23 Юли, 2024 07:32 3 003 7

Българин улови 50-килограмов сом

  • рибар-
  • улов-
  • сом-
  • язовир тъча

Рибарят е уловил сома в близост до язовирната стена при село Сушина, община Върбица

Атанас Илиев от Търговище улови 50-килограмов сом на язовир „Тича“. По-късно рибата бе освободена в местообитанието ѝ, по желание на рибаря, каза за БТА той.

Рибарят е уловил сома в близост до язовирната стена при село Сушина, община Върбица. Той бил на редовен излет със семейството си, като при поредно влизане във водите с лодка, извадил риба с тегло от 50 килограма.

Риболовецът има опит в улова на големи риби. През тази година вече е хващал няколко от по над 15 килограма. Традиционно излиза за улов на сом, като за целта използва примамка от типа „воблер“, разказа той. И посочи, че през 2022 година е отбелязал личния си рекорд до момента – сом с тегло 58 кг.

Толкова големи риби не са подходящи за консумация – твърде мазни са, обясни Илиев. Затова, а и за да се запази биологичното равновесие във водоема, 50-килограмовият сом е върнат в местообитанието му.

Въпреки добрата слука, Атанас Илиев коментира, че риболовът става все по-трудно занимание. Самият той от дете е с въдица в ръка, край язовира отглежда и своя син. За него тръпката от улова е по-важна от самия улов. Наблюденията му са, че риба в язовира има, но тя не кълве. Сред посочваните от рибарите причини за този феномен е намалелият обем на водата, но според Илиев това не може да бъде основният фактор.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тлъст

    8 0 Отговор
    като някои политици !
  • 2 Владетел

    0 2 Отговор
    Глобалистите директно ми се озъбиха и влезнаха в конфронтация с мен
  • 3 Риболовеца

    23 1 Отговор
    Чудесен сом и похвална постъпка на колегата!
  • 4 зала за радостни поводи

    4 1 Отговор
    Всяка дама, сключила брак при нас може да се похвали с по-голям улов.
  • 5 Моби дик

    5 0 Отговор
    След втората ракия на сбирката на ловнорубарския съюз, става въпрос само за китове, акули и мечки.
  • 6 Жоро

    1 1 Отговор
    Похвално. Направил си е кефа и пуснал рибката.
  • 7 Жорко

    1 1 Отговор
    Аз живея в Испания,рибар съм,но мога да потвърдя,че точно този вид сом е опасен за местните риби,обичат топлината и се разширяват бързо,браво на него,но ев крайна сметка ще страдат другите риби.