13 Септември, 2024 07:18 1 373 1

Днес, 13 септември, е Международен ден на шоколада

  • международен ден-
  • шоколад

Международният ден на шоколада е неофициален ежегоден празник, но обичан от всички

Днес, 13 септември, е Международен ден на шоколада - 1
Снимкa: Shutterstock

Международният ден на шоколада се отбелязва ежегодно на 13 септември. Това е празник, посветен на насладата от шоколада и неговите различни форми – от черен и млечен до бял шоколад. На този ден хората по цял свят честват шоколада като едно от най-любимите и популярни лакомства.

Интересно е, че шоколадът има дълга история. Корените му се проследяват още в древните цивилизации на маите и ацтеките, които първи използвали какаовите зърна за приготвяне на горещи напитки. От 1900 г. пр. н. е. какаовите зърна вече са били познати на човека, те са били използвани за направата на масло, прах, който се запарва с вряща вода или горещо мляко. Например, ацтеките активно приготвяли "chocolatl" чрез смесване на вода и натрошени какаови зърна. Това важи за културата на народи като маите и ацтеките, които оставят отпечатък върху шоколадовото дърво за потомството.

Плодовете на това дърво идват в Европа през първата половина на 16 век благодарение на конкистадорите на испанското кралство, които имат колонии в Новия свят. Но в продължение на четири века шоколадът останал елитен десерт, така че само богатите хора можели да си го позволят.

В резултат на европейската индустриална революция от 18-19 век и рязкото понижаване на цените на захарта и какаото на прах, шоколадовите сладки стават по-достъпни, макар и все още не за всеки европеец. До 20 век шоколадът преминава през сериозен еволюционен път и се доближава до съвременния си облик, превръщайки се в най-популярния десерт в света.

Днес най-големият вносител на какаови зърна са Съединените американски щати и малката държава на африканския континент Кот д'Ивоар. А страни като Белгия, Швейцария, Франция, Австрия, Испания, Германия и Съединените щати с право носят титлата на най-популярните производители на шоколадови изделия.

Днес, 13 септември, е Международен ден на шоколада
Снимкa: Shutterstock

Защо шоколадът е толкова обичан по целия свят, защо когато си тъжен, ръката ти се протяга към сладкото и уханно блокче? Факт е, че какаото съдържа ензим, който помага на тялото да произвежда хормоните серотонин и ендорфин - така наречените хормони на щастието - което помага в борбата с депресията, стреса и подобрява настроението.

От детството всички са били учени, че яденето на много сладко е нездравословно, но с шоколада всичко е различно. Многобройни медицински изследвания доказват огромните ползи от консумацията на шоколад /черен/ в разумни количества.

И така, какви са предимствата му?

Първо, яденето на черен шоколад всеки ден намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Флавоноидите, съдържащи се във висококачествените какаови зърна, са естествени антиоксиданти, които подобряват притока на кръв, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и укрепват съдовите стени.

На второ място, какаото е носител на голям брой жизненоважни микроелементи: калций, магнезий, фосфор, мед. Калцият е необходим за укрепване на костната система, магнезият има благоприятен ефект върху имунната, нервната системи, паметта, а фосфорът е важен за нормалното функциониране на мозъка. Медта е незаменима при профилактиката на анемията. Ето защо шоколадът е толкова полезен за деца, при умствена работа, за астронавти, спортисти и военни.

Много страни имат национални дни на шоколада, например в Европа 7 юли се празнува като Европейски ден на шоколада. 11 юли е Световният ден на шоколада, а 13 септември е най-големият – Международен ден на шоколада. Толкова много дни, посветени на древния и най-обичан деликатес, е чудесен повод да се поглезят и развеселят дори за тези, които са безразлични към тази храна на боговете, пише gotvach.bg.

Международният ден на шоколада е неофициален ежегоден празник, но обичан от всички, защото на този ден се провеждат тематични събития с дегустация и развлечения, а магазините на тази вълна правят отстъпки за своя асортимент от шоколад, за да зарадват любителите на сладкото.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Налудник

    0 0 Отговор
    Той, Денят на шоколада, беше наскоро. Не пречи и празник да има, де.