11 Юли, 2024 14:58 1 127 4

Откриха първата известна досега пивоварна от римската епоха в Италия

  • италия-
  • римска империя-
  • римска епоха-
  • пивоварна-
  • бира

Това е първата открита пивоварна на територията на Италия от римско време

Откриха първата известна досега пивоварна от римската епоха в Италия - 1
Снимка: Shutterstock

При разкопките на обекта Виламайна в италианската провинция Мачерата археолозите от университета в Мачерата наскоро откриха единствената пивоварна от римската епоха, откривана някога на територията на Италия.

Въпреки че районът е известен с традициите си в производството на вино, тази находка е безпрецедентна за региона. Сега изследователите смятат, че пивоварната може да е свързана с древните галски корени на региона, тъй като е известно, че тези племена са пиели бира, преди да пристигнат в Италия.

По време на своите 30-и археологически разкопки на обектите Виламайна и Урбисаля в Мачерата, изследователите от университета в Мачерата се натъкват на останките на древноримска вила с впечатляващи монументални структури, както и на уникална пивоварна. Там някога древните хора са произвеждали бира, използвайки вид просо, наречено паникум.

“Във Виламайна, село Урбисалия, в провинция Мачерата, бяха разкрити римска вила с монументални структури и единствената известна в Италия пивоварна от римската епоха", се казва в изявление на университета до Stile Arte. “Тези открития и тези, направени в Урбисалия, предоставят нова информация за управлението на земята по римско време и обогатяват предложенията на природния резерват Abbadia di Fiastra.”

Археолозите свързват “аномалията” с галите сенони - келтско племе, което произхожда от днешна Франция и обитава различни райони на област Марке, включително провинция Мачерата, през IV в. пр.н.е. Вероятно собствениците на тази вила са продължили келтската традиция за производство на бира чрез тази древна пивоварна.

Изследователите обаче също така уточняват, че тази древна “фабрика за бира” се появява след като галите Сенонес населяват района и вероятно датира от V или VI в. пр. н. е., по време на римската окупация. Възможно е тя да е била управлявана от готско население.

Разбира се, древната пивоварна не е единственото откритие, направено по време на разкопките.

В допълнение към древната пивоварна, археолозите открили множество забележителни артефакти, включително различни метални ковачници и пещи за изработване на керамика. В светлината на тези нови открития Регионалната дирекция на музеите в Марке обяви плановете си за разширяване на зоните на обекта, отворени за посетители.

Мястото Урбисаля е основано през трети век пр.н.е. като римска колония. Той е бил стратегическо място, предназначено да помогне на римляните да затвърдят контрола си в адриатическите райони. В продължение на векове градът процъфтява като политически, търговски и религиозен център.

От 1995 г. насам той е интензивно проучван, като посетителите могат да видят забележително добре запазени древни паметници, включително театър с капацитет 3000 души и храм, посветен на Салус, богинята на здравето.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    2 0 Отговор
    Сега остава да открият и наследниците.
  • 2 ннннннннн

    0 0 Отговор
    Чудо голямо! Да открият и бъчвите.
  • 3 Аз съм тъпо копеуе

    1 0 Отговор
    Виламайна трябва да е къща на някой от Пловдив ...
  • 4 Ааа не

    0 0 Отговор
    Македонска е и точка по въпроса. Те и на Луната имат, дето летяха с нашите.