30 Август, 2024 15:29 2 572 10

Тези храни не трябва да се консумират заедно с гъби

  • гъби-
  • храна-
  • вредна храна-
  • мляко-
  • комбинация-
  • млечни продукти

Диетолог споделя, че следните храни, комбинирани с гъби, може да се окажат вредни за стомаха

Тези храни не трябва да се консумират заедно с гъби - 1
Снимка: Shutterstock
При консумацията на гъби трябва да се вземе под внимание тяхната съвместимост с други храни, за да се избегнат възможни негативни последици за здравето, казва диетологът Наталия Лазуренко.

Според специалиста гъбите не трябва да се комбинират с мляко, алкохол, кисело-млечни продукти и цитрусови плодове.

Диетологът отбеляза, че комбинирането на гъби с мляко може да причини храносмилателни разстройства. Млякото може да забави процеса на храносмилане на гъбите, казва Лазуренко. Тя подчерта, че някои хора могат да изпитат стомашен дискомфорт при едновременна консумация на гъби и пресни ферментирали млечни продукти като кисело мляко или кефир. Тази комбинация може да предизвика ферментация и образуване на газове в червата.

Яденето на гъби в комбинация с алкохол също може да причини не само храносмилателни проблеми, но и да повлияе негативно на здравето. Алкохолът може да засили действието на токсините, съдържащи се в някои гъби, и да причини отравяне, каза Лазуренко, цитирана от Дарик.

Но според нея приготвянето на гъбени сосове с млечни продукти или заквасена сметана, които са термично обработени, може да се прави.

Яденето на гъби с цитрусови плодове също може да причини храносмилателни проблеми при някои хора. Киселината, която се съдържа в цитрусовите плодове, може да раздразни стомашната лигавица, а самият продукт може да промени вкуса на гъбите, казва диетологът.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диетолог

    15 4 Отговор
    Оня "честния ционист" дето плюе България и българите, пожелавам му само отровни гъби да яде, и в адски болки смакедонско-еврейското куче да пукне. Амин

    Коментиран от #10

  • 2 цербер

    0 1 Отговор
    диетоложката Наталия Лазуренко.Според специалистката ...
  • 3 Тоалетната хартия

    3 1 Отговор
    Най обичам гъби с банани със сок от ананас.....

    Коментиран от #9

  • 4 сбруя

    4 1 Отговор
    Кефир в България има само в "Берьозка"-та.

    Коментиран от #8

  • 5 Пич

    4 4 Отговор
    Гъбите са тежка храна с която не трябва да се злоупотребява , защото са съставени почти изцяло от целулоза ! Добра храна са за сваляне на килограми , и ако човек е здрав , няма от какво да се притеснява. Стига да не преяжда.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 4 Отговор
    Това на снимката....част са култивирани гъби,а другите тези с дебелите пънчета не ги оприличавам ни на туй ни на онуй.Истинските гъби са горски ядливи и се редят...Манатарки от Царска до синявица.Тя е ядлива ,а не отровна както преписвате от .......!После иде пачия крак,те много обичат Краве масло,сметана,сметанови сосове,лимон и оцет както и леки и тежки меса!Та тозидето пише,че не вървят с млечни продукти да прочете написаното от Професора по гъбните въпроси без тапия!Следва Анасоновата ПЕчурка на едно е с Цезареята или Гъбата Булка,Яйчник...тези две гъби са ужасно вкусни,а след като ги хапнете може да опънете вси булки около вас!После иде една гъба,която расте Юли и в Българската земя се тачи като най ценната използва се за подправка и цяр.Това е СМРЪЧКУЛАТА,а в Нашата земя само тук има ЗЕЛЕноглава Смърчкула или Гъбата с дадено от мен име /Фалос/!!!Тази гъба така смърди,че ако носите една някой с по префинени ноздри могат да избягат от вас.После иде ред на Чадърестата или по нашему Сърнелката!Най вкусна за супа е есената миризливка,а за буркани всички видове манатарки комбинирани с пачи крак.След тази лекция,ганчоовци се казва-Благодаря гросмайсторе.Не е срамно и дойчовците са го казвали!

    Коментиран от #7

  • 7 Пак те тресат комплексите

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Колкото си гросмайстор, толкова и от гъби разбираш.
  • 8 Eдин търтeй брoди из Бългaрия

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "сбруя":

    А банан с камбанки обичаш ли? хахаха
  • 9 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тоалетната хартия":

    Пробвай греяно вино с банани
    или торта сахер с праз лук прясно нарязан
    неземна вкусотия до шия
  • 10 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Диетолог":

    Българи има много свестни ама и много гнили,
    а примери много.
    затуй сме така добре от край време
    ама да не ти дреме