При консумацията на гъби трябва да се вземе под внимание тяхната съвместимост с други храни, за да се избегнат възможни негативни последици за здравето, казва диетологът Наталия Лазуренко.
Според специалиста гъбите не трябва да се комбинират с мляко, алкохол, кисело-млечни продукти и цитрусови плодове.
Диетологът отбеляза, че комбинирането на гъби с мляко може да причини храносмилателни разстройства. Млякото може да забави процеса на храносмилане на гъбите, казва Лазуренко. Тя подчерта, че някои хора могат да изпитат стомашен дискомфорт при едновременна консумация на гъби и пресни ферментирали млечни продукти като кисело мляко или кефир. Тази комбинация може да предизвика ферментация и образуване на газове в червата.
Яденето на гъби в комбинация с алкохол също може да причини не само храносмилателни проблеми, но и да повлияе негативно на здравето. Алкохолът може да засили действието на токсините, съдържащи се в някои гъби, и да причини отравяне, каза Лазуренко, цитирана от Дарик.
Но според нея приготвянето на гъбени сосове с млечни продукти или заквасена сметана, които са термично обработени, може да се прави.
Яденето на гъби с цитрусови плодове също може да причини храносмилателни проблеми при някои хора. Киселината, която се съдържа в цитрусовите плодове, може да раздразни стомашната лигавица, а самият продукт може да промени вкуса на гъбите, казва диетологът.
Според специалиста гъбите не трябва да се комбинират с мляко, алкохол, кисело-млечни продукти и цитрусови плодове.
Диетологът отбеляза, че комбинирането на гъби с мляко може да причини храносмилателни разстройства. Млякото може да забави процеса на храносмилане на гъбите, казва Лазуренко. Тя подчерта, че някои хора могат да изпитат стомашен дискомфорт при едновременна консумация на гъби и пресни ферментирали млечни продукти като кисело мляко или кефир. Тази комбинация може да предизвика ферментация и образуване на газове в червата.
Яденето на гъби в комбинация с алкохол също може да причини не само храносмилателни проблеми, но и да повлияе негативно на здравето. Алкохолът може да засили действието на токсините, съдържащи се в някои гъби, и да причини отравяне, каза Лазуренко, цитирана от Дарик.
Но според нея приготвянето на гъбени сосове с млечни продукти или заквасена сметана, които са термично обработени, може да се прави.
Яденето на гъби с цитрусови плодове също може да причини храносмилателни проблеми при някои хора. Киселината, която се съдържа в цитрусовите плодове, може да раздразни стомашната лигавица, а самият продукт може да промени вкуса на гъбите, казва диетологът.
Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Диетолог
Коментиран от #10
15:31 30.08.2024
2 цербер
15:32 30.08.2024
3 Тоалетната хартия
Коментиран от #9
15:34 30.08.2024
4 сбруя
Коментиран от #8
15:34 30.08.2024
5 Пич
15:58 30.08.2024
6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
Коментиран от #7
16:17 30.08.2024
7 Пак те тресат комплексите
До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Колкото си гросмайстор, толкова и от гъби разбираш.19:47 30.08.2024
8 Eдин търтeй брoди из Бългaрия
До коментар #4 от "сбруя":
А банан с камбанки обичаш ли? хахаха20:16 01.09.2024
9 ганю
До коментар #3 от "Тоалетната хартия":
Пробвай греяно вино с бананиили торта сахер с праз лук прясно нарязан
неземна вкусотия до шия
15:12 04.09.2024
10 ганю
До коментар #1 от "Диетолог":
Българи има много свестни ама и много гнили,а примери много.
затуй сме така добре от край време
ама да не ти дреме
15:16 04.09.2024