглеждат еднакви,като клонинги са.
  • 7 мечока

    5 0 Отговор
    По принцип и въобще няма свестен мъж който да слуша чалга !
    Нормално е в заведенията за чалга мъжете да са "Лекета", тоест лоши хора, та по тази логика "майките" са прави !!! А от друга страна в момента поп-фолкът се прави само и единствено за пари, тоест там няма творческа страна, по скоро става дума за някакъв "стен на проститутки", който възбужда "Лекетата" или мърльовци или пропаднали или синчета на мърльовци и тн. и тн.
  • 8 мечока

    6 0 Отговор
    По принцип и въобще няма свестен мъж който да слуша чалга !
    Нормално е в заведенията за чалга мъжете да са "Лекета", тоест лоши хора, та по тази логика "майките" са прави !!! А от друга страна в момента поп-фолкът се прави само и единствено за пари, тоест там няма творческа страна, по скоро става дума за някакъв "стен на проститутки", който възбужда "Лекетата" или мърльовци или пропаднали или синчета на мърльовци и тн. и тн.
  • 9 мечока

    6 0 Отговор
    Това че тази "култура" се е разширила и има много почитатели (лекета, простаци и др) не значи че трябва да я приемаме като някаква гордост или балканска черта. Те л..ната кат са много не спират да бъдат л..на.
  • 10 мечока

    4 0 Отговор
    А колкото до рапът, в основата си той е символ на протест и борба на неоправданите или малцинства. Разбира се в БГ се копира по-скоро лошата черта на рапа - гуляй, наркотици, квартални бандити и лигавщини но наркомани
  • 11 Лудака

    7 0 Отговор
    dolu chalgata
  • 12 Николай Николов

    2 0 Отговор
    ''които, за облеклото си, следват световните тенденции''
    Сори ,ама не съм съгласен с това. Кифлите не следват световните тенденции, а направо си копират, както копират и музиката си на 99 % от Сръбски , Гръцки , Турски и какви ли не езици.
  • 13 скар фейс

    4 0 Отговор
    Хайде всички ученички,по къси полички и пичове с недоизплатени колички се стягайте за голямата вечер - джунгара-джангара - еййп-еййп...
  • 14 The Big Boss

    0 0 Отговор