25 Юли, 2024 08:15 2 172 19

Още не е ясно доколко е автентичен саркофагът, открит във Варна

  • саркофаг-
  • варна

"Може да е автентично, може да е автентично доработвано, може да е нещо, което някой си е поръчал да му направят," коментира реставраторът Милен Маринов

Припомняме, че саркофаг с богата релефна украса беше намерен вчера на плажната ивица на курорта „Св. Св. Костантин и Елена“, близо до Варна. Бивш служител на реда е забелязал саркофага и вчера следобяд е подал сигнал в Пето Районно управление във Варна. Саркофагът е бил недалеч от новопостроен, но все още неработещ комплекс.

Към мястото е насочен полицейски екип и е извършен оглед в присъствието на специалисти от Археологическия музей във Варна и представител на регионалната структура на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата.

Според първоначалния оглед на експертите културната ценност е саркофаг без капак, от римската епоха, с богата релефна украса, вероятно от периода II- III век сл. Хр., с приблизителни размери 90 х 235 х 75 см. Четирите му страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти - гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис (двуостра брадва) и др.

С помощта на служители при Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ тежкият артефакт е транспортиран за съхранение в Археологически музей Варна, където предстои назначаване на експертизи.

Случаят е докладван на прокурор при Варненска окръжна прокуратура, образувано е досъдебно производство.

В момента сваляме на определени места боята от саркофага, правим разкривки, за да видим какво има под нея, има ли остатъци от оригинално оцветяване, какъв е методът на изработка, което ще даде информация доколко е автентичен саркофагът. Това каза за БТА Милен Маринов, реставратор в Регионалния исторически музей във Варна, който е част от екипа, който работи върху саркофага.

Той допълни, че още нищо не може да се каже за атрибуцията, докато не се направят достатъчно разкрития, които ще дадат информация дали е стар или е нов. В момента с най-елементарните физични методи отстраняваме боята, по-нататък има и други изследвания, които могат да се направят, обясни Маринов.

„Ние току-що започваме, още не можем да кажем нищо. Може да е автентично, може да е автентично доработвано, може да е нещо, което някой си е поръчал да му направят, има доста начини да се състари нещо, което е направено съвременно“, коментира още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 22 Отговор
    В България цялата археология е една бутафория. Всичко е фалшименто още от на Людмила Живкова окултиската групичка. Така изфабрикуваха и "картините" от Магурата на един пиянски запой драскани с въглени, кал и телесни течности.

    Коментиран от #10

  • 2 БГ Индияна Джоунс

    42 1 Отговор
    Може и да е саксия от двора на къщата на някой цигански барон.
  • 3 Хехехе

    9 0 Отговор
    Сигурно дубайския кондом е ходил на екзотичен риболов…може само той да е потънал.
  • 4 Пич

    20 3 Отговор
    Хахаха......аз не съм археолог , но ще направя по точна диагностика от този !!!
  • 5 много интересно

    9 0 Отговор
    айде да видим кога ще има резултат
  • 6 хихи

    15 4 Отговор
    пълен фейк
  • 7 Саксия за цвят - хахаха ха

    17 13 Отговор
    Саксия за цветя а те е изкараха че е съркофак от римско време.
    Цялата ни история е такава измислена.

    Коментиран от #14

  • 8 Колкото

    7 5 Отговор
    и свещената вода с фекалии , с която поляха обилно Боювата глава и с Божидар се гласяха да я продават в бутилчици в "Лафка" .
  • 9 Точно комплекса

    17 3 Отговор
    Масово при копаенето на основите , когато се намират римски или тракийски останки , земята я товарят на камион и после при изсипването на всеки камион, проверяват с металотърсачи. Строителите си имат контакти на иманяри по морето. Тази каменен саркофаг не им е трябвал и са го преместили, защото ще им спрат строежа, ако го обявят за открит в изкопа.

    Коментиран от #17

  • 10 Тъп македонец

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Нещо си се объркал. Бутафорията е в източна Албания,у Скопие.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Данко Харсъзина

    8 4 Отговор
    Тоя "саркофаг" е саксия излята от бетон. То се вижда на снимката. Каквито са ни икономистите такива и археолозите. Измет.
  • 13 ха, ха

    6 1 Отговор
    Ако е артефакт изкопан при някакъв строеж никога няма да бъде захвърлен на плаж.
  • 14 да бе

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Саксия за цвят - хахаха ха":

    като образованието ни, което учи овчичките да пишат саркофаг с Ъ

    Коментиран от #18

  • 15 Данко Харсъзина - Професор по археология

    9 2 Отговор
    Този саркофаг е излят от роми при владичеството на Цар Тиква Великй с цимент откраднат от близкия строеж и пясък от плажа. Скоро ще го изложим в Лувъра и всички да се дивят на българското могъщество и величие.
  • 16 Да предположим че е оригинал

    3 0 Отговор
    как нещо тежащо над 200кг е пренесено до плажа иникой нищо нее видял
    свидетели камери нещо да ви имам и държавата
    там е курорт в разгара на сезона има хора как един хотел няма камери
    смешници
    Ако е оригинал хората изхвърлили го там са за затвора
  • 17 стига си писал глупости

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Точно комплекса":

    нали точно тези хора щяха да го продадът ако това беше афтентично! това си е обикновенна саксия на някой ма-н-гал! те така обичат да си изхвърлят ненужните вещи кадето им падне
  • 18 Даже и в една дума две грешки

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "да бе":

    Написал го е сЪркофаК.
  • 19 Пустиняка

    3 0 Отговор
    Бате тва е на някъв цигански барон дето са го погребали през 90те там хахахахаха