25 Август, 2024 09:20 988 3

Мобилните телефони на родителите са опасни за детската психика

  • телефони-
  • деца-
  • психика

Над хиляда канадски деца са проверени за симптоми на тревожност, депресия и други психични разстройства

Мобилните телефони на родителите са опасни за детската психика - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от университета в Калгари в Канада откриха отрицателна връзка между използването на смартфони от родителите и психичното здраве на техните деца. Резултатите от проучването са публикувани в JAMA Network Open, предаде NOVA.

За анализа екипът е разгледал данни от над 1000 канадски деца, а данните са събрани от 2020 до 2022 г. Децата бяха попитани как възприемат използването на смартфони от родители и дали се чувстват раздразнени от това. Децата са проверени и за симптоми на тревожност, депресия и други психични разстройства.

Проучването установи, че децата на възраст от 9 до 11 години, чиито родители отделят много време на смартфоните си, са по-склонни да изпитват тревожност, хиперактивност и проблеми с вниманието. Този ефект е наречен „техноференция“, което означава намесата на технологиите в образователните процеси.

Резултатите показват, че повишените нива на тревожност при децата са свързани с факта, че те възприемат родителите си като прекалено увречени от смартфони. Тези деца са по-склонни да страдат от проблеми с вниманието и да показват симптоми на хиперактивност, които не зависят от пола на детето.

Изследователите отбелязват, че възрастта между 9-11 години е чувствителен период за развитие на детския мозък, което прави влиянието на родителското поведение особено значимо. Точната посока на ефекта обаче остава неясна: дали поведението на родителите причинява психически проблеми при децата или родителите сами прибягват до смартфони поради трудности във възпитанието.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стрел☢️к

    4 1 Отговор
    ако знаеше баща ти кви неща имаш на телефона си, а ти си само 8ми клас
  • 2 Студопор

    6 1 Отговор
    Само кръгъл олиг0френ би дал на детето си телефон, за да млъкне. Така им убивате всички мозъчни клетки. След 15 години ще имаме поколение, което няма да знае колко уши има на главата си.
  • 3 Чочо

    1 0 Отговор
    Както и тревожност от влиянието на ЛГБТ.
    Почти подобно.